Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Zelenskyj poděkoval USA za pomoc, podle Kremlu povede k zabíjení Ukrajinců

Zelenskyj poděkoval USA za pomoc, podle Kremlu povede k zabíjení Ukrajinců
Tisková konference Volodymyra Zelenského | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes po schválení balíku pomoci pro Ukrajinu uvedl, že je vděčný Sněmovně reprezentantů USA, oběma velkým americkým politickým stranám a osobně republikánskému předsedovi sněmovny Mikeovi Johnsonovi za rozhodnutí, jež podle něj udrží chod dějin na správné cestě. Kreml krátce nato podle agentury AFP vydal prohlášení, v němž uvedl, že schválení návrhu zákona o vojenské a finanční pomoci Ukrajině jen způsobí smrt ještě více Ukrajinců. Vývoj v americkém Kongresu naopak stejně jako Kyjev uvítala Evropská unie, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a představitelé dalších západních zemí.

Americká Sněmovna reprezentantů dnes po měsících vnitropolitických sporů přijala návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 60,8 miliardy dolarů (1,44 bilionu korun). Ukrajina se už přes dva roky se silnou západní podporou brání ruské agresi. Bez další americké pomoci by však podle svých partnerů nemusela ustát očekávanou letní ruskou ofenzívu. Americké kongresmany před tímto scénářem ve čtvrtek varoval i šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. Sněmovna reprezentantů dnes schválila také balíky pomoci pro Izrael a Tchaj-wan a další americké spojence v jihovýchodní Asii.

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové přijatá opatření jen "prohloubí krize napříč světem". "Vojenská pomoc kyjevskému režimu je přímým financováním teroristické činnosti," dodala. Peníze pro Tchaj-wan jsou podle ní zasahováním do vnitřních záležitostí Číny a finance pro Izrael jsou "přímou cestou k eskalaci a bezprecedentnímu zvýšení napětí v regionu".

Naopak podle Zelenského schválený balík pomoci "zabrání v rozšíření války, zachrání tisíce a tisíce životů a pomůže oběma našim národům stát se silnějšími". "Díky, Ameriko!" dodal. Podle ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala Spojené státy dnes ukázaly svou vůdčí roli v boji za mír a bezpečnost ve světě.

"Vítám hlasování ve Sněmovně reprezentantů, kterým byl přijatý - dlouho opožděný - klíčový balík 60miliardové pomoci Ukrajině. Jde o jasnou zprávu Kremlu: 'Ti, kteří věří ve svobodu a Chartu Spojených národů, budou podporovat Ukrajinu a její lid'," napsal na síti X předseda Evropské rady Charles Michel. "Severoatlantičtí spojenci jsou jednotní ve své podpoře svobody a demokracie," dodala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Mezi dalšími prvními reakcemi z evropského kontinentu byla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která poznamenala, že "USA a Evropa stojí společně na straně svobody". "Překonali jsme velkou překážku, která stála v cestě americké pomoci Ukrajině," napsala ministryně. Její britský kolega David Cameron poznamenal, že "pokud někdy (ruský prezident Vladimir) Putin pochyboval o odhodlání Západu podporovat Ukrajinu, (dnešek) ukazuje, že naše jednotná vůle není ničím zastíněná".

Finský prezident Alexander Stubb mimo jiné poděkoval předsedovi americké Sněmovny reprezentantů a oběma politickým stranám za podporu, estonský prezident Alar Karis uvítal "dobré zprávy z Washingtonu" a litevská premiérka Ingrida Šimonytéová se omezila na prosté: "Bůh žehnej Spojeným státům americkým!".

Zdroje: