Dnes je úterý 7. května 2024., Svátek má Stanislav
Počasí dnes 14°C Občasný déšť

Člověk v tísni otevřel sbírku SOS Gaza na pomoc civilistům, hlavně dětem

Člověk v tísni otevřel sbírku SOS Gaza na pomoc civilistům, hlavně dětem
Palestinci prohledávají svá obydlí po izraelských útocích | zdroj: Profimedia

Společnost Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza. Dary na účet číslo 62621515/0300 využije na pomoc civilistům, hlavně dětem v Pásmu Gazy, kde po šesti měsících války mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás panuje katastrofální humanitární situace. V oblasti Člověk v tísni přímo nepůsobí, spolupracuje proto s partnerskými organizacemi v regionu. Už loni v prosinci podpořil částkou 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) mezinárodní humanitární organizaci War Child, která pomáhá dětem ve válečných konfliktech.

Zástupci Člověka v tísni upozornili na to, že civilisté v Gaze, včetně žen a dětí, umírají při bombardování a ostřelování. Nemají bezpečné útočiště a často ani přístup k základním potřebám, jako jsou dostupná zdravotní péče, jídlo a nezávadná pitná voda.

Mezinárodní společenství proto musí podle organizace Člověk v tísni spojit síly pro okamžité uzavření humanitárního příměří. "Civilisté musí být chráněni, rukojmí propuštěni a musí být zajištěna bezpečná přeprava a distribuce tolik potřebné humanitární pomoci. Situace na místě je katastrofální. Je nezbytné, aby všechny zúčastněné strany přijaly odpovědnost za ochranu civilního obyvatelstva," uvedl Člověk v tísni.

Organizace War Child pomáhá poskytovat psychologickou první pomoc a psychosociální pomoc dětem a jejich rodinám zasaženým konfliktem. Pomoc probíhá především prostřednictvím psychologické intervence a skupinových aktivit v deseti školách v Rafáhu a ve střední oblasti pásma Gazy. Celkem 369 dětí zatím absolvovalo sezení první psychologické pomoci a 1876 dětí se zapojilo do volnočasových aktivit, a to i se svými rodinnými příslušníky.

"Pomoc dětem ve válečných konfliktech je klíčová, a tak se snažíme zmírnit traumata, která ovlivňují celý život. V extrémním prostředí války v Gaze jsme podpořili organizaci War Child, aby mohla spolu s místním partnerem přesně tenhle typ práce nadále vykonávat tak, jak to bude možné," dodal vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.

Izrael zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy v odvetě za teroristický útok z loňského 7. října, při němž ozbrojenci Hamásu a spřízněných skupin v jižním Izraeli pozabíjeli téměř 1200 lidí a dalších asi 250 unesli na palestinské území. Při odvetném bombardování a pozemní ofenzivě zahynulo v Pásmu Gazy podle bilance úřadů ovládaných Hamásem přes 34.000 Palestinců a dalších 77.000 utrpělo zranění.

Západní politici opakovaně zdůrazňují potřebu navýšit přísun humanitární pomoci na palestinské území s více než dvěma miliony obyvatel. Podle úřadů OSN a nevládních humanitárních organizací tam statisíce lidí hladoví a desítky dětí zemřely kvůli podvýživě.

Zdroje: