Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Aktualizováno: Staněk odchází, ministerstvo kultury dočasně povede náměstek Schreier

Aktualizováno: Staněk odchází, ministerstvo kultury dočasně povede náměstek Schreier
zdroj: Profimedia

Antonín Staněk se loučí s ministerstvem kultury. V následujících týdnech bude resort řídit ekonomický náměstek René Schreier.

Prezident Miloš Zeman odvolal Staňka s účinností k 31. červenci, o novém ministrovi však rozhodne až v polovině srpna. 

Náměstek Schreier bude tudíž do té doby řídit ministerstvo, byť někteří právníci a politici upozorňují, že není z hlediska práva možné ponechat resort bez ministra. 

Premiér Andrej Babiš, který ve středu se Staňkem absolvoval závěrečnou poradu, uvedl, že nenavrhl žádného člena vlády, aby úřad dočasně vedl kvůli tomu, že si to nepřála vládní ČSSD. Babiš ví, že je to právně problematické, nechtěl však dle svých slov porušit koaliční smlouvu. Fakticky pak v tomto postupu nevidí problém.

Opozice se obula do Babiše 

S tím však nesouhlasí předsedové většiny opozičních stran i šéf vládní ČSSD.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš míní, že ministerstvo kultury je destabilizované. Uvedl, že si stěžují například filmaři, kteří potřebují řešit pobídky. Podle Bartoše není možné, aby ministerstvo zůstalo delší dobu bez vedení.

Dle slov předsedy ODS Petra Fialy Babiš svým vyjádřením zakrývá fakt, že jako premiér není schopen dojednat výměnu ministra své vlády. Uvedl, že si občané zaslouží, aby v polovině srpna konečně zaznělo rozhodnutí prezidenta i šéfů obou vládních stran. Fiala také míní, že Babišův postup je v rozporu s ústavou.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný uvedl, že od počátku srpna bude celá věc v rozporu s kompetenčním zákonem a vláda tak dává najevo, že pro ni zákony neplatí. Problematická situace podle něj navíc může ohrozit rozpočet na příští rok a hrozí, že resort kultury dostane méně peněz.

I předseda TOP 09 Jiří Pospíšil považuje pověření náměstka vedením úřadu za nešťastné. Podle jeho vyjádření náměstek nemůže plnit všechny povinnosti ministra. 

Se situací není spokojen ani předseda STAN Vít Rakušan. 

Po půlnoci bude vláda mimo ústavu, řekl Hamáček 

Šéf ČSSD Jan Hamáček uvedl, že Schreier není zástupcem strany, ale jde o rozhodnutí Staňka. Navíc zkritizoval Babišův postup s tím, že od půlnoci se vláda bude pohybovat mimo ústavu. Zmínil také, že stále platí, že ČSSD chce, aby se stal Staňkovým nástupcem místopředseda strany Michal Šmarda. A nominace leží na Pražském hradě. 

I Hamáček upozornil, že ačkoliv bude Schreier vykonávat administrativní úkony, kompetence ministra nezíská.  

Schreier bude s ministryní financí Alenou Schillerovou vyjednávat o rozpočtu, resort kultury požaduje miliardu navíc. Podle Babiše resort potřebuje peníze na dofinancování evropských projektů, provoz podřízených organizací a na zvýšení platů. 

Staněk trvá na tom, že ministerstvo zanechal v dobré kondici, chová se hospodárně. Ohledně Schreiera řekl, že je obeznámen s chodem ministerstva. 

V poslední den výkonu své funkce hodlal Staněk ještě podepsat návrh rozpočtu. Ve středu také vypsal výběrové řízení na nového generálního ředitele Národní galerie Praha. Bývalého ředitele instituce Jiřího Fajta odvolal v polovině dubna, což byl krok, kterým si vysloužil kritiku, která spustila úvahy o jeho odchodu z funkce. Staněk prohlásil, že tak učinil kvůli ekonomickým pochybením Fajta, ten to odmítá a podal několik žalob. 

Další kritiku si Staněk vysloužil za odvolání ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa, se kterým měl dlouhodobý spor. Jak na Soukupa tak na Fajta Staněk navíc podal trestní oznámení kvůli hospodaření institucí, které vedli. Na šéfa Muzea umění Olomouc byl vypsán konkurz počátkem července, zástupci muzea to však označili za předčasné. Odvolání Soukupa je dle jejich slov neplatné. 

 

Zdroje: