Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Putinovi Noční vlci vyrazili do Berlína. Vezou písmeno Z, symbol ruské invaze

Putinovi Noční vlci vyrazili do Berlína. Vezou písmeno Z, symbol ruské invaze
Noční vlci vyjíždějící z Moskvy. | zdroj: Profimedia

Rok se sešel s rokem a ruský motorkářský klub Noční vlci zase vyrazil na „vlasteneckou“ spanilou jízdu z Moskvy do Berlína. Tentokrát se symbolem ruské agrese.

Motorkáři vybavení symboly na podporu války na Ukrajině chtějí dojet do německé metropole 9. května, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa.

Svůj tah Evropou nazvali „Jízda vítězství“. A písmeno Z, které někteří z nic mají na svých motocyklech, naznačuje, jaké vítězství mají na mysli.

Putinův předvoj

Noční vlci, kteří nenávidí Ameriku a jezdí na amerických harlejích, mají blízko k Vladimiru Putinovi a od loňska jsou na sankčním seznamu Evropské unie kvůli podpoře ruské agrese na Ukrajině.

Jejich kolona s ruskými, ale i sovětskými vlajkami vyrazila v sobotu z jižního okraje Moskvy, kde mají Noční vlci své sídlo. 

Podle pořadatelů motorkáři 1. května dorazí do Volgorodu, dříve nazývaného Stalingrad, kde se strhly během druhé světové války krvavé boje. Další zastávkou Nočních vlků má být Doněck na Donbase na východě Ukrajiny, kde zuří tvrdé boje.

„Obyvatelé Donbasu a my jsme stejný národ,“ řekl zpravodaji AFP k této zastávce čtyřiatřicetiletý dělník Arťjom, který se účastní jízdy.

Kolonu vede vůdce Nočních vlků Alexander Zaldostanov, přezdívaný chirurg, který se označuje za Putinova přítele. Putin ho vyznamenal za „aktivní vlasteneckou práci s mladými“.

„Alfa samec“ Putin se sám několikrát ukázal v čele smečky Nočních vlků na tříkolce Harley Davidson.

profimedia-0432011768 Jaroslav Foldyna, poslanec za SPD, mezi svými vlky. Snímek byl pořízen v roce 2019, kdy patřil k sociálním demokratům. | zdroj: Profimedia

V květnu 2019 se Noční vlci na své cestě do Berlína zastavili na Olšanských hřbitovech v Praze, aby uctili památku ruských vojáků padlých za druhé světové války. v Česku je vítal poslanec Jaroslav Foldyna, tehdejší místopředseda vládní sociální demokracie.

V roce 2016 se s nimi zase v Brně přišel pozdravit jihomoravský hejtman Michal  Hašek.

Foldyna a Hašek se jich letos nedočkají

Klub, či spíš gang má na 5000 členů a řídí se přísným vojenským řádem. Ruští liberální novináři ho označují za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry.  

Noční vlci podle nich představují trend ruské vlády přenést aktivity, které normálně vykonávají tajné služby a obrana státu na nevládní organizace.

Činnost klubu také stát finančně podporuje. 

Jízdy Evropou do Berlína u příležitosti výročí konce druhé světové války pořádají Noční vlci už několik let. Mnohé země tyto výpravy považují za provokaci.

„Noční vlci jsou nejmocnější ruský motocyklový gang, který se výrazně zapojuje do organizovaného zločinu, ale také má úzké kontakty do bezpečnostní komunity přes holding ‚Volk‘ a těší se významné podpoře prezidenta Putina,“ napsalo o motorkářích české ministerstvo vnitra.

Dorazí letos do Berlína, Varšavy nebo Prahy?

Zdroje: