Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Jaký je původ grogu a jak přišel ke svému jménu?

Jaký je původ grogu a jak přišel ke svému jménu?
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ledoví muži přinesou ochlazeni, takže se přímo nabízí dát si na jejich počest hrnek horkého grogu. Jak ale tento nápoj vznikl a kde přišel ke svému názvu?

Ve třicátých letech 18. století dostávali příslušníci Britského královského námořnictva denní příděl rumu. Byl ze zdravotního hlediska bezpečnější než nějaká špinavá voda a nekazil se tak rychle jako pivo.

Na válečné lodi napěchované zbraněmi a střelným prachem ale může takový opilý námořník napáchat nedozírné škody. Tyto obavy vedly viceadmirála Edwarda Vernona (1684-1757) k tomu, že vydal příkaz, aby se rumový příděl ředil vodou. Nový, slabší alkoholický nápoj si na jeho počest vysloužil název grog. Vernon totiž s oblibou nosíval nepromokavý grogrénový plášť.

Když v roce 1747 skotský lékař James Lind medicínsky prokázal, že vitamín C v citronech a limetkách je účinný v boji proti kurdějím, vyšlo nařízení, aby se námořnictvu do grogu přidávala limetková šťáva. Podle ní pak Australané, Novozélanďané a Jihoafričané začali Angličanům obecně říkat limey. Toto označení počátkem 20. století převzali i Američané.

Slovo to není nijak zvlášť hanlivé, volně by se dalo přeložit jako Anglán. Ale i kdyby bylo, britským mužům na lodích to mohlo být jedno. Svého času totiž byli díky citronové šťávě v grogu nejzdravějšími námořníky na světě.

Zdroje:
Vlastní