Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 9°C Dešťové přeháňky

Evropský parlament dal zelenou přísnějším pravidlům o znečištění vzduchu

Evropský parlament dal zelenou přísnějším pravidlům o znečištění vzduchu
zdroj: Profimedia

Evropský parlament dnes odhlasoval normu o zlepšení kvality ovzduší, která zpřísňuje limity některých znečišťujících látek pro rok 2030, včetně jemných prachových částic. Členské státy budou moci za určitých podmínek požádat o posunutí tohoto termínu až o deset let.

Pro novinku, jejímž cílem je snaha o nulové znečištění ovzduší do roku 2050, hlasovalo 381 poslanců, 225 bylo proti a 17 se zdrželo hlasování. Norma zpřísňuje limity několika látek, které mohou mít vážné dopady na lidské zdraví, včetně jemných prachových částic známých jako PM2,5 a PM10 nebo oxidu dusičitého a oxidu siřičitého.

Z 21 českých europoslanců jich návrh podpořilo devět. Pro hlasovali všichni tři zástupci Pirátů (Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa, frakce Zelených), Martina Dlabajová a Dita Charanzová (nezávislé, zvolené za ANO) z frakce Renew, Radka Maxová (nezávislá, zvolená za ANO) ze socialistické frakce, Luděk Niedermayer (TOP09), Stanislav Polčák (STAN) a Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) z lidovecké frakce EPP. Jejich kolega z frakce EPP Jiří Pospíšil (TOP09) se zdržel společně s Ondřejem Knotkem, Martinem Hlaváčkem a Ondřejem Kovaříkem (ANO, frakce Renew) i s europoslankyní Kateřinou Konečnou (KSČM, levicová frakce GUE/NGL). Šest europoslanců - čtyři z konzervativní frakce ECR (Alexandr Vondra, Evžen Tošenovský, Veronika Vrecionová, Jan Zahradil, všichni ODS), Hynek Blaško (zvolený za SPD) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) z lidovecké frakce EPP byli proti. Ivan David (zvolený za SPD) se hlasování neúčastnil.

V případě, že členské státy nebudou dodržovat nová pravidla, budou proti nim lidé zasažení znečištěným ovzduším moci podat žalobu. Pokud bude poškozeno jejich zdraví, získají podle předpisu nárok na odškodné.

Města budou muset zřídit více míst na odběr vzorků. Rovněž se mají srovnat dosud roztříštěné indexy kvality ovzduší, aby byly ve všech členských státech srozumitelné a dostupné pro veřejnost.

“Aktualizací norem kvality ovzduší, z nichž některé byly stanoveny již před téměř dvaceti lety, se znečištění v celé EU sníží na polovinu, čímž se otevře cesta ke zdravější a udržitelnější budoucnosti,” myslí si španělský zpravodaj Javi López ze socialistické frakce.

Znečištění ovzduší v Evropské unii podle dostupných dat každý rok způsobí skoro 300.000 předčasných úmrtí. Evropská komise (EK) v roce 2022 představila plán na zlepšení kvality ovzduší a vody, který obsahuje ambici dosáhnout do roku 2050 prakticky nulového znečištění životního prostředí.

Zdroje: