Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 23°C Skoro jasno

Policie pracuje s verzí, že střelec z FF UK vraždil před týdnem i v Klánovicích

Policie pracuje s verzí, že střelec z FF UK vraždil před týdnem i v Klánovicích
Martin Vondrášek a Vít Rakušan | zdroj: Profimedia

Je reálné, že střelec z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze předtím zavraždil i muže a kojence v Klánovickém lese. Při večerní tiskové konferenci to řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

Střelba na FF UK má 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Podle Vondráška byl v budově fakulty obrovský arzenál zbraní a střeliva. Nebýt rychlého zákroku policie, obětí by bylo násobně více. Pachatel je po smrti.

„Velice vážně pracujeme s verzí, která je v tuto chvíli velmi reálná, že útočník z Filozofické fakulty má na svědomí i dvě oběti z konce minulého týdne v Klánovickém lese,“ uvedl Vondrášek. Před šesti dny zastřelil zatím neznámý pachatel dospělého a dítě, podle médií jsou oběťmi dvaatřicetiletý muž a jeho teprve dvouměsíční dcera. Podle Vondráška souvisí propojení obou případů s tím, co policie dnes našla na Kladensku v místě úmrtí muže, který byl údajně otcem střelce z FF.

profimedia-0831510283 Prohledávání místa činu v Klánovicích | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Vondrášek je přesvědčený, že policisté za necelý týden provedli obrovské množství úkonů“. „A nebylo do dnešního dne v silách nikoho zjistit totožnost toho podezřelého,“ míní policejní prezident. Aktuálně podle něj není známá absolutně žádná vazba pachatele k obětem či Klánovickému lesu jako lokalitě. „V tuto chvíli jsem přesvědčen, že to byly oběti zcela náhodně vybrané člověkem bez jakékoli trestní minulosti,“ konstatoval Vondrášek.

Policisté se o střelbě v Klánovickém lese na okraji metropole dozvěděli minulý pátek odpoledne od svědkyně, která výstřely slyšela. Na místě po činu zůstal mrtvý mladý muž a několikaměsíční dítě. V lese následně vznikla dvě pietní místa, kriminalisté zároveň prosili řidiče, kteří lokalitou ten den projížděli se zapnutými palubními kamerami, aby se přihlásili a poskytli vyšetřovatelům pořízené záběry. V tomto týdnu v Klánovickém lese opakovaně probíhaly rozsáhlé pátrací akce, terén v rojnicích procházelo na 250 strážců zákona, kteří pátrali po jakýchkoli nových důkazech, které by pomohly vraždu otce s dítětem objasnit.

Policie zjišťuje totožnost obětí šíleného střelce

Vondrášek bez dalších podrobností sdělil, že propojení obou případů souvisí s tím, co policie dnes našla na Kladensku v místě úmrtí muže, který byl údajně otcem střelce z FF. „Není známa absolutně žádná vazba k těm obětem a k lokalitě (Klánovického lesa). V tuto chvíli jsem přesvědčen, že to byly zcela náhodně vybrané oběti člověkem bez jakékoliv trestní minulosti,“ prohlásil. Další informace chce pražská policie zveřejnit na pátečním briefingu.

Policie aktuálně zjišťuje totožnost obětí střelce. Všechny podle Vondráška přišly o život v budově univerzity, ačkoliv jednoho z mrtvých našla policie ležet venku na ulici. Rodinní příslušníci studentů se mohou obracet na zřízenou informační linku na čísle 974 823 158. V sídle pražské policie v Kongresové ulici ji zprovoznili zástupci policie, záchranářů, hasičů a pracovníků magistrátu, kteří jsou připraveni poskytnout sociální služby a krizovou intervenci.

profimedia-0831545599 Lidé ukrývající se na římse před šíleným střelcem | zdroj: Profimedia

Policisté zároveň ohledávají větší množství zbraní. Pravděpodobný pachatel byl legálním držitelem několika zbraní. Vondrášek zatím nepotvrdil, ani nevyvrátil, že muž střílel i ze zbraní nelegálně držených. Z římsy školy střílel každopádně buď z dlouhé zbraně, nebo ze zbraně v nástavci. Že by na místě byly výbušniny, Vondrášek rovněž nepotvrdil. 

Pachatel se podle policie inspiroval obdobnou hrůznou událostí v zahraničí. Podle policie nic nenasvědčuje tomu, že střelec měl komplice. Spáchal sebevraždu, policie proti němu také použila zbraň. Policie nemá žádnou indicii, že by hrozilo nějaké další nebezpečí, nemůže ale vyloučit riziko spojené s předměty, které mohly být zanechány ve škole. „V místě na Kladensku prověřujeme i zařízení, které připomíná nástražný výbušný systém,“ dodal Vondrášek.

Na účtu se jménem shodným s podezřelým na sociální síti Telegram se objevilo prohlášení, že nenávidí svět a chce za sebou zanechat pokud možno co nejvíce bolesti. Poslední příspěvek je datován 19. prosince a zmiňuje se o tom, že mu v uších zní zvon. Vondrášek uvedl, že policie z jednoho účtu na sociální síti má informaci, že se měl pachatel inspirovat teroristickým útokem v Rusku na podzim. „Ale musíme prověřit celý profil a vyhodnotit informace,“ řekl.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je zbraňová legislativa v Česku poměrně přísná a dobře nastavená. Podotkl, že u člověka, který nemá žádný záznam v rejstříku, je těžké předvídat, že se dopustí takto závažného trestného činu.

„Statečně vešli do budovy a okamžitě opětovali palbu,“ popsal Rakušan zásah policistů na filozofické fakultě. Řekl, že stojí za kvalitní prací policie a že se to netýká jen dnešního zásahu, který byl podle něj velmi profesionální. Vicepremiér též vyzval ke sdílení jen ověřených informací policie. Šířící se dezinformace jsou podle něj nejspíš promyšleným útokem „ruské trollí farmy“.

Zdroje: