Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

ČSSD trvá na výměně ministra kultury, ale z vlády neodchází

ČSSD trvá na výměně ministra kultury, ale z vlády neodchází
Předseda ČSSD Jan Hamáček | zdroj: Profimedia

Špičky ČSSD na pondělím zasedání předsednictva strany schválily usnesení, ve kterém trvají na odvolání Antonína Staňka z pozice ministerstva kultury a zároveň do čela rezortu plně podporují jmenování Michala Šmardy. Jan Hamáček má dál ve věci jednat. 

Vedení ČSSD vyjádřilo plnou podporu předsedovi Janu Hamáčkovi v dalším vyjednávání. Šéf sociální demokracie má nyní plnou kompetenci sám rozhodnout o dalších krocích strany, co se angažmá ve vládě týče. Předsednictvo vyzvalo ministry z řad sociálních demokratů, aby podali demisi, pokud je o to Hamáček požádá. 

Pro usnesení předsednictva hlasovalo 37 z 45 přítomných členů (tři byli proti a pět se zdrželo hlasování).

Širší vedení ČSSD rovněž vyzvalo premiéra Andreje Babiše, aby v souladu s koaliční smlouvou zajistil jmenování Michala Šmardy. 

Premiér se během pondělního jednání předsednictva ČSSD v Lidovém domě rovněž zastavil. Babiš se na místě nechal slyšet, že považuje vládní projekt za úspěšný a byla by škoda ho opustit: "Myslím, že máme jasný program, plníme ho, máme mnoho úkolů a není důvod ho teď zbourat."

Šéf hnutí ANO měl krátkou řeč i přímo k předsednictvu ČSSD, kde tvrdil, že si lidé destabilizaci nepřejí a předčasné volby by mohly uškodit zemi. 

Zdroje: