Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Ukrajinci převzali iniciativu kolem Bachmutu, Rusové tam ale posílají zálohy

Ukrajinci převzali iniciativu kolem Bachmutu, Rusové tam ale posílají zálohy
Ukrajinští dělostřelci u Bachmutu. | zdroj: Profimedia

Ukrajinští obránci převzali iniciativu a v útočných operacích v okolí města Bachmutu na východě země dosáhli dílčích úspěchů. Rusové tam však posilují jednotky a ukrajinský postup zpomalují. V samotném Bachmutu dokonce postupují. 

O dílčích úspěších ukrajinských jednotek u Bachmutu informuje ve své analýze vývoje bojů na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW) už několik dní. Vůdce ruské žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Jevgenij Prigožin tvrdí, že jeho jednotky ve městě postupují, přiznává však, že se jim toto město zřejmě v příštích dnech dobýt nepodaří.

„Bachmut stále nebyl dobyt,“ říká Prigožin v nahrávce zveřejněné na telegramu. „Je nepravděpodobné, že se ho zítra nebo pozítří povede získat,“ přiznává.

Rusko se Bachmut snaží dobýt už téměř rok. U tohoto města vedou Rusové a Ukrajinci nejdelší a nejkrvavější bitvu z celé války, kterou Rusko rozpoutalo svou invazí loni v únoru. Velkou část ruských jednotek tam tvoří právě Prigožinovi žoldnéři.

Prigožin nedávno sdělil, že ruské jednotky obsadily přes 95 procent města. Ukrajinští obránci se však nevzdávají a v poslední době představitelé ukrajinských jednotek informují o dílčích územních ziscích při protiútocích, zejména na křídlech u Bachmutu. Tvrdí, že ukrajinské jednotky zesílily tlak na ruské síly severně a jižně od města.

Potvrzuje také americký ISW, který se odvolává nejen na ukrajinské armádní představitele, ale také ruské vojenské blogery a Prigožina.

„Několik ruských vojenských blogerů tvrdilo, že ukrajinské síly prorazily ruské obranné linie jižně a jihozápadně od obce Ivanivske (asi šest kilometrů západně od Bachmutu) a severozápadně od Kliščijivky (šest kilometrů jihozápadně od Bachmutu),“ píše mimo jiné institut.

V nejnovější zprávě však ISW informuje, že Rusové do oblasti Bachmutu převeleli většinu svých dostupných záloh a v uplynulých 24 hodinách ukrajinské protiútoky odrážejí.

Zdroje:
ČTK, ISW