Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Komentář: Úsvit politiků internetové generace

Komentář: Úsvit politiků internetové generace
Dominik Feri s fanynkou | zdroj: Profimedia

V parlamentních volbách se povedlo zazářit teplickému radnímu Dominikovi Ferimu (TOP 09). Osobitý mladík, který je známý především díky svým mnohdy kontroverzním a provokativním aktivitám na internetu, se stal historicky nejmladším poslancem a předzvěstí příchodu internetové generace do politiky.

Pro TOP 09 nedopadly volby do poslanecké sněmovny nijak přívětivě. Stranu a její příznivce potrápila během sčítání hlasů chvíle napětí, zda vůbec bude překonána pětiprocentní hranice. Výsledek voleb jim nakonec zachránila pražská voličská základna. TOP 09 získala pouhých 5,31 procenta hlasů a přišla tak až o 19 mandátů.

I přes tento značný neúspěch v hlavním volebním štábu v Café Louvre leckdo našel důvod slavit, když teplický radní Dominik Feri díky preferenčním hlasům přeskočil z úplného konce pražské kandidátky takřka do jejího čela a stal se tak nejmladším poslancem v historii.

Mladík s etiopskými kořeny si potrpí na elegantní módu a extravagantní vystupování. Jeho politická kariéra začala v roce 2014, kdy se jako náhradník dostal do zastupitelstva města Teplice a následně byl ve svých osmnácti letech zvolen do městské rady, kde působí dodnes. V roce 2015 se stal členem TOP 09 a zahájil studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Je to tam, vy blázni!

Ve volbách do poslanecké sněmovny byl Feri umístěn na poslední, tedy 36. místo pražské kandidátky, z něhož se s pomocí patnácti tisíc preferenčních hlasů vyhoupl až na druhé místo, hned za čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, který dostal necelých dvacet tisíc hlasů. Feri tak na pražské kandidátce předběhl i svou místopředsedkyni Markétu Pekarovou Adamovou a celkově se v rámci voleb umístil se svým počtem preferenčních hlasů na šesté příčce.

"Je to tam! Vy blázni, udělali jste ze mě nejmladšího poslance v historii! Díky všem!" Těmito slovy Dominik Feri v sobotu okomentoval svůj úspěch na sociálních sítích, které jsou jeho rajónem, a kde je jedním z nejaktivnějších českých politiků, což je bezpochyby také jeden z hlavních důvodů jeho úspěchu.

Feri je na internetu skutečně jako doma a zkušeně se na něm pohybuje řadu let, ať už čistě jako komik a bavič, jako ostřílený internetový troll, nebo jako komentátor důležitého společenského dění, který si nikdy neodpustí nějakou tu drzou poznámku. O světě internetu mu v minulém roce vyšla také kniha Tak jsme lajkovali.

Mladíkovo počínání vyvolává často rozporuplné reakce a jeho způsob vystupování a humoru akceptují zdaleka ne všichni. Spoustě lidí ale imponuje, o čemž svědčí i počty Feriho sledujících na sociálních sítích. Na Facebooku jej sleduje přes neuvěřitelných 86 tisíc uživatelů, na Instagramu necelých 50 tisíc, na Twitteru 15 tisíc.

Memy jako politická propagace

Feri dosahuje velké popularity především u mladých lidí a právě na ty se před volbami zaměřil a rozjel kampaň, která měla co nejvíce prvovoličů dostat k urnám. Zároveň s tím začal také upozorňovat na své poslední místo na pražské kandidátce TOP 09 a žádat voliče o preferenční hlasy.

Vznikla tak například facebooková událost "Kroužkování Feriho", příznivci mladého politika sdíleli fotky svých kandidátek s označeným číslem 36 a objevila se také série zábavných fotomontáží a internetových memů, kde například František Ringo Čech kroužkuje Feriho u Anticharty.

Krom humoru jsme se od mladého politika dočkali také řady pokusů o střízlivé komentáře a politické plány. "V 21 letech nemohu být expert. Vlastně mnozí lidé z různých stran o sobě říkají, že jsou 'straničtí experti na problematiku XY', ale často je spíš přání otcem myšlenky. Do pozice experta se nestavím. Byl bych hlavou otevřenou, radil bych se se skutečnými odborníky a pokorně se učil. Těch, kteří vynášejí unáhlené a příkré soudy je tu již dost," napsal například Feri na svůj facebookový profil den před volbami.

Přesto se jeho předvolební kampaň nesla především v komickém duchu a jeho seriózní vyjádření a reálná politická práce spíše zapadly pod velkým množstvím vtípků. V tomto se Feri neomezil pouze na prostředí internetu, ale společně s Markétou Pekarovou Adamovou a Karlem Schwarzenbergem zpracovali předvolební brožuru s názvem Tahle knížka není pro starý.

Brožura vzbudila mezi lidmi rozporuplné reakce především kvůli stylu humoru, kdy jsou například první volby přirovnávány k prvnímu sexu. V tom koneckonců zašel Feri ještě dál a těsně před volbami vydal písničku "Volby nejsou sexy, z nich nemáš erekci", které mezi lidmi vzbudila ještě větší vášně a kritiku.

Zachránce Feri

Feri se svým osobitým přístupem a velkým vlivem na sociálních sítích nakonec zabodoval, čímž podle řady lidí zachránil také TOP 09 před absolutním propadem ve volbách, k čemuž je ale sám skeptický. "Kdekdo teď říká, že jsme se přes pět procent dostali díky mně, protože nám to hodili mladí lidé. Nevím, pochybuju. Nepřeceňoval bych to."

Důležitou otázkou zůstává, na čem skutečně stojí Feriho vítězství. Zda jeho voliči jednali převážně zodpovědně na základě svého politického přesvědčení, nebo zda ho kroužkovali především jeho mladí věrní fanoušci, které často česká politika jako taková moc nezajímá a Feri je pro ně spíše internetovým showmanem a celebritou.

I v tom je teplický radní tak trochu raritou letošních voleb, protože patří k mladé generaci, která na internetu odrostla a umí se na něm pohybovat. Nepotřebuje tak pomoc širokého týmu profesionálních poradců, jako ostatní "starší" politici, protože je pro něj svět sociálních sítí naprosto přirozené prostředí plné jeho vrstevníků.

První vlaštovka internetové generace

Je jasné, že internet a sociální sítě budou do politiky pronikat stále více a politické prostředí se bude nadále měnit. Feri je vlastně takovou naší první politickou vlaštovkou internetové generace, ale postupně budou přicházet další politici, kteří si půlku mládí fotili selfíčka na Instagram a sledovali youtubery.

Na to je potřeba se připravit a naučit se pořádně odlišit, kde končí osobní internetová póza, a kde začíná skutečný politik. Nyní máme perfektní příležitost si to takříkajíc natrénovat na Ferim.

Každopádně je jasné, že pro mladou politickou hvězdu začíná nové období, ve kterém bude potřeba dávat přednost serióznímu přístupu před kontroverzním humorem a zábavou, což si uvědomuje i sám Feri, který se na Facebooku omluvil za svůj přístup před volbami.

"Chci se za sebe omluvit za pár věcí. Zaprvé za plytkou písničku Volby nejsou sexy a rovněž i za pár nevhodných vtipů v naší volební brožuře. Bylo to nevhodné a nemělo by se to opakovat. Nechci být poslancem, který bude dělat takové vtipy a narážky," napsal.

Momentálně se Feri chystá na svou novou funkci poslance, během které hodlá stále zůstat radním Teplic a nadále studovat na Právnické fakultě UK, což je nepochybně dost odvážný a někdo by řekl až lehkovážný krok. Nechme se ale překvapit, zda mladý politik obstojí, zda se zvládne oprostit od internetového exhibicionismu a bude zodpovědně plnit své nové povinnosti.


Zdroje:
Vlastní