Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Italská vesnička, kde nechal sv. František poprvé ožít betlém

Italská vesnička, kde nechal sv. František poprvé ožít betlém
Betlém v italském Grecciu | zdroj: Profimedia

Středověká vesnička Greccio je jednou z nejkrásnějších, ale méně známých míst v Itálii. Během prosince však láká návštěvníky z celého světa. Vydávají se na pouť po stopách svatého Františka, který zde nechal ožít příběh betlémský.

Vesnička Greccio se nachází v provincii Rieti v regionu Lazio přibližně 80 kilometrů severně od Říma. V lidových kamenných domech shlížejících do údolí pod sebou žije asi 1 500 lidí. A divočáci se zde prohánějí v dubových a bukových lesích.

Život se tady nese v poklidném duchu, místní se věnují hlavně zemědělství. Traduje se, že vesničku založili Řekové prchající před válkou. Tohle místo totiž bylo ideální k obraně a díky nádherné přírodě zde panoval klid a mír. Osídlení bylo původně opevněno.

Tyčil se zde hrad a kolem se táhlo opevnění. Jeho pozůstatky jsou stále patrné v okolních lesích. Krásné prostranství a klid si získaly i svatého Františka z Assisi (známý také jako sv. František Serafinský), napsal server BBC Travel.

Říká se, že do vesničky pozval sv. Františka známého pro jeho lásku k přírodě a zvířatům ve 13. století místní vladař, šlechtic Giovanni di Velita, aby s ním strávil Vánoce na jeho panství a kázal místním. Mnicha tohle místo očarovalo.

Rozhodl se tady na část svého života usadit. V letech 1219 až 1220 absolvoval pouť do Svaté země, Palestiny. Krajina u Greccia mu připomínala Betlém, a tak se rozhodl přivést lidi blíže k víře živým betlémem.

Mnich oslovil di Velita, aby mu pomohl vybrat vhodnou jeskyni k oživení zrození Ježíše Krista. A tak se skutečně stalo – o Vánocích roku 1223 se shromáždili obyvatelé vesničky a jejího okolí, aby uzřeli první živý betlémský obraz.

Nesmrtelný odkaz

Představení mělo mezi vesničany úspěch, a sv. František z něj proto učinil každoroční tradici. Misionáři a poutníci, kteří se stali svědky této nezvyklé události, ji pak rozšířili do zbytku světa. A tak se zrodila tradice živých betlémů.

Dnes proudí do vesničky, které se od té doby říká „Františkův Betlém“, desítky tisíc turistů z Itálie a dalších koutů světa. Zde obdivují betlémy různých velikostí v cihlových zdech a skalách i před hotely a penziony.

profimedia-0270546063 Papež František při návštěvě Greccia v roce 2016 | zdroj: Profimedia

Asi největšímu zájmu se zde těší poustevna a svatyně Santuario di Greccio. Vybudována byla roku 1288 jako připomínka tradice živých betlémů. Na odiv je tu vystavena částečně zrestaurovaná nástěnná malba betlému od neznámého umělce.

Na náměstí pak stojí kostel Santa Maria del Giglio, kde jsou vystaveny betlémy vyrobené různými křesťanskými řády z celého světa. Vesnička ale stojí za navštívení i mimo vánoční svátky. Křesťanské umění se tady neustále skrývá na každém kroku.

Různí umělci zde vzdávají hold sv. Františkovi a jeho odkazu po celý rok. V kteroukoli roční dobu vás budou pozorovat malé sochy ukryté mezi cihlami, v dírách ve zdech či na zahradách. Letos ale budou Vánoce v Grecciu jedinečné.

Letos oslaví Františkův živý betlém 800. výročí. Greccio se připravuje na ještě větší nápor návštěvníků a chystá mimořádnou vánoční výstavu, kterou jako každý rok doplní útulný vánoční trh plný stánků s různými křesťanskými uměleckými díly.

Zdroje:
PAP