Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Prodáváme šunty, přiznávají Číňané. Přichází konec čínských padělků?

Prodáváme šunty, přiznávají Číňané. Přichází konec čínských padělků?
Číňané padělávají, co se dá včetně alkoholu. Většinou jsou ale jejich padělky nekvalitní | zdroj: Profimedia

Čína proslula jako pirátská velmoc. Jenže teď sama přiznává, že více než třetina čínského zboží prodávaného přes internet je padělek nebo šunt. Píše o tom čínský tisk s odvoláním na zprávu, která putovala do rukou čínských zákonodárců. Kvalitativním požadavkům podle oficiálního dokumentu odpovídá méně než 59 procent čínského zboží dostupného online. Jaká jsou asi reálná čísla a co s tím Čína hodlá dělat?

V dokumentu se mimo jiné uvádí, že je nutné "co nejdříve vypracovat legislativu, která by regulovala internetový prodej", zlepšila nad ním dozor, vymahatelnost zákaznických práv a zpřísnila zodpovědnost prodejců.

Číňané si s příslušným zákonem musí pospíšit. Objem internetového prodeje raketově roste, jen loni v Číně stoupl o 40 procent a činil 2,8 trilionu jüanů. Přibylo také i stížností od zákazníků, a to více než trojnásobně oproti předchozímu roku.

Nekvalitní zboží a padělky přitom netrápí jen samotné Číňany. Vzhledem k rozmachu globálního internetového prodeje si čínský padělaný iPhone nebo "zaručeně opravdovou Vuittonku" může koupit klidně i český zákazník.

Výrobcům značkové elektroniky a luxusního zboží leží čínští piráti v žaludku už delší dobu.

Zdroje: