Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: Staněk těsně před odchodem z funkce odvolal šéfa knihovníků

Aktualizováno: Staněk těsně před odchodem z funkce odvolal šéfa knihovníků
Exministr Staněk měl v posledním dnu své funkce napilno | zdroj: Profimedia

Exministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) 31. července, v poslední den své funkce, odvolal šéfa Ústřední knihovnické rady Víta Richtera. Ten ministrův poradní orgán vedl 20 let. Informaci přinesl v pondělí Deník N, své odvolání později potvrdil i Richter. 

Richter řekl, že dopis o svém odvolání obdržel až 12. srpna, odvolání však bylo Staňkem podepsáno 31. července. Podle slov Richtera je v dopise uvedeno, že ministr změnil statut a jednací řád Ústřední knihovnické rady a na základě toho jmenoval předsedou současného šéfa Národní knihovny Martina Kocandu. 

Staněk však tento krok oznámil teprve poté, co o něm informovala média. "Nejde o výměnu jednoho konkrétního člověka za druhého, ale o nastavení nového systému. Dr. Richter nadále zůstává členem této rady, která mimochodem rozhoduje kolektivně hlasováním," napsal v pondělí na twitter exministr. Zmínil, že Richterova odbornost je nezpochybnitelná a zůstává nadále členem rady. Staněk také tvrdí, že koncepční změnu plánoval už delší dobu, ale "zprocesoval" ji až v posledních dnech před odchodem z funkce. 

Richterovi v pondělí vyjádřil podporu Svat knihovníků a informačních pracovníků ČR.

Richter míní, že jeho odvolání má souvislost s tím, že Ústřední knihovnická rada kritizovala Národní knihovnu. Kritika Richtera a Ústřední knihovnické rady se týkala například způsobu rekonstrukce budovy Klementina. Ta trvá již od roku 2010. 

Podle Richtera se šeptalo, že si rada dovolila moc, když kritizovala jak Národní knihovnu, tak i podíl ministerstva na této situaci. Naposledy na zasedání v listopadu 2018 rada přijala usnesení, že situace v Národní knihovně je stále horší, byť na ni byl upozorněn dřívější ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Rada kritizovala i nedostatek peněz na nákup nových knih a kapacity na skladování svazků. 

Novopečený šéf rady a zároveň ředitel Národní knihovny Martin Kocanda označil možnou souvislost mezi kritikou knihovny a odvoláním dosavadního šéfa knihovníků za nereálnou spekulaci. 

Kocanda prohlásil, že krok vychází ze změny stanov Ústřední knihovnické rady, které má nově předsedat právě generální ředitel Národní knihovny. 

Richter neplánuje podnikat žádné kroky proti svému odvolání. Nelíbí se mu však, že na šéfa rady nebyl navržen odborník z knihovnického středu. Míní, že po této změně bude velmi obtížné Národní knihovnu kritizovat. 

Staněk v poslední den své funkce vydal též rozhodnutí, že Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou. Podle kritiků tak vyšel vstříc majiteli lázní a developerovi Jaroslavovi Třešňákovi, který má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi. Třešňák byl v dlouholetém sporu s památkáři, kteří odmítali vydat povolení k rekonstrukci budovy lázní. 

Server Neovlivní.cz v úterý informoval o tom, že se Nadační fond proti korupci právě kvůli případu Hadích lázní chystá podat na Staňka trestní oznámení. 

 

 

Zdroje:
aktualne.cz, čt24, Neovlivní.cz, Twitter.com, www.irozhlas.cz