Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Den státního smutku: Česko si připomíná oběti masakru na filozofické fakultě

Aktualizováno: Den státního smutku: Česko si připomíná oběti masakru na filozofické fakultě
Pietní místo u FF UK | zdroj: Profimedia

Kostelní zvony se dnes v poledne v den státního smutku rozezněly po celé České republice na památku obětí čtvrteční střelby na FIlozofické fakultě UK v Praze. Lidé památku čtrnácti obětí pachatele, který na fakultě střílel, uctili rovněž minutou ticha. Provoz přerušily i obchody nebo pražské letiště. Lidé také navzdory deštivému počasí stále přicházejí na pietní místa v Praze u budovy FF UK a před budovu jejího rektorátu na Ovocném trhu. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se konala bohoslužba za oběti, některá města zrušila nebo upravila adventní akce, dnešní program změnily i televizní stanice.

Střelec ve čtvrtek v budově Filozofické fakulty na Palachově náměstí zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Střelbu pachatel zakončil sebevraždou. Lidé od pátku na pietních místech pokládají květiny zapalují svíčky, kterých se na obou místech nashromáždily stovky. Oběti upomínají i krátké vzkazy nebo sošky andělíčků.

Na Ovocný trh dopoledne přišel položit věnec i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s několika dalšími senátory. Před novináři Vystrčil vyzval k soudržnosti a podpoře pozůstalých.

V supermarketu v pražské ulici Na Příkopě uzavřela obsluha ve 12:00 na minutu klasické i samoobslužné pokladny, pracovník u vchodu příchozí o přerušení provozu informoval. Vzhledem k umístění v centru metropole byli zákazníci z velké části turisté. Pokud byli zrovna na řadě, musely jim pokladní situaci vysvětlit v angličtině.

profimedia-0831939134 Pietní místo před pražským Karolinem | zdroj: Profimedia

Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek. Od 11:00 sloužil v katedrále sv. Víta na Pražském hradě pražský arcibiskup Jan Graubner bohoslužbu za oběti, zúčastnil se jí i prezident Petr Pavel, předsedové obou komor parlamentu nebo pražský primátor. Mše budou i jinde v zemi, například v ostravské katedrále Božského Spasitele. Na budovách se objevují černé prapory a instituce spouštějí vlajky na půl žerdi. Na podporu postižených tragédií vznikly sbírky, například Nadačnímu fondu UK zatím lidé přispěly asi 30,5 milionu korun.

Proti zlu se musíme umět postavit, řekl Graubner

Všichni se snažíme budovat na zemi ráj, ale realita života nám ukazuje, že zlo existuje, že před ním nestačí zavírat oči a že nás před ním neuchrání žádná instituce ani zákon, řekl na bohoslužbě Graubner. „Pokud nechceme zlu podlehnout, musíme se proti němu umět postavit,“ dodal.

Na oltář byly během bohoslužby položeny růže, jedna za každou oběť. „A jednu přidáme i za toho, který se nechal zlem tak ovládnout a tak zmanipulovat, že se stal nástrojem příšerné smrti,“ řekl Graubner. Chceme tím vyjádřit víru, že láska musí nakonec vždycky zvítězit, doplnil.

Střelba v univerzitní budově na Starém Městě je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka. Kromě 14 obětí na životech bylo dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese z 15. prosince.

profimedia-0831777627 Pietní místo před budovou FF UK | zdroj: Profimedia

Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky náhle zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Třídenní státní smutek byl vyhlášen před Vánocemi na 21. až 23. prosince 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla, dvoudenní byl 17. a 18. dubna 2010 po tragickém pádu letounu u Smolenska, na jehož palubě byli polští představitelé včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

Světová média informují o státním smutku po čtvrteční střelbě v Praze

Sounáležitost s Českou republikou a s pozůstalými po obětech tragické čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze dnes vyjádřila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Státní smutek a pietní akce v České republice dnes připomněla i řada světových médií.

„Jsem ve svých myšlenkách s českým národem a s rodinami obětí, mezi kterými byli především studenti, kteří tak předčasně a brutálně přišli o život,“ uvedla von der Leyenová česky na síti X. „Evropa v této těžké době stojí při vás,“ uvedla také.

„Ani v dnešní den nejde nebýt v myšlenkách s těmi, kteří po tragické střelbě na filozofické fakultě v Praze přišli o své nejdražší,“ napsala dnes na facebooku Čaputová. „Stojíme při vás, i když vaši bolest to jen těžko zmírní,“ dodala.

Celé Česko dnes na znak smútku stíchlo a spolu s ním smútime aj na Slovensku. Nedá sa ani v dnešný deň nebyť v myšlienkach s tými, ktorí po tragickej streľbe na filozofickej fakulte v Prahe prišli o svojich najdrahších - o svoje dcéry a synov, o svojich rodičov, o súrodencov, priateľov a kolegov. Násilné a nezmyselné konanie útočníka poznamenalo vianočné obdobie radosti neopísateľnou bolesťou. Stojíme pri vás, aj keď vašu bolesť to len ťažko zmierni. Veľmi si prajem, aby sa všetci zranení v nemocniciach čo najrýchlejšie zotavili, na tele aj na duši, a mohli sa vrátiť k svojim rodinám.

Zveřejnil(a) Zuzana Čaputová dne Sobota 23. prosince 2023

Státní smutek v České republice po nejhorší střelbě v jejích dějinách i dnes figuroval na hlavní stránce světových zpravodajských webů, jako jsou The Guardian, BBC News, Der Spiegel nebo Le Figaro. Americký deník The New York Times upozornil v souvislosti se střelbou v Praze na petici, která vyzývá k omezení přístupu ke zbraním a kterou iniciovali studenti Univerzity Karlovy. List nicméně podotkl, že iniciativa patrně nemá v Česku, kde je asi 300 000 držitelů zbrojního průkazu, šanci na úspěch.

profimedia-0831777611 Pietní místo před pražským Karolinem | zdroj: Profimedia

Zdroje: