Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Komentář: Vymyšlení teroristé, citace z fiktivního článku: Rádio Jerevan by puklo závistí

Komentář: Vymyšlení teroristé, citace z fiktivního článku: Rádio Jerevan by puklo závistí
Miloš Zeman volá z okna | zdroj: Profimedia

Donald Trump a jeho lidé líčí teroristické útoky, které se nikdy nestaly. Miloš Zeman zase vypráví o neexistujícím článku Ferdinanda Peroutky. Ti dva se hledali…

Pamatujete na rádio Jerevan? Byla to fiktivní rozhlasová stanice vymyšlená za reálného socialismu. Její propagandistické zprávy o úspěších v sovětském bloku vyvolávaly salvy smíchu.

Možná znáte odpověď redaktora rádia Jerevan na otázku, zda je pravda, že v Sovětském svazu roste pšenice vysoká jako telegrafní sloupy: "Jistěže ano. A dokonce stejně hustě."

V Donaldově manéži

Donald Trump & spol teď vytvořili rádio Bílý dům.

Realitní magnát z New Yorku upozorňoval, že za jeho prezidentství bude svět brát Ameriku zase vážně. Zatím je mu spíš pro legraci. Za pouhý měsíc Bílý dům vypustil tolik trapných "fake news" (falešných zpráv), že by v rádiu Jerevan zbledli závislí.

Upoutala zejména série vymyšlených teroristických útoků. Nejprve Donaldova poradkyně Kellannye Conwayová bránila zákaz vstupu cizinců z muslimských států tím, že upozornila na masakrv kentuckém Bowling Green. "Většina lidí o tom neví, (prolhaná) média o tom nepsala," pravila v televizi MSBNC. Jenže v Bowling Green se nikdy žádný útok nestal, nikdo z obyvatel ho nezaznamenal.

Do obhajoby zákazu se zapojil i mluvčí Bílého domu. Sean Spicer si pro změnu vymyslel teroristický útok v Atlantě, metropoli státu Georgia.

A do třetice se do seriálu zpráv o fiktivních útocích vyznavačů islámu vložil sám vrchní velitel. "Podívejte, co se včera v noci stalo ve Švédsku," řekl Trump v sobotu na Floridě. "Švédsko. Kdo by to byl řekl?" prohlásil. Švédové však marně pátrali po tom, co se to v jejich zemi v pátek stalo. Co to hulí?" reagoval na Twitteru někdejší šéf švédské diplomacie Carl Bildt.

Pravda, o pouhé dva dny se už o Trumpových slovech mluvilo jako o "proroctví". Na stockholmském předměstí, které obývají převážně přistěhovalci, vypukly v pondělí večer nepokoje. Vyprovokoval je zátah policie, která tam dorazila, aby zatkla muže z drogového podsvětí. Do ulic Rinkeby následně vyrazil rozezlený dav, který raboval obchody a zapaloval auta.

Svět si teď marně láme hlavu, zda má americký prezident věštecké koule. 

Popleta, žvanil, lhář?

Rádio Bílý dům každopádně začalo vysílat hned po inauguraci. Trumpa tehdy dopálili "nečestní" ("dishonest") novináři, kteří zpochybnili jeho tvrzení o famózní účasti na inauguraci 45. amerického prezidenta. Informovali, že na inauguraci Baracka Obamy bylo lidí mnohem víc, což také dokládají záběry.

Spicer však svolal brífink a opařeným novinářům oznámil, že pravdu má vrchní velitel: "Tohle bylo největší publikum, které kdy přihlíželo inauguraci. Tečka!" A Conwayová tomu vzápětí nasadila korunu, když řekla, že Spicer nelže, jen předkládá "alternativní fakta".

Posměch na Twitteru Donalda nevykolejil. Už za týden se chlubil, že dostal nejvíc hlasů volitelů od dob Donalda Reagana (prezident v letech 1981 až 1989). Jednoduše nesmysl. Víc hlasů volitelů, kteří jsou kandidátům přidělování podle jejich výsledků v jednotlivých státech, získali od té doby George Bush starší, Bill Clinton i Barack Obama.

Krátce nato ale Trump odhalil volební spiknutí, kdy autobusy převážely tisíce voličů z jednoho státu do druhého (z Massachusetts do New Hampshire), aby pomohly Hillary Clintonové. Nikdo to nepotvrdil, neobjevil se jediný svědek.

Nedávno se zase prezident blýskl "encyklopedickými" znalostmi. Na setkání s šerify vykládal, že ve Spojených státech se momentálně vraždí nejvíc za posledních půlstoletí a on, jak jinak, s tím skoncuje. Realita je nicméně opačná. Počet vražd se v USA snížil, je výrazně nižší než v 80. letech minulého století.

Tři desítky amerických psychologů, psychiatrů a sociálních pracovníků podepsalo pozoruhodné prohlášení (zde), které charakterizuje Trumpa jako člověka "neschopného pochopit pocity jiných lidí a tolerovat jiné názory než vlastní". "Jednotlivci s takovými rysy překrucují realitu, aby vyhovovala jejich nastavení, útočí na fakta a na ty, kteří je předkládají," píší o prezidentovi znalci lidských duší.

Z virózy na Peroutku

Miloš Zeman v disciplíně "alternativní fakta" za Trumpem zaostává, za čtyři roky jich nevymyslel tolik jako Trump za měsíc. Z Hradu se nicméně za jeho prezidentství pořádně práší.  Stará se o to jak hradní pán, tak jeho mluvčí.

Začalo to vrávoráním nad korunovačními klenoty vysvětlovaným virózou, pokračovalo nařčením Ferdinanda Peroutky z fascinace Hitlerem. Následovalo školácké a lživé žalování "viceprezidenta" Ovčáčka na letové dispečery za zpoždění letadla, kterým letěl Zeman na pohřeb slovenského prezidenta Michala Kováče.

Potom se Zeman pustil do amerického ambasadora Andrewa Schapira, za to, že opovrhl pozvánkou na Hrad v den státního svátku. Fotografie nicméně dokázala, že velvyslanec do Vladislavského sálu dorazil.

Schapirovi se český prezident omluvil – pokud lze pokládat za omluvu relativizující výrok "kdyby tato informace (o Schapirově nepřítomnosti) nebyla správná, prezident se samozřejmě panu velvyslanci omlouvá".

Jinak ale platí, že na Hradě, stejně jako v Bílém domě, se zatlouká, vykrucuje a mlží.

Jak si ukoulet sněhuláky

Mýlit se je lidské. Každý se někdy splete. Každému čas od času vysadí paměť. Stačí se omluvit a věc je vyřízena.

Někteří politici to vidí jinak a umanutě trvají na svých "alternativních faktech".  Tak dlouho, až z prkotiny, na kterou by se jinak brzy zapomnělo, vyrobí lež jako věž. Funguje to podle starého rčení – "lež je jako sněhová koule, čím déle se valí, tím je větší". Až je z těch koulí sněhulák.

V Bílém domě i na Pražském hradě vyrábí sněhuláky bez ohledu na roční období.

Zdroje:
Vlastní