Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Babiš odmítá být ve vládě se Šmardou. Překvapení, míní Hamáček

Babiš odmítá být ve vládě se Šmardou. Překvapení, míní Hamáček
Premiér Andrej Babiš se po příjezdu z dovolené vyjádřil překvapivě | zdroj: Profimedia

S překvapivým prohlášením přijel z dovolené premiér Andrej Babiš (ANO). Pro televizi Prima v pátek uvedl, že nechce být ve vládě s navrhovaným kandidátem na ministra kultury Michalem Šmardou (ČSSD). 

Podle Babiše Šmarda není dobrý kandidát a na základě jeho vyjádřeních v médiích se obává, že by ve funkci ministra jenom kritizoval. Záležitosti kolem výměny šéfa resortu kultury Babiš hodlá řešit příští týden. 

V úterý se tak setká na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, který též odmítá Šmardu jmenovat. O situaci na ministerstvu bude premiér již v pondělí jednat též se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. 

Hamáček se dnes na twitteru vyjádřil ke zvratu v rámci komplikované situace. 

Hamáček očekává, že na pondělní schůzce premiér navrhne řešení. 

To, že nechce jmenovat Šmardu, prezident oznámil ve středu 14. srpna. Má výhrady k jeho odborným kompetencím. Žádá šéfa ČSSD, aby navrhl jiného kandidáta. 

ČSSD to odmítá a upozorňuje, že prezident by měl dodržet ústavu. Babiš ovšem dnes řekl, že si nemyslí, že prezident postupuje protiústavně, protože neprohlásil, že Šmardu nejmenuje, ale požádal sociální demokraty o jiného kandidáta.

Spor o nového ministra kultury se táhne několik měsíců. Teprve ke konci července, dva měsíce po doručení návrhu premiéra Babiše, Zeman odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Zeman také oznámil, že ohledně jeho nástupce se vyjádří v polovině srpna - načež odmítl Šmardu s odůvodněním, že se tento sociálnědemokratický politik nikdy nezabýval oblastí kultury. 

Dle ústavních právníků si Zeman počíná protiústavně, ústava mu nedává možnost návrhu na jmenování ministra nevyhovět. 

ČSSD trvá na Šmardovi s odkazem na koaliční smlouvu. Pokud si nebude moci vybírat své zástupce ve vládě, nemá dle vedení strany účast v koalici smysl. 

Zdroje: