Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Proti Putinově armádě na Ukrajině stojí rasputica – noční můra Hitlera i Čingischána

Proti Putinově armádě na Ukrajině stojí rasputica – noční můra Hitlera i Čingischána
Ruští vojáci na jihu Ukrajiny. | zdroj: Profimedia

Objevuje se dvakrát do roka – v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině. Ztížila tažení Čingischánových hord na západ i Napoleonovy nebo Hitlerovy armády na východ. Teď může zbrzdit postup Putinových vojsk na Ukrajině.

Říká se jí rasputica a popisuje jev, kdy se rozlehlé rovinaté oblasti změní na blátivou a bažinatou krajinu.

Na podzim vyvolávají rasputici vydatné deště, na jaře vzniká táním sněhu. Nezpevněnými cestami se během ní nedá projet a mimo ně jakbysmet.

Až zničí silnice…

Ruská armáda, která nedokázala v počáteční fázi invaze dosáhnout rozhodujícího pokroku v terénu, se teď bude muset vypořádat s rozbahněným terénem. Na většině území Ukrajiny v těchto dnech stoupají teploty výrazně nad bod mrazu, zmrzlá a vlhká půda taje, mění se v hluboké a lepkavé bahno, které ztěžuje postup zejména těžké technice.

Ukrajinský vojenský analytik Mykola Beleskov, upozorňuje, že pověstné ukrajinské bláto už Rusům komplikace působí.

Zaznamenali jsme několik případů, kdy ruské tanky a jiné obrněné vozy na polích uvízly. Ruští vojáci je opustili a odešli po svých… Situace se však pro ně ještě zhorší, až se oteplí a začne pršet. To Rusy připoutá k zemi,“ cituje Beleskova agentura AFP.

Jeho tvrzení dokládají fotografie a videa na twitteru.

Spencer Meredith, profesor Institutu moderní války na Vojenské akademii v americkém West Pointu, krátce před ruskou invazí na server institutu napsal: „Předjaří je špatný čas na invazi na Ukrajinu. Ukrajinci by mohli v některých místech zničit hlavní přístupové silnice k městům, což by ruský postup komplikovalo.“

Čingischán, Napoleon, Hitler – a teď Putin

Rasputica poskytuje během války výhodu obráncům. V letech mongolského vpádu do Ruska (1237 až 1240) chybělo mongolsko-tatarským bojovníkům pouze 100 verst (106 kilometrů) do Novgorodu, když je zastavila jarní rasputica.

Během Napolenova tažení do Ruska v roce 1812 rasputica zpomalila Francouze při jejich postupu na Moskvu a potom jim také vážně komplikovala ústup, který se změnil v chaotický úprk.

Za druhé světové války měsíc trvající období rasputice zabrzdilo německý útok na Moskvu. Těžká technika Wehrmachtu vázla v bahně, což umožnilo Sovětům včas přesunout k Moskvě posily z Dálného východu a Sibiře, které Hitlerovy jednotky pomohly odrazit.

Zatímco v minulosti stála rasputica na straně Rusů, během invaze na Ukrajinu se může obrátit proti nim.

Profesor mezinárodních vztahů Jason Lyall z Dartmouth College v americkém New Hampshire vyjmenovává na twitteru čtyři ukrajinská aktiva v boji s Rusy: protitankové střely Javeline, střely země-vzduch Stinger, sociální síť TikTok a – rasputica.

Zdroje:
AFP, MWI