Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Komentář: Trump & spol lžou, až se Bílý dům zelená

Komentář: Trump & spol lžou, až se Bílý dům zelená
Tuto tvář si zapamatujte. Sean Spicer je vlastně takový "Ovčáček ve velkém" | zdroj: Profimedia

Jsou chvíle, kdy se prezidentství mění v komedii a z prezidenta se stává komik. Právě to se přihodilo Donaldu Trumpovi. 

Donald Trump začal řídit Ameriku. Během první stovky hodin zahájil demontáž reformy zdravotnictví, známé pod názvem Obamacare, odstoupil od dohody o volném obchodu se zeměmi Tichomoří (Transpacifické partnerství, TPP) a dal pokyn k rozhovorům o revizi dohody o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem (NAFTA).

Nad všemi exekutivními výnosy prezidenta však jako vykřičník vyčnívá spor o počet návštěvníků jeho inaugurace.

Lži jako alternativní fakta

Je to nejfrekventovanější téma prvních dnů Trumpova prezidentství. Vděčíme mu za to, že jsme poznali dvě klíčová pravidla, kterými se v příštích čtyřech letech bude řídit Bílý dům:

Pravidlo číslo 1: Prezident má vždy pravdu.

Pravidlo číslo 2: Pokud prezident pravdu nemá, platí pravidlo číslo 1.

Téma počtu návštěvníků inaugurace rozmázl sám Trump. Rozčílil se nad prací "nečestných" novinářů, kteří "zmanipulovali" snímky z jeho inaugurace a informovali, že na inauguraci Baracka Obamy před osmi lety bylo mnohem víc lidí. "Pronesl jsem projev, rozhlédl jsem se a vypadalo to, že na té ploše je milion, milion a půl lidí. Oni (novináři) ale ukázali plochy, kde téměř nikdo nestál. Je to lež," vykládal Trump během sobotní návštěvy sídla CIA v Langley.

Avšak ze srovnávacích snímků prostranství mezi Kongresem a Lincolnovým památníkem ve Washingtonu (pořídilo je a na Twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra) už v té době muselo být i největšímu ignorantovi jasné, že Obamova inaugurace měla výrazně vyšší návštěvnost.

Jenže Trump je narcis. Pravdu mám já, na mé inauguraci bylo narváno! trval na svém. Jeho mluvčímu Seanu Spicerovi tak nezbývalo, než neprodleně svolat tiskovou konferenci a postoj svého šéfa důrazně připomenout.

Mluvčí obvinil média, že lžou a podle pravidla č. 2 je vyzval, aby psala pravdu. Aby nikdo nebyl na pochybách, jak se věci mají, na konci brífinku zopakoval: "Tohle bylo největší publikum, které kdy přihlíželo inauguraci. Tečka!" Nato se obrátil, ukázal novinářům svůj vyholený zátylek a odkráčel, aniž odpověděl na jedinou otázku.

Korunu Spicerovým blábolům nasadila Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová. V rozhovoru pro televizi NBC prohlásila, že mluvčí nelhal, pouze veřejnosti předložil "alternativní fakta".

To znamená, že nelhal ani Donald Trump. Také prezident sdělil "alternativní fakta".

Výsledkem výkladu Donalda Trumpa, jeho mluvčího a poradkyně je opak zamýšleného. Díky němu dnes už každý Američan ví, že na Obamově inauguraci bylo víc lidí než na inauguraci Trumpově. Potvrzují to nejen fotografie, ale i statistika lidí přepravených washingtonským metrem v den inaugurace (tabulka zde).

V císařových šatech

Téma #alternativefacts patří na Twitteru k nejdiskutovanějším. Svérázný výklad lží Trumpa & spol. berou Američané s pohoršením i humorem. Vybírám dva tvíty, které patří do druhé kategorie.

"V daňovém přiznání jsem uvedl alternativní fakta. A šel jsem do vězení," vtipkuje Ohm Shukla. Kyle Humble zase u Kellyové našel inspiraci na manuál pro řidiče přistiženého v podroušeném stavu za volantem: "Mýlíte se strážníku, nejsem opilý, jsem alternativně střízlivý."

Trumpovi lidé hájicí ego svého šéfa, se ocitli v trapném postavení poddaných z Andersenovy pohádky Císařovy nové šaty, kteří předstírají, že na císařovy vidí šaty, byť je nahý. Americký novinář Dan Rather, který pracuje pro televizi CBS jako zpravodaj z Bílého domu, si posteskl, že prezidentovi mluvčí v minulosti často některé informace novinářům tajili, nikdy ale nešířili lží. Až Sean Spicer…

Kdepak, Rather má krátkou paměť. Prezidenti lžou a lžou i jejich mluvčí, kteří je kryjí. Richard Nixon přece lhal o Watergate, Bill Clinton o vztahu k Monice Lewinské. No a v Česku lže (až se práší) Miloš Zeman, třeba o novináři Ferdinadu Peroutkovi (přehled Zemanových lží a omylů zde).

V Trumpově případu je však zarážejí četnost lží (V Americe sleduje pravdomluvnost/prolhanost politiků portál politifact.com – Trumpova statistika zde). Současný americký prezident lže dokonce častěji než Hillary Clintonová (zde). No a udivující je i to, jak lehce a často mění názory (tady). Vyznat se v tom, co vrchní velitel dnes řekl a odhadnout, co bude říkat zítra, tak může být tvrdý oříšek. 

Jistě, návštěvnosti inaugurace je prkotina – nemůže ovlivnit "velikost" Trumpova prezidentství. Navíc Washington je tradiční baštou demokratů.

Podstatu kauzy vystihl portál The Daily Beast, který ji charakterizoval jako "velkou lež o malé věci". V tomto případě není zarážející samotná lež, ale umanutost, s jakou Bílý dům na vyvrácené lži trvá. Navozuje otázku, zda přetvářka Donalda Trumpa a jeho lidí má nějaké meze? A pokud ano, kde tyto meze leží?

Zdroje:
Vlastní