Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Evropský parlament bude debatovat o Ukrajině a vlivu Ruska na demokracii v EU

Evropský parlament bude debatovat o Ukrajině a vlivu Ruska na demokracii v EU
Clo patří mezi tzv. tradiční zdroje rozpočtu EU. Podle účetní závěrky EU za rok 2019 činily 21,2 miliardy eur (zhruba 515 miliard korun). Celkové výnosy EU v roce 2019 činily 160,3 miliardy eur (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Europoslanci budou na dnešním plenárním zasedání ve Štrasburku debatovat o unijní pomoci Ukrajině a o mimořádném summitu EU z minulého týdne. Dopoledne vystoupí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leynová a předseda Evropské rady Charles Michel. Odpoledne se europoslanci budou mimo jiné zabývat podezřením, že lotyšská europoslankyně Tatjana Ždanoková byla v době výkonu svého mandátu agentkou ruské tajné služby FSB, a dalšími podezřeními, že Rusko zasahuje do fungování demokracie v unijních státech.

Europoslanci dopoledne budou debatovat o unijním summitu z minulého týdne, na kterém členské státy schválily změny v unijním rozpočtu, které umožní poskytnout Ukrajině finanční pomoc ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun). Pomoc dříve blokovalo Maďarsko. Europoslanci budou také debatovat o pomoci, kterou Ukrajina, jež čelí od únoru roku 2022 ruské invazi, dostává z EU.

Odpoledne europoslanci projednají podezření, že Rusko zasahuje do fungování demokracie v jednotlivých členských státech i na celounijní úrovni. Učiní tak v reakci na zprávy, že lotyšská politička Ždanoková během působení v europarlamentu pracovala jako agentka FSB. Poslanci z Evropské lidové strany (EPP) poukazují také na případ, který souvisí s bývalým katalánským premiérem Carlesem Puigdemontem. Lidé z jeho okolí čelí ve Španělsku vyšetřování kvůli podezření, že se stýkali s ruskými představiteli a podnikateli, když Puigdemont v roce 2017 usiloval o vyhlášení nezávislosti Katalánska.

Europoslanci budou také hlasovat o svém postoji k opatřením navrženým Evropskou komisí za účelem efektivnějšího vymáhání sankcí uložených řidičům. Jsou mezi nimi například odebrání řidičského průkazu za vážné dopravní přestupky spáchané v zahraničí.

Zdroje: