Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: Zeman jen potvrdil odvolání Staňka, Babiš odjel beze slova

Aktualizováno: Zeman jen potvrdil odvolání Staňka, Babiš odjel beze slova
Premiér opět jednal s prezidentem | zdroj: Profimedia

Jednání premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana ohledně výměny ministra kultury Antonína Staňka za Michala Šmardu (oba ČSSD) nepřineslo žádný posun. Babiš opustil zámek v Lánech bez jediného slova. Později se krátce vyjádřil na sociálních sítích. 

Premiér na twitteru uvedl, že Zeman ke konci července Staňka odvolá, o nominaci jeho následníka rozhodne až za několik týdnů. 

Babiš přitom před schůzkou předpokládal, že ve středu bude vleklý problém vyřešen. 

Zeman již dříve avizoval, že je připraven odvolat Staňka ke konci měsíce. Sociální demokraté trvají na tom, aby Zeman jako jeho nástupce jmenoval místopředsedu strany Šmardu. Jinou možnost odmítají. 

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček v reakci na lánskou schůzku uvedl, že si nedovede "moc představit", že by se Šmarda nakonec ministrem nestal a ČSSD přesto zůstala ve vládě. Výsledek schůzky ho zklamal. 

Zároveň řekl, že je připraven podat demisi, pokud si o ni šéf ČSSD řekne.

A jak konec schůzky okomentovala opozice? 

"Co se stalo v Lánech? "Silný nebojácný" premiér, vědom si svých ústavních pravomocí a povinností, ujel jako malý kluk. Síla zmizela jak pára nad hrncem. Premiér je v hrsti prezidenta a svých zájmů," napsal na twitter předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

I šéf ODS Petr Fiala utrousil ironický komentář. "Otevřete šampaňské! Po dvou měsících nepřetržitých jednání prezident konečně splní svou ústavní povinnost. Ale pro jistotu jen napůl..." 

Staněk podal demisi v polovině května. Zeman ji nepřijal. Koncem května Babiš požádal Zemana o odvolání Staňka a jmenování Šmardy, čemuž prezident musí vyhovět. Zeman ovšem tvrdí, že v ústavě není uveden konkrétní termín. Opakovaně pak říkal, že si přeje, aby Staněk zůstal ve vládě a Šmardu kritizoval. 

Zdroje:
Vlastní, čt24, DVTV