Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 19°C Zataženo

Ruské úřady budou moci zabavit majetek i za fake news o armádě

Ruské úřady budou moci zabavit majetek i za fake news o armádě
Ruský prezident Vladimir Putin | zdroj: Profimedia

Horní komora ruského parlamentu schválila návrh zákona, který umožní úřadům zabavit majetek mimo jiné lidem usvědčeným z úmyslného šíření falešných zpráv o armádě. Informovala o tom agentura Interfax. Návrh už minulý týden podpořila také dolní komora parlamentu a očekává se, že platit začne brzy po podpisu prezidenta Vladimira Putina.

Dnes přijatý zákon rozšiřuje seznam trestných činů, za jejichž spáchání bude možné uložit trest konfiskace financí, cenností a dalšího movitého majetku. Kromě šíření údajně falešných zpráv o ruské armádě jde i o činy namířené proti státní bezpečnosti, včetně sabotáže, pašování, vyzrazení státního tajemství, neplnění rozkazů nebo dezerce. Za šíření falešných zpráv a diskreditaci armády, výzvy k extremismu a další hrozí i odnětí státních titulů a vyznamenání.

Podle agentury AP nová legislativní norma nezahrnuje možnost zabavení nemovitostí, jako to platilo za některé trestné činy za éry Sovětského svazu.

Postihy za "diskreditaci" či šíření "falešných zpráv" o ruských ozbrojených silách přijal ruský parlament krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu z února 2022. Podle kritiků ruské vlády mají tresty až 15 let odnětí svobody umlčet Putinovy odpůrce. Agentura AP dnes napsala, že dlouholeté tresty už dostala řada aktivistů či blogerů.

"Každý, kdo se snaží zničit Rusko, kdo ho zrazuje, musí nést zasloužený trest a zaplatit náhradu škody, kterou vlasti způsobil," řekl minulý týden předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin.

Zdroje: