Dnes je pondělí 28. dubna 2025., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 19°C Skoro jasno

Původ brambůrek? Vznikly jako pomsta nespokojenému zákazníkovi

17. 4. 2020 – 14:30 | Magazín | Hana Dubnová

Původ brambůrek? Vznikly jako pomsta nespokojenému zákazníkovi
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Víte, že chipsy vznikly v srpnu 1853 jako pomsta zákazníkovi? Opakovaně si stěžoval, že má hranolky moc silné, tak se kuchař naštval, brambory nakrájel na tenounké plátky a zprudka je usmažil. Jenže ouha, zákazník byl nadšen! Pokud si myslíte, že takhle to bylo, omyl…

Je to známý příběh o indiánském kuchaři Georgi Crumovi, který vařil v luxusní restauraci Moon's Lake House u města Saratoga Springs ve státě New York. Nespokojeným zákazníkem měl být americký průmyslník Cornelius Vanderbilt. Jeho následné nadšení z tenkých smažených plátků brambor vedlo údajně k tomu, že se pod názvem Saratoga Chips staly součástí stálé nabídky restaurace. Později si měl Crum otevřít vlastní restauraci, která – jak jinak – servírovala hlavně chipsy.

Dokonalý příběh vynálezu oblíbené pochutiny, ne? Má ale jednu drobnou vadu - i když je zaznamenaný v různých podobách nejen v médiích, nikdy se nestal… Tak zaprvé, Vanderbilt se sice v Saratoze vyskytoval často, nicméně to osudné léto trávil na rodinné dovolené v Evropě. Zadruhé Moonovi restauraci koupili až o rok později, v roce 1854, jak upozorňuje server Jstor Daily.

A zatřetí, smažené bramborové lupínky nebyly v roce 1853 v Saratoze žádnou novinkou. Už čtyři roky předtím, v červenci 1849, se deník New York Herald zmiňoval o jisté kuchařce Elize, která v restauraci Lake House připravuje nezapomenutelné bramborové lupínky.

Historikům trvalo roky oddělit realitu od zažité legendy. Došli však k tomu, že první souvislost s Crumem se objevuje teprve v roce 1885 a Vanderbiltovo jméno dokonce teprve ve druhé polovině 20. století. Přestože vynálezcem brambůrek Crum není, nelze mu upřít, že je výrazně zpopularizoval.

A jak to tedy s chipsy bylo? No... Vystopovat ten skutečný a pravý původ se historikům tak úplně nepodařilo. Nicméně britský lékař William Kitchiner už v roce 1822 ve své kuchařce The Cook’s Oracle zmiňuje recept na "brambory smažené na plátky nebo hobliny". Kniha, která následně ve Spojených státech vyšla v roce 1829, popisuje, že plátky brambor tlusté půl centimetru se mají zprudka smažit na sádle, nechat vychladnout a poté posypat solí.

Zajímavostí je, že Kitchiner byl lékař, který se zajímal o zdravou výživu. Takže když smažené chipsy doporučoval, jsou vlastně zdravé, ne?

Předchozí článek

Nudíte se doma? Zkuste při úklidu těžit drahé kovy

Následující článek

Sekačka na trávu už nám slouží 190 let