Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Komentář: Komunisté jdou do žluté. Rudá je nuda

Komentář: Komunisté jdou do žluté. Rudá je nuda
Komunista drží vlajku se srpem a kladivem během protestu žlutých vest v Paříži. Srp a kladivo si ponechal ve znaku také český Komunistický svaz mládeže, který s třešničkáři z KSČM patří ke svolavatelům protestu žlutých vest na Václavském náměstí | zdroj: Profimedia

Poslední bitva vzplála. Rudí třešničkáři vyrazí na Václavák demonstrovat za vaše zájmy ve žlutých vestách. Skočíte jim na tuhle kamufláž?

Na václavskym Václaváku bude rojeníčko. Komunisté tam svolávají demonstraci. V sobotu 26. ledna budou pod sochou sv. Václava protestovat proti drahotě.

A nejen proti ní, jak je patrné ze snímku komunistického potěru z Prahy 10, který se na Facebooku chlubí, jak se na akci připravuje a s jakými hesly na ni vyrazí.

Snímek obrazovky (23) To jsou hesla, se kterými vyráží demonstrovat komunistický potěr z Prahy 10 | zdroj: Profimedia

Také vás zaujaly slogany 'Smrt kapitalismu' a 'Kapitalismus nás nezahřeje'? Napadlo mě, že tihle mladí, a přitom už 'sedření', 'vyždímaní' a 'okradení' revolucionáři ani nepocítili, jak to fungovalo v 'bezkapitalistických' časech, kdy jejich hesla byla součástí vládní politiky. Takže se jim po dobách, kdy platila nepsaná společenská smlouva "my předstíráme, že pracujeme, oni (komunisté) předstírají, že nám platí", ani nemůže stýskat. Přesto po nich touží.

Neprospěla by téhle partě nějaká dlouhodobá stáž v zemi, kde s kapitalisty dokázali zatočit? Třeba ve Venezuele, anebo v Severní Koreji či snad na Kubě? Mohli by se tam ohřát, když je 'kapitalismus nezahřeje'.

Regulace, dotace a co ještě?

Zpět k ohlášenému protestu: Komunisté ho pod sochu svatého Václava svolávají pod heslem 'Společně proti zdražování '. Z plakátu, kterým zvou na demonstraci, je patrné, že mají na mysli zejména náklady na bydlení, mimo jiní předražené (!) hypotéky (s průměrnou sazbou 2,9 procenta, tedy jen desetinky nad inflací).

"Kam se podíváte, tam se zdražuje. Potraviny, hygienické potřeby, léky, náklady na bydlení, prostě věci, bez kterých se člověk neobejde," říká v agitce na stranickém webu soudružka z komunistického pravěku Marta Semelová.

profimedia-0119456692redmarta Marta Semelová, bývala poslankyně a vůdkyně pražské buňky komunistů, která pořádá protest nazvaný 'společně proti zdražování' | zdroj: Profimedia

Jistě, zejména s byty jsou v Praze trable, jejich ceny i nájmy stoupají. Předsedkyně pražské buňky KSČM nicméně neříká, jak s drahotou zatočit. Chtějí snad komunisté použít stejný model jako za reálného socialismu, kdy bylo skoro všechno dotované nebo aspoň regulované, ale skoro nic se nedalo koupit?

Petice, kterou chtějí komunisté na demonstraci předložit k podpisu a která počítá nejen s regulací nájmů, ale i s přídělovým systémem bytů, naznačuje, že tento předpoklad bude správný.

Jisté je každopádně to, že komunisté se pořád cítí být proletáři. Semelová upozorňuje: "Do ulic půjdeme ve žlutých vestách, a vyjádříme tak solidaritu s oprávněnými levicovými požadavky sociálního hnutí ve Francii, s požadavky, které přesahují hranice země."

Takže dejme se na pochod a ať žije evropský proletariát!

zdroj: YouTube

Jenže co vlastně mají čeští komunisté společné s hnutím žlutých vest (gilets jaunes)? Společenství nostalgiků, vzpomínající na dobu, kdy strana a vláda překonávaly překážky, které se v kapitalismu vyskytnout nemohly, je už na první pohled docela jiná liga.

Vadí-nevadí

Gilets jaunes se zrodily jako odpor vůči politice prezidenta Emmanuela Macrona. Tento liberál, někdejší bankéř od Rothschildů se rozhodl pokračovat ve šlépějích socialistického předchůdce v Elysejském paláci Francoise Hollanda a vysokými daněmi z paliv vyhnat Francouze z aut poháněných spalovacími motory. Jenže pohár trpělivosti přetekl.

Do žlutých vest se sobotu co sobotu ve Francii oblékají stoupenci krajní levice i pravice, eurofederalisté, ale i bojovníci za frexit. Spojuje je vztek na vládní elity, mají pocit (a zhusta oprávněný), že na ně zapomínají.

'Zelené' daně Macron už loni odvolal. Žluté vesty přesto v protestech pokračují. Jejich motivy shrnul Francois Ruffin, jeden nejvýraznějších obhájců hnutí. V rozhovoru pro televizní stanici BFMTV pravil: "Je to boj nás dole s těmi nahoře, s Macronem, s korporacemi."

S kým ale bojují čeští komunisté? S těmi nahoře? S korporacemi? Že by se pustili do Miloše Zemana a Andreje Babiše? Ten první je šimrá na bradě a jezdí jim řečnit na sjezd. Druhý by měl být jejich terčem tím spíš, že to je velkouzenář, buržoust, vykořisťovatel, zkrátka třídní nepřítel jako vyšitý, byť s komunistickou minulostí.

A co teprve jeho korporace? Sežere skoro všechny dotace, takže pro ty, kteří na půdě skutečně hospodaří, zbyde houbelec.

Jak mohou jít tihle levičáci demonstrovat s heslem 'Smrt kapitalismu', a současně držet u moci kapitalistu par excellence?

Až je na Václaváku potkáte, můžete se jich na to zeptat.

Zdroje:
kscm.cz, Vlastní