Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

S kým bude vládnout Babiš?

S kým bude vládnout Babiš?
Babiš se sice vyjadřuje o Zaorálkovi nelichotivě, to však oběma pánům nebrání, aby se nakonec nedali dohromady | zdroj: Profimedia

Pokud se nestane nic mimořádného, už za čtyři měsíce (tolik času zbývá do voleb) začne v Česku vznikat "koblihová" koalice Andreje Babiše. Nejvyšší čas, podívat se, kdo v ní může být.

Koalice se skládají až po volbách, upozorňuje stará poučka. Sondy mezi voliči však ukazují, že čtyři měsíce před volbami je téměř vymalováno: Volby vyhraje Andrej Babiš s firmou ANO, bude líp.

Náskok je propastný. ANO kolem třiceti procent hlasů, další v pořadí, komunisté, sociální a občanští demokraté kolem deseti. Takové poměry by mohla zvrátit jen černá labuť – nějaká neočekávaná událost, skandál, proti kterému jsou Čapí hnízdo, korunové dluhopisy a nahrávky odhalující Babišovy zásahy do obsahu médií z Mafry jen historky okresního formátu.

Černé labutě však přilétají zřídkakdy. Takže, kdo s Babišem? Vezměme stranu za stranou podle pořadí preferencí z nedávného průzkumu STEM a posuďme vyhlídky na to, že vstoupí do předpokládané Babišovy koalice.

Komunisté

Komunisté si dávají pozor, aby se nenamočili. Jejich přístup k Babišovi se dá shrnout do těchto vět: Jistě, byl to náš člověk, měl rudou knížku a (v StB) jsme mu důvěrně říkali Bureši. Jenže nějak se to s ním zvrtlo. Teď se koupe v penězích, je miliardář, vykořisťuje. Takže, pozor na něj!

Tento postoj vyjádřil třeba vlivný komunistický poslanec Alexander Černý v pořadu ČT Otázky Václava Moravce: "Nepodpořil bych vládu KSČM s hnutím ANO, protože Andrej Babiš je miliardář a navíc nakoupil korunové dluhopisy."

Babiš se vůči rodné straně točí na obrtlíku. Tento pohyb je pro něj typický i v jiných případech. Jednou řekne, co mu slina přinese na jazyk, podruhé to, čím ho nabrífují poradci. Loni v září připustil, že by si do koalice s komunisty sedl. "A proč bych je měl ignorovat?" podivil se v rozhovoru pro Týden. Letos v dubnu ale v Info.cz ujišťoval, že "s komunisty ve vládě nebudu, to si mě pletete se Sobotkou".

Tak si vyberte.

Sociální demokraté

Bohuslav Sobotka říkal, že do koalice s Babišem nepůjde, když bude Babiš premiér. Jenže Sobotka už v čele strany už není. Volební lídrem ČSSD se stal Lubomír Zaorálek a ten si takovou podmínku vůči ANO neklade. Na jedné straně po špatných zkušenostech se žlučníkovým záchvatem říká, že "kobliha (symbol Babišovy kampaně) je zásadní nepřítel", na straně druhé z něj čiší touha být po volbách ve vládě. Když ne jako premiér, tak aspoň ministr zahraničí.

"Po volbách se bude rozhodovat o velmi důležitých věcech a mě by mrzelo, kdybychom u toho nebyli. Jde o to, jaké postavení bude mít Česko v Evropě a kam se bude EU vyvíjet," řekl listu E15.

Na nahrávkách, které zveřejnil anonymní twitterový účet Julius Šuman, mluví Babiš o Sobotkovi jako o "blbečkovi" a "největší svini, kterou poznal". Zaorálka na nahrávce označuje dvěma tituly, slušnější z nich je debil. V květnu, když Sobotka zvažoval demisi, přesto Babiš navrhoval Zaorálka za premiéra.

V případě ČSSD nic není předem zapovězeno.

Občanští demokraté

Jejich předseda Petr Fiala hlásá, že Babiš "nemůže být v žádné vládě", dokud "uspokojivě nevysvětlí" transakce s korunovými dluhopisy. V rozhovoru pro Radiožurnál ujistil, že "ODS nepůjde do žádné koalice, ve které bude Andrej Babiš". Občanským demokratům, kteří se do voleb spojili se Soukromníky, je trnem v oku také elektronická evidence tržeb.

Pro Babiše je ODS "nepředstavitelný" partner, pokládá ji za ztělesnění chyb a zla v politice českého státu. "To, jak to u nás vypadá, je výsledek ODS a ČSSD, to je to největší zlo, oni to tady kočírujou," řekl v roce 2013, když se chystal do sněmovních voleb.

Skutečně stěží představitelné partnerství.

Lidovci

Koalice s Babišem budiž, ale bez Babiše, říkají bratři a sestry, členové strany, která se s Babišem strávila ve vládě přes tři roky. Proč? Nevysvětlené aféry a také – "posílá nás do dámských orgánů," postěžoval si Pavel Bělobrádek v ČT.

Babiš si rozumí s lidovcem Jiřím Čunkem. Jenže partaj řídí Bělobrádek. A toho majitel Agrofertu a ANO házel do jednoho pytle se Sobotkou a stěžovali si, že se proti němu spikli (a ještě si k tomu přibrali Kalouska!).

Postoje lidovců je však nutné brát s rezervou, protože po volbách zpravidla vyměknou. Patří to k jejich (alespoň polistopadové) tradici. A Babiš? Žádný problém, kam vítr, tam plášť.

TOP 09

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek je nejhlasitějším bojovníkem proti Babišovi a jeho politické firmě. Říká jednoznačně: Než "koalovat" s Babišem, to radši mít tenhle poměr se sociálními demokraty.

Vztah Andreje Babiše ke Kalouskovi je patrný: nepřítel č. 1 – zloděj, vůdce těch, kteří "kradnú".

O zásadovosti šéfa TOP 09 si ale stejně jako v Babišově případě nedělejte iluze. Pamatujete na situaci po volbách do sněmovny v roce 2006, kdy vedl KDU? Tehdy chtěl Kalousek nahnat lidovce do menšinové koalice se sociálními demokraty podporované komunisty. Lidovci přitom spolupráci s komunisty předem vyloučili. Tím je dopálil natolik, že ho hodili přes palubu. A protože ho už nikde nechtěli, založil si Kalousek topku.

Závěr: Koalice Kalouska a Babiše je jen z Alenčiny říše divů.

Starostové

Starostové a nezávislí (STAN) na rozdíl od zmíněných stran pětiprocentní práh potřebný pro vstup do sněmovny v sondě STEM nepřekračují. Do voleb ale jdou s lidovci. Rozhodující tedy je, aby jejich tandem získal deset procent, což je pro dvojici stran vstupenka do sněmovny.

Vůdce starostů Petr Gazdík opakuje, že si koalici s Babišem nedokáže představit. Není to ale jen tím, že má nedostatek představivosti (fantazie)?

Babiš jako host na sněmu Starostů a nezávislých pronesl nevídaně vstřícný projev. Starosty, kteří spravují obce, označil za "šéfy rodinné firmy" a upozornil, že "v ANO jsou také starostové". Jeho projev se podobal pozvánce do koalice.

Říká se, že "dvakrát do stejné řeky nevstoupíš". S lidovci to ale možné je.

…a co z toho vyplývá?

Třeba to, že Babiš jako předpokládaný vítěz voleb může sestavit "koblihovou" koalici se sociálními demokraty, lidovci a Starosty. Tedy v podstatě staronovou vládu, se STAN jako "bonusem", ve které bude premiér.

Možná je také dvojkoalice ANO se sociální demokracií. ČSSD by takové uspořádání kývla patrně jen v případě, kdyby bez ohledu na volební výsledek dostala stejný počet křesel. Jinak by byla opakovaně přehlasovávána.

Současný volební model STEM dává tušit, že Babiš má slušnou naději na to, aby sestavil většinovou jednobarevnou vládu. Stačí, aby koalice KDU-ČSL a STAN nezískala deset procent. Její hlasy by v takovém případě propadly spolu s hlasy pro jednotlivé strany, které nedosáhly pěti procent. ANO by tak mohlo přerozdělením hromady propadlých hlasů mezi strany, které se do sněmovny kvalifikovaly, získat většinu křesel.

Do úvahy připadá i široká protibabišovská koalice stran ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se STAN, které se shodují, že Babiš je nesnesitelný partner, kterému je demokracie cizí.

Ale to je spíš jen teorie. Takové seskupení by bylo příliš nesourodé a křehké. 

Zdroje:
Vlastní