Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Pomsta prostějovské radnice? Tatínek 'obtížného' hocha přijde o místo šéfa městského kina

Pomsta prostějovské radnice? Tatínek 'obtížného' hocha přijde o místo šéfa městského kina
Jakub Čech | zdroj: Profimedia

Ivan Čech, otec šestnáctiletého Jakuba Čecha, který dlouhodobě "školí" radnici v domovském Prostějově, přijde od Nového roku o místo faktického šéfa městského kina Metro 70. Může za to organizační změna, která kino vyjme z magistrátního odboru školství a kultury a učiní z něho samostatnou příspěvkovou organizaci. A v ní se už s Ivanem Čechem jako šéfem nepočítá, píše Robert Malecký na webu Hlídací pes. 

Pomsta radnice za aktivního syna? Ivan Čech, který je duší prostějovského biografu Metro 70, od 1. ledna přijde o vliv nad městským kulturním zařízením. Ve výběrovém řízení radní vybrali šestadvacetiletou slečnu z Olomouce, která má Čecha nahradit.

I když nejde o výměnu "kus za kus". Radní totiž schválili organizační změnu, která kino vyjme z působení magistrátního odboru školství, kultury a sportu. Právě v něm je Ivan Čech "programovým pracovníkem".

Fakticky ale kino vede, což je věc v Prostějově dobře známá. Reflektuje ji jak místní tisk, tak třeba databáze českého amatérského divadla, která o Ivanu Čechovi pojednává.

Kdo je Jakub Čech?

Dnes šestnáctiletý mladík se angažoval v získávání přístupu k informacím. Požádal magistrát města Prostějova o informace, ale ten mu jej odmítl vydat s poukazem na jeho mládí. Požadované údaje vydal magistrát až po nařízení Krajského úřadu. Později Jakub Čech upozorňoval na další porušování zákonů a předpisů ze strany magistrátu a angažoval se za zachování budov Jezdeckých kasáren. V roce 2016 obdržel cenu Člověka v tísni Gratias Tibi.

Zdroj: Wikipedia.cz

Dvaapadesátiletý Čech na Hané patří ke známým kulturním osobnostem. Od roku 1979 působil jako loutkoherec v souboru ZK ROH Železáren Prostějov. V letech 1983 až 1989 v Takydivadle Prostějov, v roce 1983 založil vlastní divadelní spolek, který začal hrát o tři roky později a přijal název Loutkové divadlo Starost Prostějov. V něm Ivan Čech dodnes působí jako vedoucí, autor úprav, režisér a loutkoherec.

Změna tam a zase zpátky

V městském kině Ivan Čech pracuje na různých pozicích od roku 1991. "Zažil jsem jeho velkou privatizaci, kdy jej úředník tehdejšího okresního úřadu omylem zařadil do velké privatizace mezi továrny," vzpomíná.

V kině zažil tři organizační změny. Kino původně provozovala státní příspěvková organizace, pod kterou spadalo 16 kin na Prostějovsku, pak městská příspěvková organizace a následně přímo magistrát. Tak to bylo posledních sedm let.

"De facto stejní lidé, kteří tehdy rozhodli i o zrušení příspěvkové organizace, provozující i kino Metro 70, tak ti samí lidé v lednu rozhodli, že vytvoří příspěvkovou organizaci, která bude provozovat jen samotné kino Metro 70," podivuje se Ivan Čech.

A protože v "radničním pavouku" žádná funkce vedoucího kina není, je od té doby "produkční a programový pracovník". Nejspíš jen do konce roku – výběrové řízení, které bylo v říjnu vypsáno na funkci ředitele příspěvkové organizace, dalo jasně najevo, že nový šéf má mít vysokoškolské vzdělání. Na zkušenosti se v Prostějově nehledí.

Nové vedení zajistí "větší prostor"

"Od samotné změny čekáme zlepšení podmínek pro jeho rozvoj. Kino tak získá daleko větší prostor a možnost zaujmout návštěvníky novými programy a novými projekty. Věříme, že tento krok bude ku prospěchu diváka," vysvětluje změnu primátorka Alena Rašková (ČSSD).

Radniční mluvčí Jana Gaborová ovšem zpochybňuje i fakt, že by Ivan Čech kino vedl. Byl prý jen jedním z řady programových pracovníků. Ale přiznala, že Čechova nástupkyně již byla vybrána. "Je to i součástí usnesení rady, ale jméno vám z hlavy neřeknu,”" uvedla.

Vzápětí si vymínila autorizaci svého prohlášení, na což HlídacíPes.org vzhledem k obecně platným pravidlům nepřistoupil.

K dění kolem prostějovského kina je ale podle Ivana Čecha možné i jiné vysvětlení. "Nejsem tak odvážný jako můj synek, je to naštěstí jiná generace, která nezažila všechny ty rituální tanečky. Nicméně onu náhlost řešení v době, kdy se začal veřejně projevovat a poukazovat na různá pochybení, nemohu nevidět, a občasné poznámky nemohu nevnímat. To víte, jsme malé město," uzavírá Ivan Čech.

Robert Malecký pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: