Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Dodavatelé nedávají důvod ke zdražování potravin, hlásí Potravinářská komora

Dodavatelé nedávají důvod ke zdražování potravin, hlásí Potravinářská komora
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Dodavatelé nedávají žádný důvod ke zdražování potravin, obchodní řetězce při vyjednáváních s nimi přistoupí na zdražení nejvýše v jednotkách procent a někdy po potravinářích žádají i snížení cen. Novinářům to dnes řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, podle které je situace okolo potravinářství uměle vyhrocená.

Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) tvrdí, že za zdražováním je růst cen potravinářů. S cenami energií podle Večeřové potřebují pomoci hlavně malé a střední podniky, a ne jen energeticky náročné provozy, ke kterým má směřovat vládní pomoc.

Očekávané zdražení potravin i přes pokles sazby DPH oznámil minulý týden ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po jednání se zástupci obchodních řetězců a SOCR. Prezident SOCR Tomáš Prouza uvedl, že důvodem zdražení je zvyšování cen dodavatelů. Večeřová pak řekla, že členové Potravinářské komory sice jako každý rok rozesílají nové ceníky, ale nemohou řetězcům oznámit, že zdraží s tím, že obchodníci to bez výhrad přijmou.

„Pokud je pustí do nějakého zdražení, tak to budou jednotky procent,“ uvedla. Jednání dodavatelů s obchodníky jsou podle ní velmi tvrdá. „Máme i signály o tom, že řada řetězců trvá na zlevnění,“ doplnila.

Komora již dříve uvedla, že snížení DPH se na cenách potravin nijak neprojeví. „My jsme upozorňovali vládu, že pokud chce udělat něco s DPH, musí jít minimálně na deset, ideálně na pět procent,“ uvedla šéfka komory. Třeba v sousedním Polsku byla DPH ve snaze pomoci domácnostem čelit vysoké inflaci loni snížena u některých základních potravin až na nulu.

Ministr Výborný minulý týden v pondělí oznámil, že ho zástupci obchodních řetězců informovali o zdražení potravin od ledna. Potraviny budou přitom od Nového roku v nové sjednocené sazbě DPH 12 procent, zatímco nyní jsou v první snížené sazbě 15 procent. Prezident svazu obchodu Prouza před týdnem na tiskové konferenci uvedl, že dodavatelé potravin obchodníkům avizují zvýšení cen o pět až deset procent.

Večeřová k vládní pomoci s cenami energií řekla, že komora zatím nezná detaily. Pomoc na snížení plateb za obnovitelné zdroje za 3,5 miliardy korun mají získat firmy připojené na vysoké a velmi vysoké napětí. Podle Večeřové ale i malé a střední podniky, kterých se pomoc zřejmě týkat nebude, čekají velký růst nákladů. Uvedla, že pro jednu ze středně velkých firem znamená zdražení regulované složky deset až 15 milionů korun navíc. „To opravdu nejsou částky, které by byly zanedbatelné,“ dodala s tím, že právě malé a střední firmy se v době energetické krize dostávají do největších problémů.

Večeřová tento týden obhájila post prezidentky Potravinářské komory na další čtyři roky. Ve volbě neměla protikandidáta. Mezi své priority v novém funkčním období řadí i uklidnění situace ohledně cen potravin v Česku.

Zdroje: