Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ukrajinští uprchlíci odvedli do státní pokladny osm miliard

Ukrajinští uprchlíci odvedli do státní pokladny osm miliard
Ukrajinka s dětmi před úřadem práce. | zdroj: Profimedia

Podíl uprchlíků z Ukrajiny, kteří v Česku pracují na plný úvazek nebo na dohodu s odvody roste. Pojistné tak státu odvádí na 85 procent pracovníků s vízem k ochraně.

Ještě před rokem jich bylo jen 45 procent.

Práci má teď kolem 91 000 příchozích z Ukrajiny, sdělila agentuře ČTK vrchní ředitelka sekce zaměstnanosti ministerstva práce Kateřina Štěpánková

Loni pracující uprchlíci z Ukrajiny zaplatili na odvodech zhruba osm miliard korun. Z toho více než čtyři miliardy odvedli na zdravotním pojištění. Poskytnutou pomoc tak začali postupně vracet,“ cituje ČTK ministra práce Mariana Jurečku.

Podle dat ministerstva vnitra bylo v Česku začátkem tohoto týdne 225 100 uprchlíků z Ukrajiny s vízem k ochraně mezi 18 a 65 lety.

„Na začátku tohoto týdne jsme měli registrovaných (pracujících uprchlíků) na úřadu práce asi 91 000, informovala Štěpánková. „Klíčové je, že za poslední rok jsme se dostali k dlouhodobějším smlouvám, které jsou plnoúvazkové. Máme v tuto chvíli asi 85 procent lidí ve zpojistněných pracovněprávních vztazích nebo dohodách,“ upozornila.

Před rokem odvádělo asi 45 procent pracujících uprchlíků. Řada příchozích doufala v brzký návrat domů a vnímala svůj pobyt v Česku jako krátkodobý, nechtěla se tedy víc v práci vázat.

Uprchlíci s vízem k ochraně mohou v Česku pracovat bez překážek, povolení nepotřebují. Zaměstnavatel musí jejich přijetí oznámit úřadu práce, což se týká i „dohodářů“.

Podle zjištění ministerstva se ale nedaří využít kvalifikace příchozích. Zhruba 80 procent z nich pracuje v nízkokvalifikovaných profesích. Jednou z překážek v lepším uplatnění je neznalost češtiny.

Ministerstvo práce chce jazykové vzdělání posílit. Uprchlíci by měli mít možnost si kurz vyhledat a rovnou se na něj přihlásit ve vzdělávacím e-shopu, který resort spustil tento týden. Výuku jim uhradí úřad práce.

Zdroje: