Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Celé vánoční svátky bude foukat vítr, dnes a v noci má i silně sněžit

Celé vánoční svátky bude foukat vítr, dnes a v noci má i silně sněžit
Ilustrační snímek | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Současné větrné počasí vydrží podle meteorologů i na Štědrý den, na Boží hod a na Štěpána. Dnes a v noci na neděli také očekávají silné sněžení v severovýchodní polovině Česka a v Krušných horách. V Krkonoších, Jizerských a Krušných horách může za 24 hodin napadnout kolem 40 centimetrů nového sněhu. Na většině území navíc platí i varování před vzestupem hladin potoků a řek.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes očekává v jihozápadní části Čech nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině. Přechodně může být rychlost ještě o 20 kilometrů za hodinu vyšší. Výstraha před silným a velmi silným větrem zatím platí do dnešní půlnoci. Větrné počasí bude pokračovat i na Štědrý den, silný vítr očekávají meteorologové i po oba vánoční svátky.

Dnes a v noci na neděli bude také v některých regionech intenzivně sněžit. Varování meteorologů před novým sněhem se týká Krušných hor, severu a východu Čech i celé Moravy a Slezska. V nížinách a středních polohách může za 24 hodin napadnout až 15 centimetrů sněhu, na Českomoravské vrchovině až 25 centimetrů.

Větrné počasí provázené sněžením komplikovalo život v Česku už v pátek a v noci na dnešek. Kromě dopravy jsou jsou problémy také s dodávkami proudu. Distribuční společnosti registrovaly dnes ráno desetitisíce domácností a firem bez elektřiny, během dopoledne se podařilo řadu odběrných míst znovu připojit do sítě.

Zdroje: