Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Znáte Mr. Beana české politiky?

Komentář: Znáte Mr. Beana české politiky?
Podnikatel a poslanec Jiří Hlavatý | zdroj: Profimedia

Kdyby se uděloval titul Mr. Bean pro největšího zmatkaře české politiky, byla by na něj letos tlačenice. Mezi uchazeče by nesporně patřil poslanec-senátor Jiří Hlavatý.

Myslí to majitel největší české textilky vážně? Dělá si legraci z voličů, nebo sám ze sebe?

Kdo ví. Podnikatel, poslanec a dnes už bývalý senátor Jiří Hlavatý každopádně vypouští z úst neuvěřitelné bláboly. Nebyl to snad on, kdo se stal předlohou k volebnímu klipu a billboardu s Andrejem Babišem a blábolícím smajlíkem?

Oběť totality

Hlavatému se přihodila tuze nemilá věc. Voliči na něj "klekli" a zvolili ho proti jeho vůli do sněmovny. Respektovaného podnikatele, šéfa královédvorské Juty tam voliči dokroužkovali z 18. místa na kandidátce ANO. A protože byl senátorem, ztratil křeslo v horní komoře.

Hlavatý to netušil. Předpokládal, že si bude moci vybrat a že si zvolí senátorství. Tedy takovou pěknou prestižní funkci, nenáročný vedlejšák, který se dá zvládnout levou zadní.

"Nepovažuji to za demokratické, vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně, nebo zůstanu senátorem. Takhle jsem se stal obětí," reagoval v rozhovoru pro Deník.

Takže věc je jasná, ještěže nám ji poslanec-senátor vysvětlil: Máme totalitní ústavu. Právě v ní (zde) se píše:

  1. Mandát poslance nebo senátora vzniká zvolením. (článek 19).
  2. Nikdo nemůže být současně členem obou komor. (článek 21)

Z článku 19 jasně vyplývá, že Hlavatý je poslancem od 21. října, kdy byl zvolen do sněmovny. Od té doby pobírá plat poslance a má poslaneckou imunitu. Současně mu ale podle článku 21. zanikl mandát senátora.

Pravda, u prezidenta je to jinak. Zvolený člověk se stává prezidentem teprve poté, co složí slib (až v této chvíli mu zaniká mandát poslance nebo senátora – když ho má). Pokud prezidentský slib odmítne složit, pohlíží se na něj tak, jako kdyby prezidentem nikdy nebyl.

Jenže poslanec či senátor je jiná funkce. Pokud odmítne složit slib, mandát mu končí (zaniká). Poslancem nebo senátorem však byl od okamžiku vyhlášení voleb do okamžiku odmítnutého slibu.

Existují pro to pádné důvody... Jenže zpět k případu poslance-senátora Hlavatého.

Za chyby se neplatí?

Když jsem poprvé zaslechl jeho úžas nad tím, že se stal poslancem a pozbyl senátorství, vybavil se mi postřeh mystika Oshoa, který upozornil, že "politika je jedinou profesí na světě, pro kterou nepotřebujete žádnou kvalifikaci".

Je snad normální, když se zákonodárce vymlouvá na neznalost základního zákona země?

Jistě, na místě je shovívavost. Ruku na srdce, komu se nestalo, že aspoň jednou v životě přehlédl nějakou na první pohled triviální samozřejmost? Taková "bota" se může přihodit i úspěšnému byznysmenovi Hlavatému, který zaměstnává tisíce lidí a vydělal miliardy.

Klobouk dolů před tímhle selfmademanem!

Ani by mě nenapadlo psát o této kauze, kdyby si o to ctihodný pan Hlavatý svými nesmyslnými a arogantními komentáři neřekl sám. Když mu redaktor webu Aktuálně připomněl, že doplňující volby do senátu, které kvůli jeho omylu byly vypsány, něco stojí (čtyři až pět milionů) a zda neuvažuje o tom, že by je zaplatil, opáčil: "Na zaplacení nákladů se ptejte 4850 lidí, kteří mě zakroužkovali, a moje zvolení tak způsobili."

Později v jiném rozhovoru (tady) vysvětloval, že to myslel jako nadsázku. Jenže mezitím stejnou "nadsázku" opakoval i jiné debatě s novinářem iDnes. Také on ho nepochopil?

Z kontextu rozhovorů je zřejmé, že poslanec Hlavatý nemá za to, že by udělal nějakou chybu.

Polárník z Juty

Čekal jsem, že mu přece jen dojde, jakou hloupost spáchal, že s odstupem času pochopí, jaké bláboly (totalitní systém a chybující voliči) vypouští z pusy a za obojí se voličům omluví. Jenže do úterka nic.

Zato vyrukoval s tvrzením, že se mu jeho zaměstnanci, které potkává ve vrátnici Juty, omlouvají za to, že ho kroužkovali, a tedy zvolili do sněmovny. (Nemysleli to taky s nadsázkou?) Proto se Hlavatý rozhodl, že v doplňujících volbách (vypsány na počátek ledna) kandidovat bude, byť ho od toho majitel ANO Andrej Babiš odrazuje.

Nepřipomíná snad tenhle politický turista z Juty učitele Václav Poustku z legendární scény v Cimrmanově hře o dobytí severního pólu? Polárník-amatér Poustka si v ní udělá na severní točně ve sněhu křížek lyžařskou holí a chodí "na sever – a na jih" a zase zpátky, protože "to se neochodí".

Sláva nazdar výletu

Je každopádně na voličích z Trutnovska, aby zvážili, zda je Jiří Hlavatý kompetentní politik a co je pro ně schopen v senátu udělat – jestliže ho tam nechtějí vyslat jen za zásluhy.

Nebo to dopadne jinak? Třeba tak, že se Hlavatý přece jen chytne za nos a výlet po pražské Malé Straně – ze senátu do sněmovny a zpátky na náklady voličů (i nevoličů) – nakonec odpíská?

Zdroje:
Vlastní