Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Bilance šíleného střelce v Praze: Patnáct mrtvých včetně útočníka, 25 zraněných

Aktualizováno: Bilance šíleného střelce v Praze: Patnáct mrtvých včetně útočníka, 25 zraněných
Zásah policie u budovy FF UK | zdroj: Profimedia

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze si vyžádala 15 mrtvých včetně útočníka a 25 zraněných, z toho 10 těžce. Počet obětí vpodvečer aktualizoval policejní prezident Martin Vondrášek. Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí muže na Kladensku - střelcova otce. Při zákroku proti střelci nebyl zraněný nikdo z policistů ani z ostatních záchranných složek, uvedla policie. Šok a soustrast vyjádřili čeští i světoví politici.

„Z informací, které mám, to byl dopředu promyšlený hrůzný čin, který začal na Kladensku a bohužel skončil tady,“ uvedl Martin Vondrášek na briefingu narychlo uspořádaném poblíž fakulty. Masovou vraždu bude nyní prošetřovat Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

Krátce po poledni obdržela policie informaci o tom, že 24letý muž z obce Hostouň na Kladensku odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život, řekl Vondrášek. O 25 minut později byl v obci nalezený mrtvý otec tohoto mladíka, studenta FF UK. Policie věděla, že mladík by měl být na přednášce v ulici Celetná. Evakuovala proto tamní budovu, střelba se ale následně uskutečnila v jiném objektu školy.

profimedia-0831525718 Martin Vondrášek a Vít Rakušan na brífinku ke střelbě u budovy FFUK | zdroj: Profimedia

„Zjistili jsme, že v objektu Filozofické fakulty v Celetné ulici má mít ve 14 hodin přednášku. Proto jsme bezodkladně přijeli do Celetné ulice do objektu Filozofické fakulty, kde jsme provedli evakuaci tohoto objektu, kterou jsme ukončili ve 14:22 a prováděli jsme další pátrací úkony po tomto muži. Ve 14:59 jsme obdrželi první informaci o střelbě v budově Filozofické fakulty na Palachově náměstí,“ uvedl Vondrášek.

V 15:20 přišla od zasahujících policistů informace, že na ochozu školy leží bezvládné tělo střelce. Podle policejního prezidenta spáchal sebevraždu. To, zda ho zasáhla i některá ze služebních zbraní, prokáže pitva. „Z dosavadních prověrek je ten muž pro nás nepopsaný list. Zjistili jsme, že je legálním držitelem několika střelných zbraní. K jeho minulosti nebylo zjištěno vůbec nic závadového,“ řekl. Nic podle něj nenasvědčuje tomu, že střelec měl komplice. Policisté prověřují informaci, že se mladík inspiroval podobným teroristickým činem spáchaným na podzim v Rusku.

Totožnost obětí zatím policie nezná. Nemá informaci o tom, že by hrozilo nějaké další nebezpečí, nemohla ale vyloučit riziko spojené s předměty, které mohly být zanechány ve škole. Proto na místo vyslala pyrotechniky. „V místě na Kladensku prověřujeme i zařízení, které připomíná nástražný výbušný systém,“ dodal Vondrášek.

Neexistuje žádná indicie, že by střelba na FF UK v Praze měla jakoukoli spojitost s mezinárodním terorismem, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Střelbu označil za „bezprecedentně šílený čin, který Česká republika ve své historii ještě nikdy nezaznamenala“.

profimedia-0831505925 Záchranáři na místě střelby u budovy FFUK | zdroj: Profimedia

Rakušan také požádal veřejnost o citlivé chování na sociálních sítích a nesdílení informací z jiných než z oficiálních zdrojů, tedy od policie a ministerstva vnitra. „Objevují se různé nepravdy a spekulace, které mohou policejní práci jenom uškodit a přispět k atmosféře strachu ve společnosti,“ poznamenal. Vnitro později apelovalo na média, aby opakovaně nezveřejňovala jméno pachatele a jeho fotografie. Zkušenosti z podobných případů ze zahraničí totiž ukazují, že tímto způsobem může jeho příběh inspirovat další pachatele.

Na místo přijel ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Motivaci střelce v tuto chvíli nechci komentovat, situaci dále mapujeme. Oceňuji profesionální zásah všech složek. Policie byla na místě v řádech minut. Svoláme tiskový brífink s policejním prezidentem a následně i s premiérem. V tuto chvíli se v žádném případě nedá potvrdit souvislost s vyšetřovaným případem v Klánovicích,“ dodal Rakušan. Vyzval občany, aby respektovali pokyny policie. Situace je vážná, napsal.

Nepojmenovaný 1 Zásah policie u Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha | zdroj: Profimedia

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) byl shodou okolností v budově, která je poblíž Filozofické fakulty. „Nás tady vlastně policie zavřela, nestihli jsme tento prostor opustit,“ dodal. „Je to tragédie, která se v moderním světě objevuje,“ zmínil s odkazem na četné podobné zprávy z USA. „Vždycky jsme si mysleli, že je to věc, která se nás netýká. Teď se ukazuje, že se bohužel i náš svět mění a i u nás se objevuje problém individuálního střelce.“ Řekl, že nejhorší na tom je, že jsou to věci, které nejsou preventivně řešitelné.

Prezident Petr Pavel vyjádřil hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. Na sociální síti X také poděkoval občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek. 

„V tuto chvíli to vypadá, že šlo o čin osamělého střelce, který je nyní již po smrti. Nejedná se tedy o akt mezinárodního terorismu nebo organizované skupiny. Byl jsem ujištěn, že bezpečnostní složky mají situaci plně pod kontrolou a žádné další nebezpečí občanům České republiky nehrozí,“ shrnul předseda vlády Petr Fiala.

Představitelé EU, hlavy států jsou zděšeni střelbou v Praze, vyjadřují soustrast

Čelní představitelé Evropské unie a řada hlav evropských států a vlád dnes vyjádřili zděšení, hluboký zármutek a upřímnou soustrast rodinám obětí i celé České republice v reakci na střelbu v budově Filozofické fakulty pražské Univerzity Karlovy.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že je šokována „nesmyslným násilím“. „Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a celému českému národu,“ uvedla šéfka exekutivy EU na síti X. Upřímnou soustrast rodinám obětí dnešní střelby v centru Prahy vyjádřil i předseda Evropské rady Charles Michel. „Podobné násilí by nemělo mít v našich společnostech místo,“ napsal na sociální síti X.

profimedia-0831496636 Policie uzavřela okolí budovy FFUK | zdroj: Profimedia

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová uvedla, že je útokem na akademické půdě v Praze hluboce zděšena. „Je srdcervoucí vidět jednu z nejstarších evropských univerzit jako dějiště teroru. V myšlenkách jsem s rodinami obětí a přeji brzké uzdravení zraněným. Evropa stojí při Česku,“ napsala Metsolaová na síti X.

Hlubokou soustrast rodinám obětí, též předsedovi české vlády Petru Fialovi a všem obyvatelům České republiky vyjádřila italská premiérka Giorgia Meloniová. „Znovu zdůrazňujeme, že co nejostřeji odsuzujeme všechny formy násilí, fanatismu a terorismu. Evropa má povinnost reagovat a posílit všechny nástroje k zajištění maximální bezpečnosti svých občanů,“ prohlásila Meloniová na síti X.

„Jsem otřesen hrůznými zprávami, které přichází z Prahy,“ napsal španělský premiér Pedro Sánchez, jehož země předsedá Radě Evropské unie. Sánchez vyjádřil veškerou solidaritu českému lidu a svou soustrast blízkým obětí. „Naše myšlenky jsou s lidmi v Česku,“ napsal na sociální sít X řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který rovněž vyjádřil soustrast příbuzným a blízkým zabitých. „Jsem hluboce šokován tragickou střelbou v Praze,“ uvedl portugalský premiér António Costa.

Šok nad dnešní střelbou na Filozofické fakultě v Praze s více než 15 oběťmi vyjádřili i prezidenti Francie a Rakouska. Šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron na síti X napsal, že zprávu přijal s hlubokým pohnutím a vyjádřil solidaritu s oběťmi a jejich blízkými. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen na síti X uvedl, že je hluboce šokován. Podobně se vyjádřil i rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Bílý dům dnes v reakci na střelbu vyjádřil politování nad „nesmyslným násilným činem“ a uvedl, že Spojené státy jsou připraveny poskytnout Česku potřebnou podporu. Šok z tragické zprávy a soustrast obětem dal najevo také kanadský premiér Justin Trudeau.

Zármutek nad střelbou v Praze a soustrast rodinám obětí dále vyjádřili například francouzská premiérka Élisabeth Borneová, nizozemský premiér Mark Rutte, belgický premiér Alexander De Croo, moldavská prezidentka Maia Sanduová, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, maďarský premiér Viktor Orbán, slovenský premiér Robert Fico, německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či německý kancléř Olaf Scholz a další hlavy evropských států či vlád. Soustrast pozůstalým i celému Česku vyjádřil také izraelský prezident Jicchak Herzog. „Jsem hluboce zarmoucen zprávami o masové střelbě v Praze. Posílám soustrast prezidentovi Pavlovi a všem lidem v České republice. Naše myšlenky a modlitby jsou s rodinami, které ztratily své blízké, a modlíme se za brzké uzdravení zraněných,“ napsal Herzog na síti X. Svou blízkost obětem vyjádřili americký prezident Joe Biden a generální tajemník OSN António Guterres.

Dnešní útok v budově Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha v Praze, při kterém přišlo o život nejméně 15 lidí a dalších více než dvě desítky byly zraněny a při němž zahynul i pachatel, je třetí nejhorší podobnou události v Evropě za posledních 15 let.

O střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze dnes informují všechna významná světová média, včetně britské veřejnoprávní společnosti BBC nebo americké zpravodajské televize CNN, která událost vyhodnotila jako mimořádné zpravodajství. Světové tiskové agentury jako Reuters, AFP nebo DPA přinesly spěšné zprávy s vysokou prioritou nejpozději poté, co česká policie informovala o tom, že na místě jsou mrtví a zranění.

Zdroje:
ČTK, iDnes.cz, Seznam Zprávy, ČT24