Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Nezbývá než začít od začátku: Jak vidí ČSSD mladá generace oranžových?

Nezbývá než začít od začátku: Jak vidí ČSSD mladá generace oranžových?
Radim Hejduk | zdroj: René Volfík/Tiscali.cz

V sociální demokracii musí dojít ke strukturálním změnám například ve fungování Lidového domu či ve stanovách, říká v rozhovoru pro Tiscali.cz předseda spolku Idealisté.cz Radim Hejduk, který za ČSSD také kandidoval do Poslanecké sněmovny v Praze.

  • Pádu ODS na sedm procent ve volbách předcházel zásah policie na Úřadu vlády a rezignace premiéra Petra Nečase. Sociální demokracie pád na sedm procent zvládla i bez takových dramatických událostí. Co se stalo, že se udál tak dramatický pád, ale bez nějakého drama, které by tomu předcházelo?

Podle mě tomu předcházelo drama, které možná nebylo tak explicitní jako u ODS, ale předcházely tomu dvě krize, které nám trochu rozpoltily přístup představitelů sociální demokracie. Jednak je to otázka Krymu a ruské invaze do Ukrajiny a druhá věc je samozřejmě uprchlická krize.

Tyto objektivní faktory nás jako stranu rozhodily, když to řeknu velmi zjednodušeně, a to byl i důvod, proč to začalo být hodně nepřehledné. Pak jsou další dvě krize, co si budeme nalhávat. Odvolávání Babiše bylo podle mě pro lidi nesrozumitelné, ačkoli si myslím, že politicky to byl majstrštyk, ale rozhodně to bylo těžko stravitelné a pak určitě také nepomohla kauza kolem lithia.

  • To, co se stalo relativně krátce před volbami v červnu, kdy Bohuslav Sobotka odstoupil z pozice předsedy strany a volebním lídrem se stal Lubomír Zaorálek, ale zároveň faktickým šéfem strany Milan Chovanec, to podle vás vliv nemělo?

Asi také. Je tam podle mě těch faktorů tolik, že jediné řešení teď pro nás je začít se vším odznova.

  • Na svém facebookovém profilu jste zmínil, že volební výsledek ČSSD vypovídá o tom, že je potřeba, aby sociální demokracie měla důvěryhodné osobnosti. Máte pocit, že sociální demokraté, kteří stranu vedli do voleb, dostatečně důvěryhodní nebyli? Vnímáte tam z hlediska důvěryhodnosti limity?

Nechtěl bych tady házet jmény, protože si myslím, že za to tak trochu můžeme všichni, že to je opravdu problém té značky a že jsme na tom neúspěchu zapracovali všichni tou rozkolejností, což je právě i důsledek toho, že najednou máte tři lidi v různých pozicích.

Říkal jsem to už několikrát a pořád si za tím stojím, tah Lubomírem Zaorálkem byl nejlepší možný. Bohužel asi byl trochu pozdě a nepodařilo se nastavit téma, ve kterém bychom byli suverénní. I když jsme možná společně s ODS byly jediné dvě strany, které měly fakticky program.

Samozřejmě, že program mají i další strany, ale teď myslím opravdu program založený na socioekonomickém štěpení, kdy ODS a ČSSD byly dvě strany, které chtěly vést programovou bitvu v této oblasti. ODS zprava, ČSSD zleva, těžko se však možná ten program trávil právě v souvislosti se zmíněnými kauzami.

Přestože si myslím, že v kauze lithium to není úplně tak, jak říká Andrej Babiš, její rámování nebylo prospěšné pro důvěryhodnost ČSSD v tématu "neprivatizace" různých oblastí veřejných služeb. Přestože to podle mě autenticky zastáváme, chápu, že zrovna tahle kauza může u některých voličů vyvolat pocit, že to nemyslíme upřímně.

Radim Hejduk Radim Hejduk | zdroj: René Volfík/Tiscali.cz

  • Když mluvíte o značce, kterou je sociální demokracie, není to jen obyčejná únava ze značky, jež je v něčem přece jenom stará a zároveň i tváře, které ji zastupují jako třeba Lubomír Zaorálek, jsou obličeje, které veřejnost vnímá v politice posledních dvacet let.

Asi ano, máte pravdu i v té únavě, je však nutné podotknout, že lidé teď třeba nevnímají úlohu sociální demokracie jako důležitou, ale to přijde. Ve vládě, kde bude ANO a případně nějaká pravicová strana, se ČSSD úloha ve společnosti vrátí, protože nevěřím tomu, že, když levice dostala 15 procent ve volbách, 85 procent národa je najednou pravicových. Spíš jde o to, a to je druhá část té otázky, že teď je právě jedinečná příležitost udělat velký krok a představit nové tváře.

  • Znamená to, že by po mimořádném sjezdu ve vedení ČSSD, tedy na postu předsedy a místopředsedů, neměl být nikdo nebo minimum těch, kteří jsou jimi teď nebo už byli v minulosti?

Asi bych to chtěl nejdříve vyřešit v sociální demokracii než přes média, protože mi to přijde fér, ale myslím si, že by ve vedení mohli být lidé, kteří tam dosud nebyli a nikdy ani neměli výraznou funkci.

  • Bylo by pro příštího předsedu ČSSD velkým hendikepem, kdyby to byl někdo, kdo nebude poslancem či poslankyní zvlášť v situaci, kdy zřejmě bude hrát důležitou roli sněmovní opozice?

Žijeme v době, kdy už podle mě nikdo nesleduje výstupy v Poslanecké sněmovně. K veřejnosti se dá promlouvat i mimo dolní komoru. Myslím si, že předseda nemusí být jejím členem. Několikrát už teď zaznělo jméno hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda. Může to být jedno z řešení, pokud se upraví stanovy.

Manažer a jeho životní zkušenost

  • Josef Bernard přišel s třinácti body, co by ČSSD měla dělat, a jeden z nich je hájit práva zaměstnanců od soustružníků až po inženýry, ale zároveň tam dodal, že by neměla být na straně lajdáků. Je teď snad sociální demokracie na straně lajdáků? Proč je tenhle dovětek nutný?

Myslím si, že to je, když to řeknu nehezky, trochu profesionální deformace, protože Josef Bernard byl dlouholetý generální ředitel plzeňské Škodovky, takže to bere z manažerské pozice. Má manažerské vnímání a nejde mu to vyčítat, protože má takovou životní zkušenost. Já bych tu větu třeba neřekl, ale nebral bych to od něj tak fatalisticky. Je to jiná životní zkušenost a podle mě tím nemyslel někoho konkrétního nebo nějakou skupinu lidí.

  • V souvislosti s tím, co by ČSSD po volbách měla dělat, často zaznívá, že by se měla ještě více věnovat těm nejchudším a sociální tématice. Má v tom sociální demokracie limity? Nejde spíš o takové kavárenské socialisty?

Málo se jim nevěnuje, jenom to nevyvolává ten dojem. Tak ježišmarja Sobotkova vláda zvýšila minimální mzdu o největší částku v historii České republiky. Máme minimální mzdu 12 200 korun od příštího roku, narostla o 40 procent. To je takový symbol, že se na tyhle lidi nekašlalo. Nedokážu si představit, že by vláda ANO a kohokoli jiného, kde by byl premiér z hnutí ANO, udělala to samé. Takže to tak není, ale je pravda, že ten dojem to vzbuzuje, protože se to tak často rámovalo v médiích.

Popravdě nic zas tak extrémně kavárenského jsme neudělali. Možná zákaz kouření se bere jako kavárenská věc. Oproti tomu jsme pracovali na tolika věcech, které si myslím, že nízkopříjmové domácnosti ocenily. Určitě nesmíme zanevřít na společenskou vrstvu s nižšími příjmy. Zároveň se musíme snažit pokrýt i střední třídu. Ta sociální demokracií reprezentovaná není nebo se tak tato třída minimálně necítí.

Střední třída je u nás chudá. Co jsme zjistili, když jsme přišli s návrhem na progresivní zdanění, bylo, že jsme celkově chudí nebo chudší než na Západě. Nejsme ale chudá společnost, to zase ne. Úkolem sociální demokracie teď podle mě bude co nejvíc navýšit objem lidí, kteří se mohou počítat do reálné střední třídy. To byl důvod, proč jsme přišli s tématem mezd.

Problémem byla důvěryhodnost, ale myslím si, že bychom se tématu mezd měli držet a dál ho tlačit, nesmí to však být samo o sobě. Musí na to být nabalená národohospodářská strategie, jak toho docílíme, protože jenom zvedání minimální mzdy nestačí.

Musíme se snažit o proměnu struktury ekonomiky a sociální demokracie podle mě musí mít jasně a dobře do detailu propracovaný plán, jak toho docílí, protože máme zkušenosti z vlády a možnosti z ministerstev, máme velkou výhodu, že máme know-how, jak funguje státní správa. Může to být opravdu dobrý program pro 98 procent lidí.

  • Kde má být ve volebním období, do kterého vstupujeme, těžiště práce ČSSD? Zmínil jste, že předseda strany nemusí být nutně ve sněmovně. Má to být spíš náměstí, ulice, demonstrace či Senát, kde sociální demokracie má pořád velké zastoupení a jeho role teď může být dost zásadní?

Náš přístup musí být vyvážený, také nás čekají komunální volby a je takové rčení v sociální demokracii, dokud jsi na obci, tak žiješ. Takže práce na nejnižší úrovni mi přijde úplně zásadní a měli bychom nyní investovat všechny síly do toho, abychom ještě zvládli uspět v komunálních volbách, přesvědčit lidi, že máme dobré starosty, dobré lidi v zastupitelstvech.

I zde potřebujeme nějakou rozvinutější strategii, ale do toho se nechci pouštět, protože ke komunální politice příliš neinklinuji, takže to nedokážu moc dobře popsat, ale nesmíme rezignovat na to, že můžeme řešit problémy celorepublikově. Jsme pořád parlamentní strana, ať už máme své zástupce v dolní komoře nebo horní. Je nutné neustále zdůrazňovat systémová řešení pro celou zemi a toho se nesmíme pustit.

Pokud se toho pustíme, můžeme dopadnout jako mimoparlamentní strana, protože se odcizíme tomu, co je nám vlastní, a to je ta státotvornost. Hlavní cíl je podle mě teď komunální úroveň, a nejen do komunálních voleb, ale i po nich. Musíme pracovat na obcích, musíme tam být silní, protože odtamtud se vytváří osobnosti.

Radim Hejduk Radim Hejduk | zdroj: René Volfík/Tiscali.cz

  • Když zdůrazňujete komunální politiku, je tam asi ještě důležitější než jinde role aktivní členské základny, která je rozprostřena po celé republice a v komunální politice se to může zúročit. Jak hodnotíte aktivitu a naladění členské základny? Například účast v primárkách před sněmovními volbami byla relativně nízká většinou kolem 40 procent. Naopak když jsem mluvil s nově zvolenou poslankyní a bývalou ministryní školství Kateřinou Valachovou, říkala, že mezi členy vnímá hodně aktivních a odhodlaných lidí. Není v tom rozpor?

Podle mě je pravda někde napůl mezi tím. Máme velkou výhodu, že nás je dvacet tisíc a jsme skoro všude. Poznal jsem třeba teď v Praze, když jsem kandidoval do sněmovny, spoustu řadových členů, kteří bez čistě osobního prospěchu do kampaně investovali svůj čas. Musím říct, že jsem byl mile překvapený, kolik nás bylo, přišlo pomoct, bavilo se s lidmi, musím to opravdu ocenit. Na druhou stranu si samozřejmě myslím, že vždycky je prostor pro zlepšování, pro to, abychom víc spolupracovali s řadovými členy.

Když jsem kandidoval, domluvil jsem se s pár místními organizacemi, které měly zájem o to se se mnou bavit před volbami. Zašel jsem tam a musím říct, že to braly hodně pozitivně, ačkoli jsem párkrát zažil výtky, že jsem moc mladý a kandiduji, tak 90 procent lidí bylo rádo, že za nimi přišel kandidát. Podle mě trochu podceňujeme přímou komunikaci lidí, kteří nás mají reprezentovat jako sociální demokracii, s řadovými členy, ale myslím si, že to je součástí sebereflexe a restartu, který podle mě přijde na sjezdu.

  • Co všechno ten restart kromě personální obměny obnáší? Je to i změna metody a posun od hierarchické strany k hnutí?

Ještě bych s tím úplně nechtěl vycházet ven, protože to je opravdu interní věc, ale myslím si, že musí dojít ke strukturálním změnám třeba ve fungování Lidového domu, to je pro mě dost podstatná záležitost. Můžeme se podívat i do stanov na to, co jak funguje, ale to je hodně technicistní a interní a nejdřív bych to chtěl asi vyřešit v sociální demokracii se sociálními demokraty, protože je to společná práce, nemůžu přijít s návrhem a každého překvapit.

  • Je součástí toho ještě přehodnocení či změna primárek, ještě je jinak nastavit nebo poučení z těch dvou do krajských a do sněmovních voleb, které se zatím konaly?

Nad tím jsem úplně nepřemýšlel, abych řekl pravdu, takže nepopírám, že se nějaké návrhy kolem primárek mohou objevit, ale pro mě to momentálně není úplně nejzásadnější věc.

Restart inspirovaný ODS

  • Jak jste spokojený se sestavou poslanců a poslankyň, kterou ČSSD po volbách má? Jaké kvality, a naopak nedostatky podle vás bude mít poslanecký klub sociální demokracie?

Poslanecký klub ČSSD je plný zkušených lidí ze sněmovny, což je asi dobře, protože se v tom podle mě dokážou dobře orientovat a nehrozí tam žádný velký exces. Připodobnil bych to třeba k tomu pánovi z SPD, jak říká, že se dvacet let pohybuje v kultuře, takový exces tam nebude.

Zároveň nevím, co bude třeba s Piráty, tam podle mě také hrozí různé individuální excesy poslanců, protože jsou nezkušení, což na jednu stranu je samozřejmě hezké. Je to takový disruptivní moment, že je tam někdo nový. Na druhou stranu to může znamenat spoustu problémů plynoucí z nepochopení toho, jak funguje Poslanecká sněmovna.

Takže, když to shrnu, zkušenosti jsou silná stránka a co může být riziko, je to, že to právě většinou nejsou nové tváře. Ale pokud poslanci ČSSD budou spolupracovat s novým vedením strany, může to mít synergický efekt, kdy se vyváží zkušenost, která není úplně k zahození, se zcela novým pohledem nového vedení.

  • Máte důvěru, že se nezopakuje scénář z minulosti, kdy se právě u sociálních demokratů objevili přeběhlíci, kteří umožnili vznik pravicové vlády?

Doufám, že se to nezopakuje. Ježišmarja, snad jsme se poučili z Melčáka a Pohanky.

  • Teď to opravdu vypadá, že sociální demokracie bude v opozici, vnímáte to i vnitrostranicky, že je s tím ČSSD smířená a má vůli být v opozici?

Určitě. To mimochodem zaznívá i z nižších úrovních, z lokálních od řadových členů. Myslím si, že se to má respektovat, jsou usnesení různých okresních výborů, která volají po odchodu do opozice, to se musí respektovat. Podle mě je to správně, protože jedině v opozici můžeme podstoupit restart. Nemyslel jsem si, že to někdy řeknu, ale v tom restartu bychom se měli trochu inspirovat ODS, ne programově.

  • Čím přesně?

Nejzásadnější je být v opozici a udělat personální refresh, personální obnovu. To jsou dvě klíčové věci a bohužel nevím, co interně dělali ohledně stanov nebo jinak, to vůbec netuším. Mám na to vlastní pohled, co by se mohlo dělat z ohledu procesního fungování strany, ale tohle je to nejdůležitější, to definující a pak se děj vůle členské základny a delegátů sjezdu.

  • Důležitá věc, se kterou se ODS rovněž musela vypořádat během opozičního období, byla finanční stabilizace, zvládne sociální demokracie to, že zchudla?

Nic jiného nám nezbude, také budeme muset podstoupit opatření, která nám trochu umožní snížit dluh ČSSD. To je asi bez debaty.

  • Mění se v této situaci role nebo vystupuje napovrch nějaká zásadní výzva pro spolek Idealisté.cz, který vedete?

Řekli jsme si, že je pro nás teď úplně nejdůležitější dostat co nejvíc nových lidí do strany. Když to hodně zjednoduším, chceme, aby bylo z čeho vybírat. Chtěli bychom nalákat nové zajímavé osobnosti. Asi těžko se lidé rovnou zapojí do sociální demokracie a budou jejími představiteli, ale dá se s nimi potom pracovat a v průběhu let z nich mohou být opravdu představitelé na komunální, krajské a třeba i na celostátní úrovni.

Tohle je teď úloha Idealistů - přilákat ty, kteří zatím spíše váhali nad tím, jestli se mají politicky zapojit. A samozřejmě role Idealistů také bude snažit se narýsovat aspoň hypoteticky vnitřní změny v sociální demokracii, jak jsem popisoval.

Tohle byl i předmět debaty, kterou jsme měli už s Bohuslavem Sobotkou, že je potřeba přistoupit k tomu, abychom byli atraktivnější pro veřejnost, abychom se jí zkrátka víc otevřeli. Teď nemyslím jenom občanskou společnost, ale opravdu i veřejnost, aby Lidový dům nebyl zavřený, aby do něho mohli lidé vstupovat a to myslím, jak metaforicky, tak fakticky, aby tam nebyla bariéra.

  • Měli by Idealisté být v užším kontaktu s novým vedením ČSSD, nebo by v něm měli mít nějakého svého místopředsedu či někoho, kdo se přímo a explicitně bude k Idealistům hlásit?

Tohle ještě moc nevím, ale rozhodně, to už můžu říct teď, příští vedení by podle mě mělo hodně spolupracovat nejen s námi, ale i s dalšími organizacemi, které jsou přidružené k sociální demokracii, a spolupracovat s nimi daleko víc, než to bylo doteď. Spřátelené organizace totiž mohou být důležité, protože budou tranzitní pro lidi, kteří mají zájem o sociální demokracii, ale třeba ještě nechtějí vstoupit do strany. Nejdřív si to chtějí zkusit jinde, a proto jsou přidružené organizace zásadní a z toho důvodu bychom měli podporovat klidně i vznik nových.

Radim Hejduk Radim Hejduk | zdroj: René Volfík/Tiscali.cz

Ideový korektiv sociální demokracie

  • Jaká atmosféra vztahů je teď mezi Idealisty a Mladými sociálními demokraty? Je mezi nimi konkurence?

Jako organizace jsme obě trochu dospěly a konkurence mezi námi není, myslím si, že se v ledasčem doplňujeme a funguje to.

  • V čem se doplňujete? Co jsou silné stránky Idealistů a silné stránky Mladých sociálních demokratů?

Mladí soc. dem. mají podle mě úplně jasně vydefinovanou úlohu, a to je lákat mladé lidi. Náš cíl to primárně není, ačkoli to fakticky možná děláme. Řekl bych, že jsme ideový korektiv, nevím, jak to říct česky, watchdog. Naše funkce se také hodně proměňuje tím, jak přibývají noví lidé a jaká je situace na plitické scéně.

Určitě jsem pro spolupráci s dalšími organizacemi mimo stranu, to se nám podle mě daří, protože máme různé kampaně, kde zapojujeme i odborníky a tohle je možná spíš naše úloha. Tohle spojení lidí mimo stranu, zatímco Mladí sociální demokraté se snaží hodně přitahovat mladé lidi, my se snažíme dělat vnější práci. Proto jsme také mimochodem nezávislí na straně.

  • Jak moc vám za poslední rok přibylo členů?

Trochu jsme se teď ustálili a spíš testujeme fungování v regionech, ale počet přihlášek pořád roste. V poslední době mimochodem právě po výsledku ČSSD ve volbách se nám přihlásilo hodně lidí, takže naše úloha v následujících dnech a týdnech bude se s nimi spojit a zapojit je. Vypadá to podle mého názoru dobře.

  • Sociální demokracie se bude muset nějak postavit k prezidentské volbě, už teď zaznívají hlasy zevnitř strany, že by měla podpořit Miloše Zemana. Uzdravila se konečně ČSSD ze svého traumatu ve vztahu k hlavně státu? Je v tom nějaký vývoj?

Vývoj v tom doposud nebyl žádný. Ale jak ukazuje počínání pana prezidenta, musíme to řešit. Sociální demokracie by měla podpořit kandidáta, který bude garantovat dodržování Ústavy a nebude ji vykládat podle toho, co je pro něj nejvýhodnější.

  • Zdůrazňoval jste komunální volby, ale příští rok jsou také volby do Senátu a sociální demokracie v nich bude obhajovat třináct mandátů. Nakolik jsou podle vás senátní volby důležité? Je šance, že si ČSSD v horní komoře udrží větší zastoupení?

Senátní volby momentálně budou velmi důležité. Vzhledem k tomu, že jsme neuspěli ve sněmovně, horní komora pro nás bude důležitější, ale nechci si dělat úplně plané naděje, že s tím restartem okamžitě přijde volební úspěch. To by bylo nezdravé mít takové sebevědomí, pak přichází zklamání, a to není dobré nikdy, takže bych byl střídmý.

Úspěch bude obhájit relevantní část z těch třinácti mandátů a nechtějte po mně čísla, neumím to posoudit, pak by se toho třeba i někdo chytil, že najednou říkám, co může být úspěch sociální demokracie. Nedokážu to posoudit, protože ještě nejsme ve stádiu, kdy si můžeme říct, jestli se zaprvé ten restart povedl a zadruhé, jestli to na výsledky mělo vůbec vliv.

  • Mělo by do zvolení nového vedení stále fungovat duo Chovanec, Zaorálek, které sociální demokracii reprezentuje a vede za ní povolební jednání, byť role Lubomíra Zaorálka jako volebního lídra už skončila? Teoreticky by všechno mohl řešit sám Milan Chovanec z pozice statutárního místopředsedy.

Neexistuje alternativa, jak to udělat, protože nemáme předsedu, ten nám odstoupil. Kdyby odstoupil statutární místopředseda, nevím, jak by se to vůbec řešilo, protože by neexistoval statutár. Vlastně by nebyl nikdo, kdo by stranu do sjezdu vedl. Přál bych si, aby teď nepadala žádná zásadní rozhodnutí, protože si myslím, že mandát pro závažná rozhodnutí dává v takové situaci až sjezd.

Zdroje:
Vlastní