Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Zeman si chtěl šplhnout u Trumpa. Neviditelný velvyslanec mu zhatil plány

Komentář: Zeman si chtěl šplhnout u Trumpa. Neviditelný velvyslanec mu zhatil plány
Miloš Zeman během gratulace Trumpovi | zdroj: Profimedia

Vítězství Donalda Trumpa nepochybně potěšilo jeho budoucího českého kolegu Miloše Zemana, byl to ostatně jeho favorit. 

Zeman poslal nově zvolenému prezidentovi Spojených států blahopřejnou zdravici. Potud v pořádku, kdyby se nenesla v nebývale servilním duchu. Zeman do Spojených států vzkázal, že bývá sám označován za "českého Trumpa" a je na to patřičně hrdý. 

Připomněl také, že v USA žije nejpočetnější komunita Čechů v zahraničí a že by s Trumpem rád spolupracoval na zásadních tématech, které spolu sdílejí, jako je terorismus nebo válka v Sýrii. Nebylo by na tom nic mimořádného, nebýt Zemanova vlezlého tónu. 

Zkrátka to vypadalo jako dopis žáka, který se před celou třídou hlásí, že udělal nejrychleji domácí úkol.

Zemanův dopis Trumpovi

Vážený pane zvolený prezidente,

s velkou radostí se připojuji ke gratulacím k Vašemu zvolení prezidentem Spojených států amerických.

Když jsem Vám během vypjaté předvolební kampaně jako jeden z mála evropských lídrů vyjadřoval podporu, věděl jsem, že ve Vaší osobě by Spojené státy zvolily prezidenta s novým a neotřelým pohledem na celou řadu politických témat. Mí političtí oponenti mě nazývali "českým Donaldem Trumpem", protože si povšimli, že s Vámi sdílím stejný pohled na boj proti terorismu a takzvanému Islámskému státu nebo globální migraci. Přiznávám, že jsem vždy byl na tuto nálepku hrdý a nikdy jsem ji nepovažoval za urážku.

Dlouho před volebním dnem jsem byl také přesvědčen, že Vaším zvolením bude započata nová fáze česko-amerických vztahů a transatlantické spolupráce. Dobré vztahy mezi našimi zeměmi mají dlouhou tradici. Ve Spojených státech žije největší česká krajanská komunita v zahraničí. Vaše země je největším mimoevropským obchodním partnerem českých exportérů. Česká republika a USA těsně spolupracují na nejdůležitějších zahraničněpolitických tématech dnešního světa, jako je boj proti terorismu nebo podpora v Sýrii. Naše země sdílí společné hodnoty demokracie a svobody. Spojené státy americké jsou již dlouho naším skutečně strategickým partnerem.

Vážený pane zvolený prezidente, Česká republika jakož i já osobně se těšíme, že ve spolupráci s Vámi a Vaší administrativou budeme pokračovat v rozvoji blízkých vztahů mezi našimi zeměmi. Doufám, že brzy navštívíte Českou republiku, kam Vás mám tu čest pozvat. Ještě jednou Vám gratuluji!

S úctou

Miloš Zeman
prezident České republiky

Je ale nutno přiznat, že Zemanovi sázka na Trumpa vyšla. Ať už to byla náhoda nebo politický instinkt, Zeman byl skutečně jedním z mála evropských státníků, kteří veřejně Trumpa podporovali.

Trump by se o tom nepochybně dřív nebo později dozvěděl i bez toho, aby mu to Zeman připomínal, a je dost možné, že by mohl být českému prezidentovi příznivě nakloněn. Tedy jen do doby, než by zjistil, že Česko je v tuto chvíli nejen ruský trojský kůň v NATO a také čínský spojenec na starém kontinentu. Pokud se v rámci zahraniční politiky Trump vůči někomu vymezoval, tak to (kromě Mexika) byla hlavně Čína.

Dokonce i Zemanova servilita - ač nedůstojná úřadu, který zastává - by se dala přežít, ale v kombinaci se žalováním na amerického velvyslance Andrewa Schapira, se kterým má hlava státu poněkud vypjaté vztahy, je to už horší. 

Neviditelný velvyslanec

"Věřím, že vztahy se Spojenými státy se touto volbou dále zlepší a nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentovi republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat, a který se jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě," uvádí Zeman ve svém prohlášení k výsledku amerických voleb zveřejněném na webových stránkách Hradu

Zeman se odkazuje na dva roky starý incident, kdy se Schapiro podivil nad tím, že Zeman míří jako jediný evropský státník na ruskou vojenskou přehlídku. Zeman se tehdy urazil a prohlásil, že Schapiro má na Pražském hradě odteď dveře zavřené.

Ještě horší než malicherná stížnost Zemana na Schapira jako taková je další lež. Americký velvyslanec na oslavách 28. října totiž nechyběl, seděl hned vedle německého velvyslance. Vzhledem k počtu zúčastněných byla jen otázka času, kdy to někdo potvrdí. V médiích se následně objevilo několik fotek, které účast Schapira potvrzovaly. 

Jinými slovy, Zeman nejprve žaloval nově zvolenému americkému prezidentovi na amerického velvyslance, načež se během pár hodin prokázalo, že lhal. Místo omluvy pak ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka jen vzkázal, že pokud tam Schapiro byl, pak byl neviditelný. 

Není pochyb, že si Zeman přeje nového amerického velvyslance a doufá, že mu ho Trump vymění za někoho, s kým si bude rozumět lépe. Podle bývalého českého velvyslance v USA Petra Koláře je to ale nepravděpodobné, protože Američané "znají své pappenheimské". Alexandr Vondra, rovněž bývalý velvyslanec v USA pak k tomu jen podotkl, že Zemanovi chybí jakákoliv velkorysost.

Hrad vrší jednu lež na druhou. Nedávno Zeman obhajoval udělení státního vyznamenání zpěváků Danieli Hůlkovi tím, že tento bard byl pozván, aby hostoval ve Vídeňské státní opeře. To by jistě byl mimořádný počin, ovšem není to pravda, jak potvrdila manažerka Hůlky. Zpěvák prý jen dlouhodobě vyjednává o jakémsi turné v Rakousku, Německu a Rusku, Státní opera ve Vídni však vůbec není ve hře. Nyní obvinil Schapira, že někde nebyl, když tam prokazatelně byl. Ostatně lží a podivných nepřesností zaznělo z Hradu už tolik, že to dokonce inspiruje lidovou tvořivost. 

Abychom se ale vrátili k Trumpovi. Zeman do něj sice vkládá velké naděje, otázka je, jestli si to svým příliš vřelým vztahem k Číně a humpoláckou stížností na Schapira sám nezhatí. Zatímco gratulací dostal novopečený americký prezident stovky, vylhanou žalobu na velvyslance bude mít na stole zřejmě jen jedinou. 

A protože nikdy není dost špatně, aby nemohlo být hůř, přidáváme na závěr další výplod obrýleného Zemanova bodyguarda, který se od odvolávání ministrů propracoval k hodnocení a odvolávání cizích diplomatů. 

Možná by výměnou za "vhodnějšího" velvyslance mohl Zeman poslat Trumpovi jako dárek svého mluvčího. Muži jeho schopností totiž bude brzy Česko příliš malé. 

Zdroje:
Vlastní