Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Články autora

Hana Dubnová

Magazín

Jak městečko tuberáků ve smrtelné nemoci štěstí našlo

Hana Dubnová 18. 2. 2023
Lidem, kteří před objevem antibiotik onemocněli tuberkulózou, zbývalo málo možností – věřit v zázrak nebo se odstěhovat do hor a věřit v zázrak. Nebo alespoň umřít v pěkném prostředí… Jako třeba v městečku Colorado Springs.
Magazín

Nejčernější den slavného Manchesteru United

Hana Dubnová 6. 2. 2023
V letadle z Bělehradu vládla radostná atmosféra – z vítězného zápasu se vracel fotbalový Manchester United, kterému se podařilo postoupit do semifinále Poháru mistrů. Přesto se 6. únor 1958 stal nejčernějším dnem v historii klubu. Letoun po mezipřistání v Mnichově nezvládl start ve vánici. Zemřelo 23 lidí, včetně osmi nadějných hráčů už tehdy jednoho z nejlepších evropských týmů.
Magazín

Bludiště, do kterého se musíte teple obléknout. Je celé ze sněhu a ledu

Hana Dubnová 30. 1. 2022
Oblíbená kukuřičná bludiště jsou už nějaký ten pátek sklizená, a tak po milovníky bloudění převzaly štafetu labyrinty ze sněhu. Za tím největším na světě není ani potřeba jet přes půl zeměkoule, leží jen pár hodin od českých hranic - na polské straně Tater.
Magazín

Mrtvý šváb, dobrý šváb? Umělkyně maluje na těla mrtvých brouků

Hana Dubnová 16. 1. 2022
Když se jich nemůžeš zbavit, nauč se s nimi žít. Filipínská umělkyně si pro svou tvorbu zvolila lehce nechutný materiál. Maluje na krovky mrtvých švábů, které objeví ve svém pokoji.
Magazín

Žvejkal, Joker nebo Freddie Mercury k sežrání. Belgická kuchařka vyrábí z jídla obrazy

Hana Dubnová 9. 1. 2022
Když Jolanda Stokkermansová z belgické vesnice Koersel chtěla spustit web o vaření, narazila na problém - žádná z fotobankových fotek jídel jí nevyhovovala. Na popud svých dětí si tedy začala jídla fotit sama. A to tak, aby zaujala čtenáře. Úspěch, který její tvorba na sociálních sítích dosáhla, ji příjemně zaskočil. 
Magazín

Skutečná zvířata jsou pasé. Italský cirkus láká na hologramy

Hana Dubnová 2. 1. 2022
Léta, kdy cirkusům vévodila drezura zvířat, jsou už nenávratně pryč. Italský cirkus Circus Roncalli se tradice vzdát odmítá, na pomoc si ale vzal moderní technologie. Čísla živých artistů tak doplňují vystoupení zvířat v podobě trojrozměrných hologramů.
Magazín

Václav Havel: 10 let od úmrtí prvního českého prezidenta

Hana Dubnová 18. 12. 2021
Jen pár dní před Vánoci před deseti lety, 18. prosince 2011 zemřel prezident Václav Havel. Pro mnohé zůstává nejen symbolem Sametové revoluce, ale i čestného a lidského politika.
Magazín

Brit čaruje s umělým sněhem. Má diář narvaný na rok dopředu

Hana Dubnová 12. 12. 2021
Většina lidí je spokojena, když nastříká umělý sníh přes šablony nalepené na okně a vánoční dekorace pak přežije nápor ranních mlžení skel. Brit Scott Wilcock si na okenních malbách umělým sněhem vybudoval během jednoho roku takové jméno, že má na sociálních sítích desítky tisíc sledujících a diář má plný na rok dopředu.