Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Prezident ke konci měsíce odvolal ministra kultury Staňka

Prezident ke konci měsíce odvolal ministra kultury Staňka
Antonín Staněk | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman k 31. červenci konečně odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Návrh na jeho odvolání podal premiér Andrej Babiš před dvěma měsíci.

Hlava státu podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka poděkovala Staňkovi za jeho práci: "Zejména za péči o záchranu kulturních památek, a za odhalení zneužívání veřejných prostředků v resortu ministerstva kultury." 

"V této souvislosti prezident republiky očekává, že dvě trestní oznámení, která ministr kultury doc. Antonín Staněk podal, budou pečlivě prošetřena," dodal Ovčáček. 

Hrad informoval, že se ke středečnímu odvolání ministra neplánuje žádná oficiální akce. Podle mluvčího není zavedenou zvyklostí, aby se v případě odvolání člena vlády konal ceremoniál. 

Prezident byl v poslední době opakovaně kritizován, že odkládá ministrovo odvolání, které dle ústavy musí přijmout, pokud o něj požádá předseda vlády. Miloš Zeman se hájil, že ústava nemluví o žádném konkrétním termínu, do kdy tak musí učinit. Podle ústavních právníků by však měl prezident v takové situaci jednat bez zbytečných odkladů. 

Jmenování nového ministra kultury ale stále není jasné. Sociální demokracie chce na Staňkovo místo dosadit Michala Šmardu, proti jehož jmenování se ale hlava státu vymezuje. Miloš Zeman se nechal slyšet, že o nominaci rozhodně v polovině srpna. 

 

Zdroje: