Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Komentář: Zeman půjde do voleb. S Agrofertem v zádech

Komentář: Zeman půjde do voleb. S Agrofertem v zádech
Prezident Miloš Zeman s ministrem financí Andrejem Babišem na Čapím hnízdě | zdroj: Profimedia

Zajít čas od času na Hrad s tlačenkou, kýtou a tabáčkem se vyplatí. Důkazem je velkouzenář a ministr financí Andrej Babiš a jeho partnerství s vrchním velitelem Milošem Zemanem. 

Tento text původně vyšel 21.12.2016. S ohledem na aktuální události a de facto odmítnutí Zemana odvolat Babiše bychom ho rádi připomněli.

Redakce Tiscali.cz

Poté, co Miloš Zeman vetoval zákon o střetu zájmů, končí polemiky, zda bude, či nebude kandidovat na druhou prezidentskou pětiletku. Vše je jasné.

Zeman kandidovat bude (pokud se jeho zdraví výrazně nezhorší). A nemusí hledat sponzory. Andrej Babiš to zatáhne.

Hujer na Hradě

Zeman býval solitér – jak v Občanském fóru, tak v sociální demokracii. A solitérem byl zpočátku také jako hradní pán. Až do doby, než poznal, že by mu spojenectví s ANO tuze prospělo.

Strana práv občanů – Zemanovci (neplést s Alexandrovci), propadla u voleb, stala se pro něj balvanem. Nechal tedy ze svého fanklubu vyškrtnout přívlastek Zemanovci a začal nadbíhat Babišovi.

Je to vzájemné. Babiš leští hradní kliku a po hujerovsku vozí na prezidentské sídlo tlačenku, uzenou kýtu a tabáček. Poznal, že se mu prezidentova podpora může hodit. Třeba při rozpočtu.

Zeman jeho očekávání splnil. A přidal "bonus" – "navrhl" ho na Nobelovu cenu za ekonomii. No a ještě před tím ministra financí podržel v dotačním skandálu s jeho Čapím hnízdem – na farmu zavítal i s dětmi z Klokánků.

Nejnověji Zeman torpédoval zákon o střetu zájmu zvaný lex Babiš. Pravda, sněmovna jeho veto snadno přehlasuje (stačí k tomu většina všech poslanců, tedy 101), ale Babišovi právníci získají čas, aby vymysleli nějakou fintu, jak byznys svého šéfa přizpůsobit nové realitě.

Zeman dává Babišovi najevo, že nemusí na Hrad nominovat Martina Stropnického, že také on může být prospěšný a krýt mu záda. A Babiš si už patrně povšiml (naznačilo mu to do druhé kolo voleb do senátu), že Češi jsou opatrní, neradi dávají vejce do jednoho košíku a ve volbách rozkládají přízeň (riziko) mezi strany a politiky.

Proč tedy tlačit straníka na Hrad, a riskovat ztrátu křesel ve sněmovně, když prezidentem může být spojenec Zeman?

Dva, kteří si vyhoví

Z tandemu Zeman-Babiš vzniká mocenský pakt. S ním má Zeman zkušenost. V roce 1998 s Václavem Klausem uzavřel opoziční smlouvu a její doplněk – toleranční patent. Tehdejší předsedové sociálních a občanských demokratů si smlouvou rozdělili moc v zemi.

Zemanově menšinové vládě umožnila vládnout. Zeman se tehdy stal premiérem, Klaus předsedou sněmovny. A strany se přirozeně podělily o další politické sesle i o teplá místa ve státní správě.

Souručenství Zemana a Babiše je vlastně inovací opoziční smlouvy. Oba politici se respektují a tolerují. Nebouchnou za sebou dveřmi, když mají rozdílný názor.

Ukázala to dalajlámova návštěva v Praze. Zeman tehdy chrlil oheň a síru na odpadlíka Daniela Hermana, který tibetského mnicha přijal na ministerstvu. Zato Babiš se lidoveckého ministra zastal a kritizoval devótní prohlášení ujišťující čínské soudruhy o nerozborném bratrství, které Zeman podepsal.

Ve sporu o reorganizaci policie se Babiš zase bil za Roberta Šlachtu, jehož Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) byl během změn v policejním systému rozpuštěn. Zeman zachoval neutralitu a Šlachtovi lakonicky doporučil, ať si vezme dovolenou.

"Prezident má své zájmy, respektive politické postoje, kterým se dá rozumět a podle nich jedná," komentoval Babiš vztahy se Zemanem v rozhovoru pro své Lidové noviny a ujistil. "My (ANO) máme s panem prezidentem korektní vztahy…"

To je patrné. Zeman nikdy Babišovi neokopával kotníky, jak to dělá Bohuslavu Sobotkovi. Také proto že Babiš je součástí jeho plánu, jak se zbavit premiéra, který ho zradil při prezidentské volbě v roce 2003.

Plán se dá shrnout do tří bodů: 1) Příští rok v říjnu vyhraje ANO volby do sněmovny, sociální demokracie z nich odejde na hlavu poražena. 2) Sobotka odstoupí z čela ČSSD a Zeman si vychutná okamžik, kdy mu předá do rukou demisi. 3) Krátce nato Zeman zvítězí v prezidentských volbách a kdekomu bude vyprávět, jak neschopný politik Sobotka přivedl stranu do záhuby.

Debilové, dementi a alkoholici

Česko bude volit prezidenta v lednu 2018. Je tedy víc než rok času na rozhodnutí. Co vy? Máte už jasno o svých preferencích?

Miloš Zeman se před čtvrtstoletím vyjádřil o inteligenci voličů s despektem. "Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt," prohlásil v roce 1992 ve Federálním shromáždění (pro později narozené, československém parlamentu), když se snažil poslance přesvědčit, aby nepřijímali zákon o referendu.

Jaká část národa bude tentokrát hlasovat pro Miloše Zemana? Tipněte si.

Zdroje:
Vlastní