Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ukrajinská vláda poslala do parlamentu nový návrh zákona o mobilizaci

Ukrajinská vláda poslala do parlamentu nový návrh zákona o mobilizaci
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Ukrajinská vláda předložila parlamentu nový návrh sporného zákona, který zpřísňuje pravidla mobilizace. Jeho cílem je zajistit armádě dostatek vojáků pro obranu proti ruské invazi.

Původní návrh změn pravidel mobilizace parlament počátkem ledna vrátil vládě k přepracování poté, co vyvolal pobouření veřejnosti. Zákonodárci a analytici uváděli, že některá ustanovení porušují ústavu a přinášejí korupční rizika.

Změny v mobilizaci jsou pro Ukrajinu životně důležité, neboť armáda potřebuje kvůli vyčerpávajícím bojům doplnit bojovou sílu. Na odvodních místech se po téměř dvou letech války již netvoří fronty ukrajinských mužů, kteří se dobrovolně hlásí do boje, připomíná agentura Reuters.

Klíčovým ustanovením zákona je snížení minimálního odvodového věku z 27 na 25 let. Nová verze zákona zachovává klíčová ustanovení původního návrhu, včetně zavedení elektronických povolávacích rozkazů či povinnost Ukrajinců v zahraničí předkládat k žádosti o nový pas také dokumenty o vojenské registraci.

Zákon počítá také s přísnými tresty pro osoby, které poruší mobilizační pravidla. Soudy jim budou moci zmrazit bankovní účty a majetek, omezit cestování a zakázat řízení vozidel.

Služba v armádě má trvat maximálně 36 měsíců, přičemž na odvedence s vysokoškolským vzděláním nebo ve specializovaných oborech se budou vztahovat výjimky. Podle nového ustanovení bude některým osobám odsouzeným za trestné činy nově umožněno sloužit v armádě.

Ukrajina vyhlásila válečný stav, když Rusko v únoru 2022 zahájilo plnohodnotnou invazi invazi. Muži ve vojenském věku mohou opustit zemi pouze na zvláštní povolení.

Prezident Volodymyr Zelenskyj minulý měsíc uvedl, že armáda navrhla zmobilizovat dalších 450 000 až 500 000 lidí. Hlavní velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj později upřesnil, že toto číslo bere zřetel na vojenské plány a možné ztráty.

Zdroje: