Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Rusové ničí ekonomiku Ukrajiny. Vybombardovali jedny z největších evropských oceláren

Rusové ničí ekonomiku Ukrajiny. Vybombardovali jedny z největších evropských oceláren
Satelitní snímek od společnosti Maxar Technologies ukazuje zkázu průmyslové zóny Mariupolu. | zdroj: Profimedia

Jedním ze záměrů ruské invaze na Ukrajině je zničit její ekonomiku. Je to patrné zejména v Mariupolu.

Ruská armáda v přístavním a průmyslovém město na severním pobřeží Azovského moře zničila celou průmyslovou oblast i jedny z největších železáren a oceláren v Evropě Azovstal.

„Útočníci totálně zničili železárny a ocelárny Azovstal, tohoto ekonomického giganta jsme ztratili,“ cituje v sobotu web Ukrainian News místostarostu města Mariupol Serhiie Orlova.

Orlov informoval, že v troskách je celá průmyslová zóna, ve městě ustala veškerá výroba.  Je v něm vážně poškozeno nebo zcela zničeno až 90 procent budov.

Ukrajina během ruského obléhání Mariupolu ztratila přístup k Azovskému moři. V okolí města a uvnitř něj přitom dál pokračují těžké boje.

Ukrajinské ministerstvo hospodářství odhaduje, že ztráty způsobeném ruskou invazí dosáhnou třetiny až poloviny hrubého domácího produktu země v roce 2021. Před víkendem bylo v plném provozu pouze 13 procent malých a středních podniků.

Škoda Auto: Hůř než za covidu

Ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko upozornil, že daňové příjmy jsou nedostatečné, proto vláda musí většinu peněz získávat z úvěrů.

Válka poškodí také globální ekonomiku, dotkne se především evropských států.

Už nyní boje těžce dopadají na Škodu Auto, která má na Ukrajině 13 výrobců dílů do aut. Automobilka prožívá těžké časy, scházejí třeba kabelové svazky nebo spínací moduly. Výpadek dodávek se dotkl elektrického SUV Enyaq iV, jehož výroba je pozastavena. Další výpadky výroby nebo její omezení se dají očekávat také u jiných modelů. Důsledkem budou delší čekací doby na nové vozy.

Člen představenstva Škody auto Martin Jahn v rozhovoru pro SeznamZprávy předpověděl, že válka bude mít na firmu horší dopad než covid.

Mezinárodní měnový fond na svém webu upozorňuje: „Tento konflikt je velkou ranou pro světové hospodářství, poškodí růst a zvýší ceny.“

Fond už oznámil, že zhorší svou prognózu, podle které by měl růst světové ekonomiky v letošním roce dosáhnout 4,4 procenta. Aktualizovaný výhled globální ekonomiky představí 19. dubna.

Zdroje:
Ukrainian News, IMF, SeznamZprávy