Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Skauti v Praze vyrábějí svíčky pro Ukrajinu, vyzývají veřejnost ke spolupráci

Skauti v Praze vyrábějí svíčky pro Ukrajinu, vyzývají veřejnost ke spolupráci
Skauti | zdroj: Profimedia

Skauti na Ortenově náměstí v Praze vyrábějí svíčky pro Ukrajinu, která zažívá třetí válečnou zimu. Svíčky z rozpuštěného vosku, kartonu a plechovek pomohou v místech s přerušenými dodávkami elektřiny či nedostatkem topiva. Informovala o tom dnes skautská mluvčí Barbora Trojak. Do celostátní akce s názvem Světlo pro Ukrajinu se může zapojit široká veřejnost. Lidé mohou vyrobit svíčku nebo poslat materiál.

Mnoho lidí na Ukrajině, především podél frontové linie, musí zvládnout zimu bez elektřiny a topení. Infrastruktura je zničená ruskými útoky a místa, kam běžně chodili pro dřevo, jsou často zaminovaná. "Svíčka v plechovce je malý, ale užitečný pomocník. Hoří dlouhé hodiny a dovede zahřát celou místnost. Dá se nad ní ohřát jídlo nebo zmrzlé ruce či nohy, poslouží ke svícení," uvedla mluvčí. Vloni skauti vyrobili a doručili přes 15.000 svíček.

"Svíčky zvládne vyrobit každý a navíc se na výrobu dá využít odpad - plechovky z tvrdého kovu a karton s vlnkou," řekla Trojak. „K výrobě zveme i ukrajinské rodiny, které v Česku našly bezpečí. Jejich finanční možnosti jsou často velmi omezené, a tak vítají aktivitu, do které stačí investovat jen vlastní práci," dodala.

Lidé se mohou zapojit několika způsoby. Dílny jsou v Plzni, Pardubicích a v dalších městech. Výrobu zvládnou rodiny i doma podle návodu, který je dostupný na webu, každý může uspořádat veřejné dílny, sbírkové místo nebo může skautům poslat materiál, třeba parafín.

Zdroje: