Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Ruská armáda se přizpůsobila situaci na frontě a představuje pro Ukrajinu větší hrozbu

Ruská armáda se přizpůsobila situaci na frontě a představuje pro Ukrajinu větší hrozbu
Ruští vojáci během moskevské přehlídky ke Dni vítězství | zdroj: Profimedia

Ruská armáda prošla během bojů na Ukrajině vývojem a stala se mnohem nebezpečnějším protivníkem. Je strukturovanější a koordinovanější a obzvláště silná v obraně.

Poté, co ruský prezident Vladimir Putin loni oznámil zahájení „speciální vojenské operace“, jak ruská propaganda válku na Ukrajině s oblibou označuje, překročila invazní armáda hranice Ukrajiny ze svého území, anektovaného poloostrova Krym a Běloruska. K ní se přidali separatisté z Doněcké a Luhanské oblasti a později i čečenští kadyrovci. Za doprovodu hřmění raket dopadajících na vojenskou infrastrukturu a palby z lodí překonaly ukrajinské hranice ze čtyř směrů obrovské kolony tanků a obrněných vozidel.

Rusové však narazili na tvrdý odpor. Obrovské ztráty na životech a vojenské technice zaznamenaly obě strany. Invazní armáda však utrpěla v rané fázi války řadu fatálních neúspěchů a ztrát, kvůli nimž se její postup zastavil a západní média ji zdiskreditovala.

Image „neporazitelné“ ruské armády se rozpadla. Přes počáteční strategické chyby se však nepřítel změnil. Ukrajina nyní stojí proti strukturovanější, koordinovanější a reaktivnější ozbrojené síle, uvedl britský think tank Royal United Services Institute (RUSI).

Rusové změnili strategii

Ruská armáda nyní představuje pro obránce mnohem nebezpečnějšího protivníka. „Ukrajinské ozbrojené síly se připravují na útočné operace, přičemž čelí velkým taktickým výzvám,“ stojí ve zprávě specialistů na pozemní válku Jacka Watlinga a Nicka Reynoldse z RUSI.

Moskva si útokem na Ukrajinu ukousla příliš velké sousto, zejména pak útokem na hlavní město Kyjev, uvedla televize CNBC s odkazem na zprávu expertů. Obránci následně přešli do protiútoku a získali zpět některá okupovaná území.

Invaze byla neúspěšná kvůli nedostatkům v logistice a plánování, špatnému vybavení a neadekvátnímu výcviku ruských vojáků. Nepřítel však podle expertů přešel do defenzivní fáze a soustředí se na opevňování, což je jednodušší než koordinace útočných operací.

„Ukrajina musí vytvořit seriózní bojovou sílu, aby ruskými obrannými liniemi pronikla. Rozsah ruských obraných opevnění na frontě činí jejich obejití téměř nemožným,“ stojí ve zprávě. Ukrajinci mají před sebou podle ní velkou výzvu.

Až přijde protiofenziva

Není jasné, kdy a kde Ukrajinci udeří. Jakmile k tomu dojde, Rusové je podle zprávy zasypou prudkou dělostřeleckou palbou a pokusí se zlikvidovat bezpilotní letouny a drony, na něž Ukrajinci spoléhají. Ruská armáda stále disponuje velkou palebnou silou.

Ukrajinská vojska budou muset co nejrychleji prorazit ruské obranné linie v nejslabších místech a tyto pozice vyčistit. „Nastanou vyčerpávající boje, dojde k útokům na pevná obranná postavení. Takže to bude těžké,“ hodnotí situaci zpráva.

Ukrajinci zaznamenají během protiofenzivy pomalé územní zisky, přičemž velké ztráty budou na obou stranách. Hraje jim však do karet špatná morálka ruských vojáků a nedostatečné zdůvodnění jejich nasazení, vyplývá z dokumentu.

Zdroje: