Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Komentář: Co všechno můžete mít za 18 miliard, které ukrývají protřelí živnostníci?

Komentář: Co všechno můžete mít za 18 miliard, které ukrývají protřelí živnostníci?
Babiš představující své "dítko" ve sněmovně | zdroj: Profimedia

Andrej Babiš ve spolupráci s marketingovými mágy z McCann Ericson vypustil do světa informativní spot k Elektronické evidenci tržeb (EET). V první lekci určené široké veřejnosti se lidé mohli dozvědět, co si lze koupit za 18 miliard korun. Jak to souvisí s EET? Nijak, ale to v tuto chvíli není podstatné. 

Dobře, musíme na začátek přiznat, že 18 miliard nějakou souvislost s EET přece jen má - na tuto částku Babiš odhaduje peníze, které se vyberou díky "jeho" evidenci, protože si je protřelí živnostníci "usyslili", a udatný ministr financí je z nich prostřednictvím elektronické evidence vymůže. 

Že půjde zrovna o částku 18 miliard sice nikdo jiný kromě Babiše nepotvrdil, nicméně nyní se s ní pracuje jako s hotovým faktem. Ministr financí to při nejrůznějších příležitostech zopakoval asi milionkrát. 18 miliard, 18 miliard, 18 miliard… Je to jako nějaké magické číslo.

Na ministerstvu financí se rozhodli, že by se k EET měla v televizi rozjet osvětová kampaň. Přece jen je to složité, sám Babiš si stěžuje, že je kolem toho plno mýtů a polopravd, takže je na čase to všechno pořádně vysvětlit.

Ostatně klip ke kontrolním hlášením se docela povedl. Je tam hezky názorně vysvětleno, jak se to vyplňuje, kde se k tomu najde na internetu který dokument, prostě docela fajn věc. A najednou se na televizní obrazovce objeví číslo 18 miliard a k tomu se vemlouvavý hlas táže: Víte, co znamená 18 miliard?

Pomiňme, že 18 miliard neznamená nic (otázka by měla správně znít, kolik je to 18 miliard, což také nedává moc smysl, ale dá se z toho alespoň vybruslit, že je to číslovka 18 s mnoha mulama) a podívejme se, co se dozvídá divák dál.

Jsou to platy lékařů a vybavení 18 nemocnic, 140 škol a školek, 280 km moderní železnice, nebo pětistovka měsíčně navíc důchodcům nebo neuvěřitelných 2700 hasičských aut… Prostě je to hrozně moc všeho a všechno tohle lidé budou mít díky tomu, že se zavede EET. Takové je hlavní poselství reklamy na EET.

Pravda, původní - informativní - poselství se někam vytratilo. Ministerstvo financí se už nechalo slyšet, že klip vlastně není pro živnostníky, ale pro všechny ostatní lidi, aby věděli, co jim EET přinese.

Ačkoli se to může zdát jako drobnost, jde o velmi nebezpečný argumentační faul. Lidem se v podstatě podsouvá sdělení, že pokud se oškube jedna skupina obyvatel, ta další na tom vydělá, a říká se jí, co všechno může mít.

Ministerstvo zcela rezignuje na nějakou snahu něco někomu vysvětlit a rovnou útočí na první signální. Všichni všechno budete mít hned, co se EET zavede, a všiví živnostníci začnou konečně platit.

Evidencemi to přitom nekončí, tak by se mohlo postupovat i v jiných případech. Co kdyby příště Babiše napadlo, že sníží platy policistům? Ušetří se tím třeba 10 miliard. A místo jednání a vysvětlování stačí natočit klip a tam lidem říct, že i za 10 miliard se dá koupit skoro všechno a na všechno budou peníze.

Je to snaha obrátit většinu proti menšině a ukázat lidem, že na obírání živnostníků (příště třeba policistů nebo důchodců) vydělají všichni ostatní.

Potvrzují se tím slova Babišových kritiků, že na živnostníky má spadeno už dlouho a jeho politické kroky směřují k jejich postupné likvidaci. Majitel Agrofertu s ministerským angažmá si přitom tak trochu hraje s ohněm. 

Buranský argument penězi se totiž dá lehce obrátit i proti němu. Kolikpak by stát ušetřil, pokud by neplatil státní příspěvky politickým stranám? Takové ANO si přijde z našich daní na 293 464 000 korun za celé volební období. Za to se dá pořídit taky hrozně moc věcí! Všichni by se mohli mít jako v ráji, ale bohužel tyhle krásné penízky dostanou vyžírkové za ANO.

A co takových 50 milionů za Čapí hnízdo? Nebo 30 milionů? Jasně, není to vyloženě moc, aspoň tedy ve srovnání s 18 miliardami. Ale problém je, že už byly reálně vydány. Přesně tolik totiž stál osvětový spot k EET. Stát utratil 30 milionů na paskvil (zatímco my tu sbíráme víčka, dodali by možná někteří). Opravdu se tyto prostředky nedaly využít lépe?

Samozřejmě že nejde o 30 milionů jako takové, mnohem vyšší částky se utrácejí za větší nesmysly (třeba za dopisy živnostníkům, ve kterých je ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová vyzývá, aby dobrovolně posílali víc peněz státu).

Problém je v tom, že tu úředníci a ministerstvo za peníze nás všech poštvávají jednu skupinu lidí proti jiné ve snaze obhájit své obskurní nápady. Příště možná natočí ministerstvo financí klip, že na eutanázii se dají také získat moc pěkné miliardy. Pro nás všechny, samozřejmě.

Zdroje:
Vlastní