Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Dalších 118 let nerovnosti: Ženy si na stejné platy ještě počkají, zvlášť v Česku

Dalších 118 let nerovnosti: Ženy si na stejné platy ještě počkají, zvlášť v Česku
Za stejnou práci méně peněz: Rozdíly v platech mezi muži a ženami se mažou jen pomalu. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Přestože žijeme v 21. století, ženy stále ještě dostávají zaplaceno za stejnou práci méně než muži.  A pokud se to bude dál vyvíjet stejně, jako v posledních deseti letech, smazat platové rozdíly potrvá 118 let. Platové rozdíly u mužů a žen přitom nejsou problémem nějakých méně rozvinutých zemí, který by se nás netýkal.  Česko je na tom dokonce hůř než Mongolsko nebo Thajsko. 

Letošní analýza, kterou každý rok připravuje Světové ekonomické fórum, zařadila Česko až na 81. příčku co do platových rozdílu mezi ženami a muži. Lépe je na tom dokonce i Rusko (75. příčka), Uganda (58. příčka), Bělorusko (34. místo) nebo Jižní Afrika 16. místo.  Zato Slovensko je na tom hůř, ocitlo se na 97. příčce.  

Úplně nejlépe jsou na tom Island, Norsko, Finsko, Švédsko, Irsko, Rwanda, Filipíny, Švýcarsko, Slovinsko a Nový Zéland, které obsadily od prvního po desáté místo.  Ale ani tam rozdíly ještě úplně nezmizely, jak varují odborníci ze Světového ekonomického fóra.

Zajímavé je, že Německo – evropský ekonomický tahoun – je až na 11. místě, Británie obsadila 18. příčku a Spojené státy, země neomezených možností a příležitostí, je až na 28. pozici.

Za rozdíly v platech mužů a žen stojí dva faktory – vypadá to, že ženy si častěji vybírají zaměstnání, která jsou obecně placena hůře. Ve školách učí hlavně ženy, stejně tak na sesternách v nemocnici nenajdete převážně muže. Proč tomu tak je, na to odborníci stále hledají odpověď. Navíc otázka je, zda je to náhoda nebo zda tato zaměstnání nejsou placena tak špatně právě proto, že o ně mají zájem spíš ženy.

Platové rozdíly jsou ale i na dobře placených pozicích.  Ženy jednoduše dostávají za stejnou práci méně peněz než muži.

Za posledních deset let se genderový rozdíl v platech smrsknul o pouhá tři procenta. Pokud se to bude v budoucnu vyvíjet stejným tempem, potrvá to dalších 118 let, než se mzdové rozdíly úplně smažou. Stane se tak až v roce 2133.  

Zdroje:
Vlastní