Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Pavel jako první zahraniční prezident dorazil na východ Ukrajiny

Pavel jako první zahraniční prezident dorazil na východ Ukrajiny
Petr Pavel s gubernátorem Dněpropetrovské oblasti Serhijem Lysakem. | zdroj: Petr Pavel/Twitter

(Aktualizováno 16.00) Petr Pavel v noci na sobotu přijel zvláštním vlakem na východ Ukrajiny – do města Dnipra. Prezident, který pokračuje v návštěvě země napadené Ruskem, se tam setkal s gubernátorem Dněpropetrovské oblasti Serhijem Lysakem.

Návštěvu města, kam se žádný zahraniční prezident od propuknutí války nevypravil, doprovázejí přísná bezpečnostní pravidla. Pavla provází početný tým ochránců, kteří jsou mimo jiné vybaveni útočnými puškami. I když bodyguardi nosí neprůstřelné vesty i helmy, samotný prezident balistickou ochranu nepoužívá.

Pavel projednal s Lysakem zejména českou pomoc určenou oblasti, nad kterou si Česko vzalo patronát. Ukrajinským představitelům sdělil, že Česko má připravené rekonstrukční projekty, které mohou začít velmi brzy. Za hlavní cíl označil posunout se od pomoci ke spolupráci.

Česko chystá na východě Ukrajiny konzulát

Pavel přicestoval na Ukrajinu v pátek společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Oba státníci v pátek v Kyjevě mimo jiné jednali s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„V Dnipru se soustředíme na rozvoj a obnovu,“ prohlásil Pavel. Česko se podle něj zaměří především na humanitární podporu – zejména vnitřně vysídlených lidi, na zdravotnictví, dopravu, energetický sektor a vzdělávání,“ prohlásil Pavel, který na východ Ukrajiny přijel jako první zahraniční prezident.

Česko chce v Dněpropetrovské oblasti otevřít generální konzulát. Pavel už v pátek v Kyjevě sdělil, že Česko má připravené projekty v pěti oblastech klíčových pro rekonstrukci Ukrajiny.

Jsou to zdravotnictví, energetiku, dopravní infrastrukturu, vodní hospodářství a bydlení.

„Je to barbarské vraždění civilistů“

Po sobotním jednání s šéfem Dněpropetrovské oblasti se Pavel vydal do Aleje památky hrdinů, kde položením květin uctil padlé vojáky.

Dněpropetrovská oblast sousedí s regiony, kde se odehrávají boje mezi ruskou invazní armádou a ukrajinskými obránci. Samotné Dnipro leží několik desítek kilometrů od frontové linie a v pátek ráno se stalo jedním z terčů rozsáhlého ruského vzdušného útoku.

Přišlo při něm o život 25 lidí, ze samotného Dnipra byly ohlášeny dvě oběti.

Pavel si v sobotu v Dnipru prohlédl panelový dům, který v lednu zdevastovala ruská střela. V jeho troskách zahynulo pět desítek civilistů včetně dětí. Společně se členy delegace položil květiny u blízkého pietního místa, které lidé zřídili na místě zastávky městské hromadné dopravy.

 

Zdroje: