Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Články autora

Lukáš Strašík

Magazín

Vyhodit do povětří parlament se nepovedlo – a trest pro spiklence byl strašlivý

Lukáš Strašík 31. 1. 2024
Před 418 lety byli obzvlášť krutým způsobem popraveni spiklenci, kteří chtěli vyhodit do povětří anglický parlament i s panovníkem a veškerým osazenstvem. Neúspěšný pokus zbavit se nenáviděného krále vstoupil do dějin jako Spiknutí střelného prachu. Katolické spiklence a jejich nejznámějšího člena Guye Fawkese nakonec prozradil anonymní dopis.
Magazín

Kam budeme vozit kriminálníky, když už je Amerika nepřijímá?

Lukáš Strašík 26. 1. 2024
Před 236 lety se v Austrálii vylodila první flotila, která sem přivezla stovky trestanců z přeplněných britských věznic.
Magazín

Promáčknout, vypít, vyhodit: Pivo z plechu slaví jubileum

Lukáš Strašík 24. 1. 2024
Před 89 lety prodala americká společnost Krueger Brewing první pivo v plechovce. Přesněji řečeno šlo o vůbec první nápoj v plechovce z pocínovaného plechu.
Magazín

Zákaz krájeného chleba válku vyhrát nepomohl

Lukáš Strašík 18. 1. 2024
Před jedenaosmdesáti lety zakázali v USA prodej krájeného chleba. Dlouhého trvání ale toto opatření nemělo.
Magazín

Kdysi skandální film dnes působí jako nevinné melodrama

Lukáš Strašík 18. 1. 2024
Kvůli filmu rozpoutají revoluci, ale kvůli plynovým komorám ne. Touto větou charakterizoval filmový producent Erich Pommer atmosféru v poválečném Německu a poprask a skandál, které před 73 lety vyvolal film Hříšnice (Die Sünderin).
Magazín

Zolova obhajoba Dreyfuse: Když slovo bylo silnější než meč

Lukáš Strašík 13. 1. 2024
Před 126 lety sepsal francouzský spisovatel Emile Zola esej na obhajobu neprávem odsouzeného židovského důstojníka Alfreda Dreyfuse. Prokázal tak stejnou statečnost, jako o rok později Tomáš Garrigue Masaryk při hilsneriádě.
Magazín

Albánský Stalin vyhlásil před 78 lety podivný komunistický stát

Lukáš Strašík 11. 1. 2024
Jedenáctého ledna 1946 vyhlásil Enver Hodža Albánskou lidovou republiku. Nastolil v zemi jeden z nejtvrdších režimů v Evropě a vládl železnou rukou až do své smrti.
Magazín

Autorovi Tří mušketýrů při prvním souboji spadly kalhoty - a přesto vyhrál

Lukáš Strašík 5. 1. 2024
O zdatných šermířích napsal spousty knih, sám ale skvělý duelant rozhodně nebyl. Před 199 lety vyhrál slavný spisovatel a dramatik Alexandre Dumas svůj první a jediný šermířský souboj. Nijak velkolepé vítězství ve stylu jeho románových hrdinů to ale rozhodně nebylo.