Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Umění recyklace v Galerii ocelových figurín

Umění recyklace v Galerii ocelových figurín
Galerii ocelových figurín | zdroj: tisková zpráva

Komiksoví superhrdinové, se kterými si můžete podat ruku, sci-fi a pohádkové postavy, které Vás vtáhnou do kouzelného dobrodružství a luxusní automobily, do kterých si můžete sednout a vydat se na cestu ocelovým světem recyklace.

Galerie ocelových figurín je jedinečný mezinárodní projekt, který se skládá z umělecké tvorby exponátů z recyklovaných ocelových částí. Ozubená kolečka, převodovky, brzdové destičky, řetězy, šrouby, matice a jiné kovové komponenty slouží pro výrobu figurín, z kterých některé váží až více než 1 tunu nebo měří více než 3 metry.

Na výrobě ocelových soch se podílí 120 řemeslníku a umělců z celého světa a výroba jednoho exponátu trvá v průměru 8 měsíců. Žádná z figurín není litá ani vyrobená za použití těžkých strojů. Nejsou použity žádné formy, jedná se o ruční práci. Použity jsou pouze hořáky, svářečky, kladiva a řezače.

Exponáty v Galerii ocelových figurín jsou inspirovány pohádkovým světem, sci-fi filmy, komiksy, videohrami a také luxusními automobily. V Galerii se nachází více než 100 exponátů a je možné se všemi se vyfotit, dotýkat se jich a užít si s nimi interaktivní zážitek.

612 Galerii ocelových figurín | zdroj: tisková zpráva

Tato edukativní a zábavná výstava je určena pro všechny věkové kategorie a taky pro lidi, kterým může ukázat kouzlo recyklace a inspirovat je k třídění odpadu a neplýtvání. Narůstající počet figurín reprezentuje umění 100 procentní recyklace a ukazuje jak se dá recyklovat a upcyklovat starý nepoužívaný materiál.

Výstava Galerie ocelových figurín probíhá od 06.06.2018 v secesní budově City Palais v centru města, a to v přízemí a 1. podlaží na ploše 1200 m2. Celá výstava je pod záštitou hlavního města Prahy.

Původně měla být výstava otevřena jen do 20.01.2019, ale pro její úspěch a velký zájem veřejnosti je prodloužena do dubna 2020 a to i s řadou nových soch, které doplnili sbírku Galerie.

Galerie ocelových figurín se snaží recyklovat nejen ocel, ale i plech a podílí se taky na novém projektu #Replechuj. Znamená to, že v Galerii je možné najít koše na plechovky, které jsou jako první v České republice zálohované a budou později využity pro jiné účely.

Zdroje:
komerční sdělení / PR