Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Jakub Čech: Neřešme Zemana a Babiše, ale problémy, které lidi vedou k tomu, že je volí

Jakub Čech: Neřešme Zemana a Babiše, ale problémy, které lidi vedou k tomu, že je volí
Jakub Čech v Show Jana Krause | zdroj: Profimedia

Odmítl se setkat s Andrejem Babišem. O jeho otci se nedávno psalo jako o oběti jeho války s prostějovskou radnicí. Jakub Čech ještě nemá ani osmnáct, přesto už získal pověst nesmiřitelného bojovníka s politickými podvody a klientelismem. Jaké to je být osamělým bojovníkem s protřelými politiky? Jaký je to pocit stát před zaplněným Václavským náměstím a promlouvat k národu společně s celebritami? 

  • Hned ze začátku se vás musím zeptat, co říkáte na nejnovější případ na prostějovském magistrátě, kdy vysoký úředník Kamil Janeček levně koupil pozemky, které nyní draze prodává městu? Podnikáte něco v této kauze?

Ano, té kauze jsem se trochu věnoval, protože je to skandální záležitost. Město teď vykupuje pozemek od toho úředníka, aniž by radní na skutečnost, že prodejce pracuje na radnici, upozornili zastupitele a aniž by pohlídali střet zájmů. Dospělo to do takové situace, kdy ten úředník doporučuje ze své pozice, aby město od něj odkoupilo pozemky jako od fyzické osoby. Takže tam došlo od počátku k ohromnému střetu zájmů.

Ten úředník si chtěl přivydělat, což lze možná nějak pochopit, ale rada města si to měla pohlídat, je za to zodpovědná. Vidím tam ještě jednu věc. Ten důchodce, co od něj ten úředník koupil pozemky, je nabízel před šesti lety radnici, aby je od něj odkoupila. Město to tehdy odmítlo. Nevím, za jakou částku to bylo, ale byla určitě nižší, než za jakou to dnes vykupuje od toho úředníka. Možná spáchal podvod i ten úředník na onom důchodci, protože věděl, že se chystá změna územního plánu a že hodnota těch pozemků výrazně vzroste.

  • Takže se v tom budete opět osobně angažovat?

Tohle není úplně moje kmenová kauza. Já mám spoustu jiných věcí, které jsem si sám odhalil a ve kterých něco podnikám. Tohle je iniciativa aktivního občana Petra Ošťádala, který na to upozornil a z toho pak vznikl ten článek v Mladé Frontě. Mimochodem tato kauza je pro mě také lekcí v tom, jak fungují média.

  • V čem přesně?

Když tu kauzu měla před měsícem poprvé regionální Mladá Fronta, tak centrální editor v Praze ji nezařadil na celostátním webu příliš vysoko. Asi mu nepřišla zajímavá. Teď, když se o tom psalo znovu, tak už ji tam dal a najednou je z toho obrovská aféra.

Hned na tom začal dělat i Český rozhlas a Právo, už se to celé rozjelo. Přitom těch témat z Prostějova je strašně moc, jenže média se vždycky chytnou jedné kauzy. Napíše ji třeba iDnes, tak ostatní ji chtějí mít taky. Mě pak najednou volají lidé z ostatních médií, že k tomu chtějí vyjádření.

Přitom já jim vždycky nabízím i další kauzy, mám jich tolik, že můžu dát každému médiu jednu vlastní kauzu. Ale oni všichni chtějí pořád jen tu, o které se zrovna mluví a ty ostatní je nezajímají. V tom je fungování médií docela zvláštní. Všichni tady volají po tom, že chtějí mít exkluzivní informace a sólokapry, a když jim to člověk nabídne, tak se jim do toho někdy nechce.

  • Další věc, která se teď hojně mediálně propírá, je vyhazov vašeho otce z práce, přesněji z pozice ředitele kina. Mohla by to být odveta magistrátu za vaše aktivity, jak to vidíte?

Článek, který o tom vyšel na webu Hlidacipes.org, tu celou věc trochu zjednodušil. Tím, jak od něj opisovala další média, tak se tam ještě objevily i chyby a je kolem toho celá řada mýtů. Takže je potřeba říct, že mého tátu zatím nikdo nevyhazuje. Je pravda, že nebude vedoucím kina, kino bude mít novou ředitelku. Já to výběrové řízení, tak jak proběhlo, považuji za legitimní, v tom problém nevidím.

Chybu vidím v tom, že se vůbec spustila reorganizace. Vedení města napravuje svou předchozí chybu tím, že dělá zase jinou chybu. Kino působilo jako příspěvková organizace v rámci jiné příspěvkové organizace, kterou parta neschopných politiků zrušila. Udělala z toho oddělení magistrátu, což je hloupost.

Nikde v republice není situace, kde magistrát provozuje kino. Takže teď se to vrací zase do původního stavu, kdy kino bude zase příspěvková organizace. Ale bylo by určitě lepší, kdyby to kino bylo jen jedno nákladové středisko v rámci jiné příspěvkové organizace, takto s tím budou další náklady.

  • O vendetu ze strany města tedy nejde?

Těžko říct. Obecně ale mohu říct, bez ohledu na tuto kauzu, že zde byla dlouhodobě snaha politiků se mým rodičům za moje aktivity mstít. A tím nemyslím jen ty současné, ale i minulé vedení z ODS. Oni ví, že tlak na rodiče může být efektivnější, než na mě. Já bych je prostě poslal do háje.

Je to stejné, jako to, co dělali komunisti, jen v opačném gardu. Oni trestali děti za aktivity rodičů, tak tihle trestají rodiče za aktivity dětí. Docela si dovedu představit situaci, jaká tady byla za normalizace, protože jsem vyrůstal v tom, že nesmím nikde říkat svoje názory, vůbec nepublikovat nějaké kritické články, moc se veřejně nevyjadřovat, aby z toho nebyly problémy. A když jsem to přesto dělal, tak z toho problémy byly.

Pořád mám v sobě pocit autocenzury a dlouho jsem měl strach. Ale pak jsem se rozhodl vykašlat se na to a jít víc do toho. Rodiče aspoň na tom těší, že se o ty kauzy zajímají média. Už si na ně tolik nedovolí, když je o to takový mediální zájem.

  • A rodiče vám nikdy neříkali, abyste toho nechal, že jim tím děláte komplikace?

Hlavně v minulosti, teď už tolik ne. Myslím, že každý člověk, který žije v Prostějově a má alespoň elementární přehled o dění, tak ví, že město ovládají skupiny, které mu organizovaně škodí. Já jsem rád, že jsou u nás poprvé politici pod tlakem. Byli zvyklí dělat si, co chtějí, maximálně o nich jednou za rok vyšel někde nějaký článek, jinak bylo ticho po pěšině. Teď se to změnilo a je vidět, že na veřejný zájem a tlak ze strany médií nejsou moc zvyklí.

  • Vaše aktivity vám ale přinesly i slávu, byl jste v televizních show, dával jste rozhovor v DVTV, mluvil jste 17. listopadu k davům na Václavském náměstí. Neměl jste trému?

Od malička jsem chodil do dramaťáku, takže jsem na veřejné vystupování docela zvyklý. Nemám s tím problém. Na Václaváku jsem měl určitou trému, ale když jsem pak viděl ty lidi a cítil tu energii, tak mě to velmi rychle přešlo. Já mám obecně největší trému před tím, než někam jdu. Když jsem u Krause stál za tou stěnou, než jsem vyšel na pódium, tak jsem trému měl. Ale pak to už bylo v pohodě.

  • Cítíte zadostiučinění, když se o vás teď tolik mluví a jste svého druhu celebritou?

Zadostiučinění je možná dobré slovo. On ten můj občanský aktivismus není a nebyl vždycky dobře vnímaný. Nejen příbuzní, babičky, učitelky, ale i lidi ve městě to neviděli rádi. Teď už se to teda zlepšilo, ale rozhodně to tak nebylo vždycky.

Byl jsem zvyklý spíš na odpor, než na uznání. Vždycky to bylo spíš tak, že moje politické aktivity bylo něco, za co bych se měl omlouvat. Já jsem se kdysi mámy ptal, jestli jí nevadí, že brácha hraje celé dny na počítači FIFU a ztrácí tak čas. Ona řekla: On hraje FIFU a ty zase děláš politiku. A bylo to pro ní v podstatě nastejno. A pak ještě dodala: On nám aspoň tou FIFOU nedělá komplikace. Takže asi tak to bylo u nás vnímané. V tomto ohledu jsou ty veřejné akce velkým zadostiučiněním.

  • V médiích se teď také přetřásá vaše odmítnutí setkat se s Andrejem Babišem. Proč jste ho odmítl?

S řadou politiků, které třeba nepovažuju za vzor morálky, bych se sešel, ale Babiš už je podle mě za hranou. Za ním je tolik špatného a je to tak jednoznačné, že to prostě nejde. Třeba u Sobotky se mluví o tunelu na OKD, ale ta věc je složitá, nemám to nastudované tak, abych mohl zcela jednoznačně říct, že za to může Sobotka. Nejspíš těch viníků bude víc. Ale u Babiše je těch jednoznačných věcí spousta.

Už se zapomnělo, jak volal novinářům do redakce a chtěl jim mluvit do obsahu. Čapí hnízdo, to je taky jednoznačné. Dotace jsou vůbec kapitola sama pro sebe. Nebo jeho populismus, kdy mění názory, jak se mu to hodí. Není divu, že už mu z ANO spousta lidí odešla. Díky nim víme, jak to v jeho hnutí funguje.

Já ho považuju i za nebezpečného. Nemyslím si, že jeho motivace je přijít a dosáhnout tu nějaké absolutní moci. On spíš jde za penězi. Je mýtus, když si lidé myslí, že kdo je bohatý, tak už má dost a nebude krást.

  • Když jsme u Babiše, v čem nebo v kom je největší problém současné české politiky?

Problémem není jeden konkrétní člověk. Měli bychom se na to dívat trochu z jiné perspektivy. Místo toho, abychom řešili Zemana, měli bychom řešit, proč byl vůbec zvolen. A měli bychom odstranit ty důvody, které vedly lidi k jeho zvolení.

Stejně tak spíš než Babiše bychom měli řešit příčiny, které vedly k vzestupu Babiše. Pojďme řešit situaci lidí, kteří jsou na hranici chudoby. Naše politické elity by pro ně měly vytvořit takovou situaci, aby nemuseli volit Zemana. Většina lidí ho volila ze zoufalství, ze sociální frustrace, a také kvůli Schwarzenbergovi, který symbolizoval Nečasovu vládu, a proto ho nechtěli.

Musíme odstraňovat sociální příčiny, které vedly ke zvolení Zemana. U Babiše zase byla hlavní příčinou zvolení korupce. Pravicové strany z předchozích vlád byly prolezlé korupcí a to umožnilo jeho vzestup. Já jsem třeba čekal, že se ODS změní, když půjde na dno. Omyl, jsou tam pořád ti stejní lidé. Kalousek je to samé.

Zavedené politické strany Babišovi strašně pomáhají tím, že se nijak nezměnily. Kdyby měly kvalitní a srozumitelné lídry a nové slušné lidi, tak by Babiš vůbec nebyl v politice. Ale ty strany to nepochopily. Aby si uvědomily nutnost změny, tak bude asi nutné prožít ještě jedno volební období s Babišem. Bohužel.

Zdroje:
Vlastní