Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Čím se zaskvěl Miloš Zeman a proč ho (ne)volit podruhé

Komentář: Čím se zaskvěl Miloš Zeman a proč ho (ne)volit podruhé
Slovy klasika: "Milošů, kurva se neříká..." | zdroj: Profimedia

Jezevce z nory jen tak nevyženete. Ani jezevce z Vysočiny, který se zabydlel na Pražském hradě a chce tam strávit další pětiletku. Dopřejeme mu ji?

Miloš Zeman se vyjádřil. Bude usilovat o druhý prezidentský termín.

Do voleb zbývá deset měsíců, budou příští rok v lednu. Pokud ale budete přemýšlet, zda Zemanovi dopřejete repete, může vám pomoci test VADÍ-NEVADÍ, kterým si osvěžíte paměť. Tady je:

Viróza jako z praku

Vzpomínáte na vrávorajícího a klimbajícího prezidenta nad korunovačními klenoty? Hradní mluvčí to vysvětloval virózou. Podle svědectví "z místa činu" se však při ceremoniálu z prezidenta šířil lihový odér. Vysvětlení bylo nasnadě: Krátce před vyzvednutím klenotů v katedrále sv. Víta navštívil vrchní velitel ruské velvyslanectví, kde upevňoval družbu popíjením stoličné.

Tak Miloš Zeman k "vodka-viru" přišel a byla z toho viróza jako z praku.

(Vadí-nevadí?)

Hovory ze čtvrté cenové

Před 27 lety Václav Havel zahájil Hovory z Lán. Tehdy nemohl tušit, že rozhlasový pořad skončí jako hovory ze čtvrté cenové (skupiny). Miloš Zeman se v něm odvázal, a když si stěžoval na vládu, poznamenal, že "zkurvila služební zákon". Potom se řeč stočila k vězněným členkám ruské skupiny Pussy Riot. "Víte, co je to v angličtině pussy?" poučoval prezident zaraženého moderátora Jana Pokorného (a posluchače) a vysvětloval, že pussy je "kunda". "Kunda!" zdůraznil. "Takže s prominutím v textech této skupiny je 'kunda sem, kunda tam'."

Zeman (nejen) tím potvrdil mentalitu vulgárního provokatéra.

Sprostota přitom u něj není nic ojedinělého. Už před lánským výlevem spílal "novinářským kurvám" a neúspěšné kandidáty sociální demokracie označoval za "debily, fekálie a toxické zplodiny".

(Vadí-nevadí?)

Kecal z "Prodané"

Zeman neudrží jazyk za zuby, a to ani ve chvílích, kdy to je žádoucí. V diskusi na Rokycansku vyklopil výši výkupného, které vláda vyplatila za Češky unesené v Balúčistánu. Případným dalším únoscům Čechů tak napověděl, jak si nastavit ceník.

V Českém rozhlasu zase prezident vyzvonil, že se na českém území pohybuje člověk z oblasti severní Afriky, který je podezřelý ze spolupráce s teroristy. Pokud sledovaný muž informaci zaznamenal (což se dá předpokládat), mohl se uklidit, anebo změnit plán akce.

(Vadí-nevadí?)

Lokaj čínských komunistů

Když za Zemanem přijede kancléřka Angela Merkelová, dostane studenou kávu a minerálku. Pokud ale přiletí nejvyšší čínský politruk Si Ťin-pching, zdobí se ulice, pořádají se recepce a na obloze vybuchují ohňostroje.

Jistěže, v sázce je byznys - ale s Němci máme obchod mnohem větší. Obchodem nelze také vysvětlit výrok, který Zeman pronesl v Číně: "Neučíme vás tržní ekonomiku ani lidská práva, naopak se od vás chceme učit." Znamená to snad, že se máme učit lidská práva od vládců země, kde je nejvíc politických vězňů na světě?

Zeman a spol (předsedové senátu a sněmovny Štěch a Hamáček a premiér Sobotka) pak poníženost vůči čínské vrchnosti korunovali prohlášením, v němž odsoudili české politiky, kteří se v Praze setkali s tibetským duchovním vůdcem, 14. dalajlámou. "Pasovali jsme se na rohožku, o kterou si Číňané kdykoli mohou otřít podrážky," reagoval v ČT jinak odměřený diplomat Petr Kolář, bývalý velvyslanec v USA a Rusku.

(Vadí-nevadí?)

Špína na Peroutku i Schwarzenberga

Prezident v projevu k výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi pravil, že Ferdinand Peroutka "byl fascinován nacismem". Věhlasnému prvorepublikovému novináři připsal článek "Hitler je gentleman". Historici to označili za nesmysl. A tak Zeman pověřil mluvčího Ovčáčka a kancléře Mynáře, aby pro jeho tvrzení našli důkazy. Pochopitelně, že nenašli.

Vztah k faktům na úrovni pavlačové drbny nebo Donalda Trumpa prokázal prezident mnohokrát, například během kampaně k prezidentským volbám, kdy šířil informaci od antisemitského novináře Adama B. Bartoše, že na rodinném zámku manželky Karla Schwarzenberga Hardegg visí nacistické obrazy s hákovým křížem. Visel tam přitom jeruzalémský kříž a kromě toho zámek už tři sta let rodině nepatří.

(Vadí-nevadí?)

Medaile pro kamarády

Miloš Zeman se "vyznamenal" také udělováním vyznamenání. Na fleecovou mikinu připínal medaili režisérovi Robertu Sedláčkovi, který se "zasloužil o stát" tím, že natočil dokument "Miloš Zeman: nekrolog politika a oslava Vysočiny". Kromě toho dekoroval "za zásluhy v oblasti umění" i režiséra Filipa Renče, který stál za jeho volebním klipem, kamaráda ze sociální demokracie Frantu Ringa Čecha i parťáka z voleb, Danielu Hůlku.

Na otázku, proč dekoroval Hůlku, Zeman opáčil, že to je jeden z mála českých umělců, který bude hostovat ve Vídeňské státní opeře. Novinky.cz si to ověřovaly a zjistily, že opera žádnou nabídku Hůlkovi neadresovala a ani o tom neuvažuje.

(Vadí-nevadí?)

Ve "vybrané" společnosti (s Konvičkou)

Při shromáždění na pražském Alberově k výročí 17. listopadu se Zeman postavil na tribunu s islamobijcem Martinem Konvičkou. "Na Albertově jsem ho viděl poprvé v životě," hájil se. Konvičku, který proslul výrokem, že muslimy namele do masokostní moučky, později prezident označil za magora. Ještě dřív však převzal záštitu nad seminářem Konvičkova hnutí v senátu.

(Vadí-nevadí?)

Pubertální bonmoty

Miloš Zeman dokáže být vtipný. Leckdy však sklouzává k primitivním bonmotům. Nedávno si ve sněmovně utahoval z aktivistek, které se na Šumavě poutaly ke stromům určeným k pokácení: "Místo aby je ti dřevorubci přeřízli…  Pardon, mám tím samozřejmě na mysli ty stromy…," pravil.

S podobnou duchaplností reagoval Zeman na otázku účastnice debaty na Brněnsku, jak se zbavit premiéra Sobotky. "Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby. […] A pak existuje nedemokratická cesta. A ta se jmenuje kalašnikov," řekl prezident.

(Vadí-nevadí?)

A jak s tím naložit?

Ve výčtu Zemanových "hvězdných" okamžiků by bylo možné pokračovat. Ale v nejlepším se má skončit. Takže teď máte dvě možnosti:

a) Pokud jste odpověděli aspoň u některých otázek VADÍ, máte o čem přemýšlet. A zvažovat další kandidáty.

b) Pokud jste vždy odpověděli NEVADÍ, můžete volit Zemana – a bez přemýšlení.

V takovém případě si můžete spokojeně říct: Dík za přímou volbu. Konečně máme prezidenta, jakého si zasloužíme! A k němu jako bonus Ovčáčka! To přece nejde odmítnout.


Zdroje:
Vlastní