Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: V Bruselu začal dvoudenní summit EU, který bude hledat podporu pro Ukrajinu

Aktualizováno: V Bruselu začal dvoudenní summit EU, který bude hledat podporu pro Ukrajinu
Předseda Evropské rady Charles Michel | zdroj: Profimedia

V Bruselu se zpožděním začal dvoudenní summit Evropské unie. Jeho hlavními tématy jsou Ukrajina, revize víceletého finančního rámce, tedy unijního rozpočtu na roky 2021 až 2027, rozšiřování Evropské unie a situace na Blízkém východě. Maďarský premiér Viktor Orbán dal už při svém příchodu na jednání najevo, že jeho země nadále další finance a zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou nepodporuje. Ostatní unijní vůdci stále doufali v dosažení dohody. Je podle nich důležité, aby Evropská unie v současné době ukázala svou jednotu.

Unijní představitelé se snažili maďarského premiéra přesvědčit ke změně názorů ještě před zahájením summitu a ráno se s ním setkali předseda Evropské rady Charles Michel, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz.

S předsedou Evropské rady si ještě ve středu večer telefonoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „ Před summitem EU jsme diskutovali o jeho očekávaných výsledcích v souvislosti s Ukrajinou, které musí ukázat neochvějnou podporu (Kyjevu) a jednotu EU,“ napsal na sociální síti X Zelenskyj. „Obojí je potřeba k posílení odolnosti Ukrajiny v boji proti ruské agresi a na cestě ke členství v EU,“ dodal.

Česko na summitu zastupuje premiér Petr Fiala. Ten se před zahájením jednání poprvé setkal s novým šéfem polské vlády Donaldem Tuskem. „Shodli jsme se, že máme společný zájem v pokračování výborných česko-polských vztahů,“ uvedl Fiala na sociální síti X. Tuska rovněž pozval na návštěvu Prahy.

Česká vláda zahájení přístupových rozhovorů i navýšení financí pro Ukrajinu podporuje, i premiér Fiala ale před odletem na jednání uvedl, že nečeká jednoduchý summit. Podle informací ČTK mají mnozí unijní lídři zamluvené hotely až do soboty pro případ, že by se jednání protáhla. Maďarská delegace má podle některých diplomatických zdrojů zamluvené ubytování až do neděle.

Ukrajina podle Orbána nesplnila podmínky, není důvod zahajovat jednání o členství

Ukrajina nesplnila tři ze sedmi podmínek, není tedy důvod zahajovat jednání o jejím členství v Evropské unii, řekl při svém příchodu na summit Orbán.

„Rozšíření Evropské unie je proces založený na zásluhách. Ukrajina nesplnila tři ze sedmi podmínek, které stanovila Evropská komise,“ řekl novinářům Orbán. „Proto nyní nejsme v pozici začít vyjednávat o ukrajinském členství v EU,“ dodal. Evropská unie by se podle něj měla k tomuto tématu vrátit později, doplnil s odkazem na volby do Evropského parlamentu příští rok v červnu.

V rámci revize unijního rozpočtu by měli lídři EU schválit i 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun) na dlouhodobou pomoc Ukrajině. Podle Orbána by se ale tyto peníze měly brát mimo rozpočet. Peníze na krátkodobou pomoc podle maďarského premiéra už v nynějším rozpočtu jsou.

Orbán, jenž udržuje kontakty s ruským vedením, další finance pro Ukrajinu dlouhodobě kritizuje. „Poskytli jsme Ukrajině velmi mnoho peněz, přes 100 miliard eur, částečně ve zbraních a částečně v hotovosti. V situaci, kdy Evropu trápí ekonomické problémy, (EU) vyhazuje peníze, posílá vlaky zbraní a hotovost na Ukrajinu,“ uvedl nedávno. Jeho vláda už od začátku ruské invaze odmítá Ukrajincům pomáhat vojensky a kritizuje sankce, které unie uvalila na agresora, tedy na Rusko.

Je důležité, aby Evropa neupadla zpět do nerozhodnosti, řekl summitu Zelenskyj

Je velmi důležité, aby Evropa neupadla zpět do své nerozhodnosti, řekl dnes unijním lídrům na summitu v Bruselu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu prostřednictvím videokonference. Prezidenti a premiéři EU si podle něj uvědomují, že není čas na polovičatá opatření nebo váhání. Evropa vždy dělala silná rozhodnutí a následně je i prováděla, uvedl ukrajinský prezident s tím, že je vděčný za takovou sílu v Evropě.

Podle Zelenského nikdo nechce, aby byla Evropa považována za nedůvěryhodnou, nebo za neschopnou přijímat rozhodnutí, které sama připravila. „Letos jsme neudělali žádnou chybu. Ani jednu,“ dodal před zástupci 27 zemí EU. Evropa podle něj prošla tímto rokem důstojně, neukázala žádnou zbabělost nebo nerozhodnost. „A Putin během tohoto roku nezískal nic. Ani v bojích na Ukrajině, ani v pokusech rozdělit a ponížit Evropany,“ doplnil. Podle Zelenského je zásadní, že Putin ztrácel nejen na Ukrajině, ale i ve všech aspektech evropského života. 

Zdroje: