Dnes je čtvrtek 9. května 2024., Svátek má Ctibor
Počasí dnes 17°C Polojasno

Ukrajinský parlament v prvním čtení schválil nový návrh zákona o mobilizaci

Ukrajinský parlament v prvním čtení schválil nový návrh zákona o mobilizaci
Zelenskyj řekl, že je připraven na čtyřstranná jednání o situaci na Ukrajině, kterých by se účastnila také Francie, Německo a Rusko | zdroj: Profimedia

Ukrajinský parlament dnes v prvním čtení schválil nový návrh zákona, který upravuje pravidla mobilizace. Informovala o tom agentura Reuters. Cílem přísnějších pravidel je podle ní zajistit armádě dostatek vojáků pro obranu proti ruské invazi. Následovat bude druhé čtení, kterému budou předcházet pozměňovací návrhy, uvedl na platformě Telegram poslanec Oleksij Hončarenko.

Návrh nového zákona, který Nejvyšší radě předložila vláda, počítá podle ruskojazyčného webu stanice BBC s posílením mobilizace Ukrajinců, která je podle činitelů nutná k doplnění jednotek, jež utrpěly během téměř dvou let války s ruskými invazními silami značné ztráty.

Norma podle BBC mimo jiné snižuje odvodový věk z 27 na 25 roků, zjednodušuje postup při doručování povolávacích rozkazů, což bude možné i elektronicky, vyhýbající se brance bude moci do vojenských středisek přivádět policie.

Ukrajinci žijící v zahraničí by podle Reuters také měli nově potřebovat dokumenty o vojenské registraci, aby mohli žádat o konzulární služby. Návrh počítá s přísnějšími tresty za pokus vyhnout se odvedení do armády. Postihy bude muset schvalovat soud.

Norma také hovoří o demobilizaci těch, kteří sloužili v ozbrojených silách posledních 36 měsíců, to však nebude podle médií automatické a rozhodovat o tom budou muset úřady.

Pro návrh zákona dnes podle agentury AFP hlasovalo 243 poslanců, přičemž zapotřebí bylo nejméně 226 hlasů. Podpořila ho zejména vládní strana Sluha národa, nehlasovaly pro něj hlavní opoziční strany, podotkla BBC. V lednu parlament vrátil vládě návrh zákona o mobilizaci k přepracování poté, co vyvolal pobouření veřejnosti. Zákonodárci a analytici uváděli, že některá ustanovení porušují ústavu a přinášejí korupční rizika.

Nyní se Nejvyšší rada zabývala upravenou variantou normy, kterou ale někteří Ukrajinci stále kritizují. Návrh zákona bude ještě předmětem parlamentních rozprav, pozměňovacích návrhů a hlasování ve druhém čtení, což je postup, který může trvat několik týdnů, podotkla AFP. Následně bude zapotřebí podpis prezidenta Volodymyra Zelenského.

Bezprostředně po vpádu ruských vojsk do země 24. února 2022 narukovalo mnoho Ukrajinců do armády dobrovolně bránit vlast. Ale po téměř dvou letech války se před vojenskými středisky už fronty netvoří a řada mužů se bojům spíše snaží vyhnout, napsal dříve Reuters. Ani jedna strana konfliktu oficiálně své vojenské ztráty nezveřejňuje, odhady ovšem hovoří o vysokých ztrátách na obou stranách frontové linie.

Zdroje: