Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Putin si prohlížel svou kořist – Krym a Mariupol

Putin si prohlížel svou kořist – Krym a Mariupol
Putin v Mariupolu. | zdroj: Profimedia

(Aktualizováno) Ruský prezident Vladimir Putin navštívil o víkendu anektovaný Krym a dobytý přístav Mariupol.

Návštěvu Mariupolu, kam Putin dorazil v sobotu večer, označil Kreml za „pracovní cestu“, během níž si prezident prohlédl několik čtvrtí města a bavil se s obyvateli. Městem projížděl autem, které sám řídil.

Putin si v poničeném Mariupolu, který před válkou měl téměř 450 000 obyvatel a který Rusko dobylo po urputných bojích loni v květnu, prohlédl v doprovodu vicepremiéra Marata Chusnullina budovu filharmonie. 

Byla to první Putinova návštěva Donbasu, o který bojují separatisté s podporou Ruska od roku 2014.

„Mariupol navštívil v noci, jak se na zloděje sluší a patří,“ reagovalo na jeho cestu na východ země ukrajinské ministerstvo obrany.

V krymské metropoli Sevastopolu si Putin v sobotu dopoledne prohlédl nově otevřenou školu umění a dětské volnočasové centrum. Agentura TASS informovala, že ruský prezident přijel autem, které sám řídil, po poškozeném Kerčském mostu.

Skutečnost, že se ukázal právě na těchto místech, se dá podle agentury AP pokládat za snahu odpovědět na krok Mezinárodního trestního soudu, který na něj v pátek vydal zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Putin se k zatykači zatím veřejně nevyjádřil. Jeho mluvčí jej označil za „neplatný“ a sdělil, že Rusko považuje samotné otázky vznesené Mezinárodním trestním soudem za „pobuřující a nepřijatelné“.

Zdroje: