Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 12°C Oblačno

Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens

Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens
Turecká káva | zdroj: Profimedia

Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610.000 až jedním milionem let v etiopských lesích. To znamená, že tento druh je starší než Homo sapiens, který vznikl v Africe před 300.000 lety, upozornila agentura Reuters. Vědci doufají, že se díky tomu dozvědí o rostlinách více, aby je mohli lépe chránit před škůdci a klimatickými změnami.

Vědci analyzovali genomy 39 odrůd arabiky, a vytvořili tak dosud nejkvalitnější genom kávovníku arabského. Odhalili také specifickou oblast genomu, která může být důležitá pro šlechtění a odolnost vůči chorobám. Součástí zkoumání byl i vzorek z 18. století, který použil švédský přírodovědec Carl Linné při pojmenování tohoto druhu.

Arabica podle vědců vznikla přirozeným křížením dvou rodičovských druhů, kterými byly kávovník statný (Coffea canephora) a Coffea eugenioides. Kávovník statný je známý jako robusta a jeho genom byl analyzován v roce 2014. Robusta se běžně používá v instantní kávě. Arabica je považována za kávu s lepší chutí, je ceněná pro svoji jemnost a relativně sladkou chuť. Robusta pochází z pralesů rovníkové Afriky a je známá tím, že je poměrně odolná vůči hlavním kávovým škůdcům a chorobám. Arabica dnes tvoří 60 až 70 procent světového trhu s kávou. Zbytek tvoří robusta.

Ukázalo se, že populace arabiky během tisíciletí, než ji lidé začali pěstovat, rostla a klesala, podle toho, jak se oteplovalo a ochlazovalo klima. Vzkvétala v teplých a vlhkých obdobích a trpěla v obdobích sucha. Tato chudá období vytvářela úzká místa v populaci, kdy přežilo jen malé množství geneticky podobných rostlin. Dnes má proto arabica nízkou genetickou rozmanitost, a je tak náchylnější vůči škůdcům a chorobám, jako je houbová choroba nazývaná rez listů, které každoročně způsobují ztráty v řádu miliard dolarů. Lze ji také pěstovat jen v omezeném počtu lokalit, kde jsou příznivé klimatické podmínky a hrozby chorob nižší.

Výzkum tak otevřel cestu k novým přístupům ke šlechtění kávy, které mohou pomoci vývoji nových odrůd se zvýšenou odolností vůči chorobám, klimatickým změnám a s novými chuťovými vlastnostmi, upozornil odborník společnosti Nestlé, který se studie účastnil, Patrick Descombes.

Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě. Podle odhadů se jí denně vypije 2,25 miliardy šálků. Je také jednou z nejvíce obchodovaných komodit.

Zdroje: